HÍREK

Fico ismét magára haragította az orvosokat

Fico ismét magára haragította az orvosokat
Nagy Roland
2020. 01. 24., p – 16:48

Friss ikon
Off

Törzs

Robert Fico nemrég a Smer programbemutatóján ismertette az egészségüggyel kapcsolatos elképzeléseit. A volt miniszterelnök maga is elismerte, amit az egészségügyi szervezetek már évek óta hangoztatnak: a szlovák egészségügy egyik legaktuálisabb és legnagyobb problémája az orvoshiány. Fico állítása szerint Szlovákiában 2024-re az orvoshiány eléri a 3 ezer főt. Az egészségügyi minisztériumhoz tartozó Egészségpolitikai Intézet (IZP) tavalyi adatai szerint azonban már jelenleg is több mint 3300 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből, ráadásul ha a 65 év feletti orvosok mind nyugdíjba mennek, ez a szám meghaladhatja akár az 5500 főt is. Ehhez képest több mint 4200 szlovákiai orvos dolgozik külföldön, vagyis több, mint amennyi a hazai egészségügyből hiányzik.

Az egészségügyi minisztérium tavaly több olyan intézkedéssel is próbálkozott, melyekkel igyekeztek mérsékelni a problémát. Az egyik ilyen volt a rezidensprogram bővítése, mellyel kapcsolatban azonban maga tárca is elismeri, hogy ez csakis hosszú távon hozhat látványos eredményt. Átmeneti megoldást jelent a külföldi orvosok befogadása, viszont a Szlovák Orvoskamara (SLK) aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban. A legtöbb orvos Ukrajnából érkezik (a statisztikai hivatal adatai szerint több mint 500), a kamara szerint gyakran olyan egyetemekről, melyek esetében az oktatás színvonala nem üti meg a megfelelő szintet.

  • Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint körülbelül 19 178 orvos dolgozik az országban.
  • Az Egészségpolitikai Intézet (IZP) tavalyi adatai alapján 3338 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből.
  • Ha beleszámoljuk azokat az orvosokat is, akik már idősebbek, mint 65 év, vagyis hamarosan nyugdíjba vonulnak, akkor ez a szám 5515-re nő.
  • Becslések szerint 4211 szlovákiai orvos dolgozik külföldön. Kö-
zülük a legtöbben (2235) Csehországban helyezkedtek el, de sokan dolgoznak Németországban (1185) és Angliában is (343).
Cím
Az orvoshiány számokban:

55 ezer eurós csekk

A helyzet javítása érdekében Fico azzal rukkolt elő, hogy a külföldre távozó orvosoknak vissza kellene fizetniük az egyetemi oktatás teljes költségét.

„Nem értjük, hogy miért van joguk arra az orvosoknak, hogy az egyetem elvégzése után repülőre vagy vonatra ülnek, és elmennek Ausztriába, Németországba, Franciaországba dolgozni. Nem azért adóznak az itteni emberek, hogy más országok egészségügyébe fektessék a pénzüket”

– jelentette ki a Smer elnöke.

Hangsúlyozta: az egyetem alatt a diákoknak továbbra sem kellene fizetniük az oktatásért, mindössze akkor, ha a lediplomázás után elhagyják az országot, ennek költségei pedig 55 ezer euróra rúgnak.

„Ebből a pénzből pedig új diákokat fogunk képzeni”

– tette hozzá Fico.

orvosok
Leírás

Az orvostanhallgatók nyílt levélben tiltakoztak Fico javaslata ellen.

Háborgó orvosok

Az egykori kormányfő kijelentései hatalmas felháborodást váltottak ki az orvosok és az orvostanhallgatók körében. Marian Kollár, a Szlovák Orvoskamara elnöke nyílt levelet írt Ficónak, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikusoknak mindig csak a választás előtti időszakban jön meg a kedve az egészségügy problémáival foglalkozni, holott a szakszervezetek már hosszú évek óta próbálják őket cselekvésre buzdítani. Kollár szerint Fico javaslata üres választás előtti gesztus, és teljesen egyértelmű, hogy nincs összhangban az európai normákkal és a szlovák alkotmánnyal, ráadásul a diákokat sem ösztönzi arra, hogy itthon maradjanak.

„Fico pártelnök és valószínűleg maga a Smer sem tudatosítja, hogy miben is rejlik az orvos- és nővérhiány valódi problémája, és azt sem, hogy miért mennek el a fiatal orvosok külföldre dolgozni”

– olvasható a kamara levelében.

Az orvostanhallgatók szintén nyílt levélben reagáltak Fico szavaira. A diákok elutasítják, hogy a tanulmányaikat eszközként használják fel a társadalom megosztására és a politikai kampányra.

„Nyitottak vagyunk a fiatal orvosok munkakörülményeinek javításával kapcsolatos párbeszédre, azzal a céllal, hogy itt tartsuk őket az országban. Nem gondoljuk, hogy ez a javaslat lenne a jó megoldás a fiatal orvosok elvándorlásának megállítására”

– üzenték a medikusok.

  • Hosszú várakozási idő: Egy-egy kezelésre heteket vagy akár hónapokat kell várni. Ennek gyakran az az oka, hogy egyetlen orvosnak túl sok beteget kell ellátnia. A munkaerőhiány miatt az orvosok egyre leterheltebbek, a várótermek pedig fokozatosan megtelnek betegekkel.
  • Rossz minőségű ellátás: Mivel egyszerre túl sok beteget kell kezelniük, ezért az orvosok igyekeznek minél rövidebb idő alatt diagnosztizálni a pácienst, hogy mindenkire jusson idő. Az általános orvosoknál a betegeknek legalább 20 percet kellene eltölteniük ahhoz, hogy a lehető legmegfelelőbb egészségügyi ellátásban részesüljenek. Erre azonban alig van lehetőség a tömött várótermek miatt, így általában csak feleannyi idő jut egy betegre, mint kellene.
  • Elkerülhető halálesetek: A szlovák egészségügy egyik legkellemetlenebb mutatója az, hogy az Európai Unió átlagához képest kétszer olyan magas az előre elkerülhető halálesetek aránya. Ez alatt olyan haláleseteket kell érteni, melyek helyes diagnózis vagy megfelelő kezelés esetén meg sem történtek volna. Ha azonban a rendszerben elegendő számú orvos lenne, akiknek van elég idejük a betegekkel foglalkozni, nagy valószínűséggel csökkenne az elkerülhető halálesetek száma.
Cím
Hogyan érzi meg a beteg az orvoshiányt?

Bevezető
Pozsony |

Robert Fico, a Smer elnöke a külföldre vándorló orvosokkal kifizettetné az egyetem költségeit, az orvosok szerint viszont olyan fizetést kellene adni és olyan munkakörülményeket kellene teremteni nekik, hogy megérje itt maradni. Az orvoshiány olyan méreteket öltött, hogy már a betegek is megérzik.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

%d blogger ezt szereti: