HÍREK

Andruskó: Én voltam a közvetítő a gyilkosok és a megrendelő között

Andruskó: Én voltam a közvetítő a gyilkosok és a megrendelő között
Mészáros Richárd
2020. 01. 14., k – 13:49

Friss ikon
On

Törzs

Golyóálló mellényben, csuklyával a fején érkezett meg Andruskó Zoltán a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermébe. 

A tárgyalás kezdete után Andruskó fejéről levették a csuklyát, a sajtó képviselői ezt követően nem készíthettek felvételt.

Az ebédszünetet követően eredetileg Michal Varga tanúvallomása következett volna, a bíróság azonban rájött, rossz tanút hívtak be, Varga ugyanis nem köthető a Kuciak-gyilkossághoz. 

Varga a Molnár-gyilkossághoz köthető – tőle vásárolhatták azt a fegyvert, amellyel kivégezték a gútai vállalkozót.

Andruskó bocsánatot kér

„Nagyon sajnálom. Nem tudom, hogyan tegyem jóvá. Talán már sehogy sem, de mindent megteszek azért, hogy rendbe hozzam a dolgokat. A vallomásommal, természetesen”

– kezdte Andruskó.

Régi ismertség

Andruskó Alena Zsuzsovát 8-9 éve ismerte meg egy társkereső oldalon. Elmondása szerint Szabóval való ismertsége régebbre nyúlik, korábbi barátnője ugyanis nála dolgozott az egyik tátrai vendéglőjében.

Marčekot Szabón, Kočnert pedig Zsuzsován keresztül ismerte meg. 

Vallomása szerint Zsuzsová büszke volt arra, hogy ismeri Kočnert.

Baštrnák-gyilkosság

Andruskó állítása szerint Zsuzsová az ő füle hallatára, „hidegvérrel” rendelte meg Baštrnák László meggyilkolását. 

„Nem akartam elhinni, hogy ilyenre képes egy nő. Pár nappal ezután elkövették a gyilkosságot, én pedig nem tudtam, mit csináljak, ezért inkább hosszú évekig hallgattam”

– mondta megbánóan Andruskó.

Andruskó – elmondása szerint – tartott Zsuzsovától, ezért mindent megtett, amire csak megkérte.

Mellnagyobbító műtétjét is ő fizette, Zsuzsová azonban sose adta meg a tartózást. Andruskó szavait hallván Zsuzsová nevetni kezd.

Žilinka kiiktatása

Andruskót Zsuzsová először azzal kereste meg, hogy Kočnernek problémái vannak a rendőrséggel. A vállalkozó ügyét akkor Maroš Žilinka ügyész vitte, aki nem bizonyult megvesztegethetőnek, ezért 2017 őszén megrendelték kiiktatását. 

„Húszezer eurót nyomtak a kezembe, ez volt az előleg azért, hogy eltüntessem” – mondta Andruskó, aki szerint amennyiben elutasította volna a kérést, „biztosan megölték volna”.

Andruskó egy magyarországi ismerősétől kért segítséget az ügyben, aki végül nem vállalta a gyilkosságot.

A férfi elmondása szerint félt Szabótól és Marčektől, ezért jobb baráti kapcsolat próbált velük kiépíteni, és felajánlotta nekik, hogy öljék meg ők Žilinkát.

„Mindent elmondtam nekik, amit tudtam. Vártam, eltelt pár hét, és úgy vettem, hogy ez őket nem érdekli. Nem is hoztam fel. De Zsuzsová közben állandóan hívogatott” – mondta.

Kuciak a képben

Andruskó elmondása szerint amikor vissza akarta adni a 20 ezer eurót, amelyet Žilinka meggyilkolásáért kapott előlegben, Zsuzsová egy másik nevet hozott fel, Kuciakét. Elmondása szerint a nő minden nap megkereste őt azzal, mikor gyilkolják már meg az újságírót. Amikor nem fogadta Zsuzsová hívásait, a nő személyesen kereste őt fel.

„Már ideges voltam, féltem. Mindig arról beszélt (Zsuzsová – szerkmegj.), hogy Kočner úrnak milyen ismeretségi körei vannak. Nem bíztam a rendőrségben, ezért nem jelentettem. Azt mondta (Zsuzsová – szerkmegj.), hogy aki bejelenti, meghal” 

– vallotta Andruskó.

Martina nem volt a listán

Miután megtörtént a gyilkosság, Zsuzsová számára kiderült, hogy nem csak Ján Kuciakot, de jegyesét, Martina Kušnírovát is megölték. Zsuzsová erre mérgesen reagált.

Zsuzsová ezután megkereste Kočnert, majd visszatérve 50 000 euró készpénzt adott Andruskónak. Az összeg valójában 70 000 euró lett volna, de a Žilinka megöléséért kapott előleget, 20 ezer eurót leszámolták.

Korábban:

Zlatica Kušnírová tanúvallomását hallgatják meg először

Bazin |

„Először a vádlottakhoz szólnék: ki adott jogot önöknek arra, hogy megöljék a mi gyerekeinket” – kezdte a feldúlt édesanya.

Kuciak édesapja első megérzése az volt, hogy Kočner áll a gyilkosság mögött

Bazin |

A tárgyalás Jozef Kuciak, a meggyilkolt újságíró édesapja tanúvallomásával folytatódik. Az apa elmondása szerint már első megérzése is azt súgta, hogy a gyilkosság mögött Kočner áll.

Kuciak édesanyja azt tanácsolta fiának, hogy foglalkozzon inkább sporttal

Bazin |

Jana Kuciaková egészségügyi állapotára hivatkozva kérte, hogy vallomástétel helyett olvassák fel egyik korábban tett vallomását. Kérését az ügyész jóváhagyta.

Ján Kuciak öccse szerint bátyja provokatív üzenetet kapott Kočnertől

Bazin |

Ifjabb Jozef Kuciak, Ján Kuciak öccse elmondása szerint bátyja egyszer mutatott neki egy üzenetet, amit Marián Kočnertől kapott.

Marček barátnője szerint párja nem tartotta magát jó embernek

Bazin |

Martina Rigóová, Miroslav Marček barátnőjének elmondása szerint Szabó Tamás és párja olyanok voltak egymásnak, mint két testvér.

(Denník N)

Bevezető
Bazin |

Zoltán Andruskó a bírósági tárgyaláson is megismételte, hogy Alena Zsuzsová rajta keresztül bízta meg a gyilkossággal  Szabó Tamást és Miroslav Marčeket. A vállalkozó arról is vallott, hogy Zsuzsová Marián Kočner nevében rendelte meg a szörnyű tettet.

Település / hely
Bazin

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

%d blogger ezt szereti: