Search by category:
Egyéb kategória

A galántai kórház magasabb kategóriába sorolását kérik a polgármesterek

A galántai kórház magasabb kategóriába sorolását kérik a polgármesterek

Tornyai Bianka

2023. 01. 20., p – 00:34

Galánta |

Közös nyilatkozatot írtak alá a Galántai és a Vágsellyei járás településeinek polgármesterei a galántai kórház magasabb kategóriába sorolása végett. A települések, Nagyszombat megye és a kórház vezetése egyaránt úgy vélik, hogy az intézményben nyújtott szolgáltatások megfelelnek a második kategória kritériumainak.

A Galántai és a Vágsellyei járás településeinek polgármesterei ellenzik az egészségügyi minisztérium javaslatát, hogy a Svet zdravia kórházcsoporthoz tartozó galántai Szent Lukács Kórház az első kategóriába tartozzon, ezért közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyben kérik az intézmény átsorolását a magasabb, második kategóriába. A beadványt a települések polgármesterein kívül a megyei képviselők és a kórház vezetése is aláírta.

A galántai városházán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a bevezetőben elmondta, azért kezdeményezte a találkozót, mert közel húsz éve várnak a lakosok arra, hogy megvalósuljon a kórházreform, és most, hogy ez megtörtént, a két említett járásban élők biztosak akarnak lenni abban, hogy a megszokott egészségügyi ellátás továbbra is elérhető lesz Galántán. A pártelnök szerint ezt csupán az szavatolja, ha az intézményt az egészségügyi tárca az első helyett a második kategóriába sorolja.

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke támogatja a kezdeményezést. Úgy véli, hogy mivel a kórházaknak és egészségügyi intézményeknek 2024-től kell az új besorolás alapján működniük, ezért elegendő idő van arra, hogy a regionális szinten megfogalmazott észrevételeket bedolgozzák a tervezetbe.

„Személy szerint úgy gondolom, az egészségügyi tárca részéről összeomlott a kommunikáció. A megyében található négy kórház közül a tervek szerint a Nagyszombati Egyetemi Kórház tartozna a hármas, a dunaszerdahelyi, a pöstyéni és a szakolcai a kettes, a galántai pedig az egyes kategóriába. A szaktárca minden kórháznak meghatározott programot, vagyis az egészségügyi ellátás körét írta elő, ezek alapján sorolta be az intézményeket a három kategóriába. A kórházak kérhetik a magasabb kategóriába való besorolást, vagyis az ellátás kiterjesztését”

– fejtette ki. Hangsúlyozta, a galántai kórházban az egészségügyi ellátás semmilyen módon nem veszélyeztetett, a kórház vezetése kijelentette, hogy az egészségügyi ellátást a jelenlegi szinten minimum megtartja, illetve európai uniós támogatásokat kihasználva szeretné bővíteni.

Berényi József megyei alelnök kiemelte, a közigazgatás, a parlament és a kormány szintjén megfeledkeznek arról, hogy a Galántai és a Vágsellyei járás régebben egybe tartozott.

„Sajátságos helyzetben vagyunk Szlovákiában, mivel a Galántai járás Nagyszombat, a Vágsellyei járás viszont Nyitra megyéhez tartozik, de az itt élő emberek a régi megszokott gyakorlat szerint járnak orvoshoz, dolgozni, iskolába. Az összeköttetés még mindig megvan a két járás között, ezért is született meg a közös nyilatkozat a kórházzal kapcsolatban”

– fogalmazott.

Chomča Ervin megyei és galántai városi képviselő, a kórház sebészorvosa azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy egy nagyon fontos tényezőre hívta fel a figyelmet.

„Ha maradunk az egyes kategóriában, ugyanazt az ellátást tudjuk nyújtani, mint a kettes kategóriában, azonban feltételekhez kötötten, vagyis csak akkor, ha a minisztérium jóváhagyja a programot, ha a biztosító szerződést köt a kórházzal a program megvalósítását érintő kiadások fedezésére. Mindez a kettes kategóriában kötelező”

– húzta alá.

Amennyiben minden szubjektum aláírja a nyilatkozatot, a készítői a jövő héten eljuttathatják azt az egészségügyi minisztériumhoz.

Read More

Post Comment