Search by category:
Egyéb kategória

Elhunyt egy színészlegenda (†87)

Elhunyt egy színészlegenda (†87)

Károly Zsolt

2024. 06. 05., sze – 13:15

Hétfőn (június 3-án) 87 éves korában elhunyt Jan Schmid cseh színházi rendező, a legendás prágai Ypsilon Stúdió alapítója. A prágai Színművészeti Filmakadémia erős osztályának tagja volt, amelyből az úgynevezett cseh új hullám született. A színház a honlapján tette közzé a haláláról szóló információkat – számolt be a TASR prágai tudósítója.

Amint azt a Novinky.cz megírta, Schmid az 1960-as évek egyik kiemelkedő színházi személyisége volt. Nemcsak rendező, hanem színész, szövegíró, forgatókönyvíró, drámaíró, kulturális újságíró, illusztrátor, színházigazgató és tanár is volt. Többnyire kisebb filmszerepeket játszott. 

1963-ban alapított egy kísérleti együttest, amely 1964 óta Studio Ypsilon néven működik. Schmid volt a társulat vezetője és egyben az egész színház stílusának és poétikájának megalkotója. A kollektív improvizáció jellemző a színház munkájára.

Schmid rendezőként időnként más színházakban is vendégszerepelt, többek között a Nemzeti Színházban. Dolgozott a Cseh Televíziónak és a Cseh Rádiónak is.

2017-ben megkapta a Thália-díjat a cseh színházhoz való kiemelkedő művészi hozzájárulásáért. Egy évvel később a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériumának állami díját is megkapta a színházhoz való hozzájárulásáért. Felesége Jana Synková cseh színésznő volt.

(pluska)

Read More

Post Comment