HÍREK

Parlamenti választások: A belügyhöz eddig 4 hibás küldeményről szóló bejelentés érkezett

Összesen 55 141 levelet és szavazólapcsomagot küldtek szét a külföldi választóknak. A belügyi tárca felhívta a választópolgárok figyelmét, hogy hibás küldemény esetén azonnal vegyék fel a kapcsolatot a feladóval, és kérjenek egy új szavazólap-csomagot.

„Minden esetben közrejátszik az emberi tényező. A választásokkal kapcsolatos dokumentumcsomagokat a községi, városi hivatalok alkalmazottai, illetve a választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztály alkalmazottai pakolják a borítékokba”

– jegyezte meg Lucia Kirinovičová belügyi szóvivő.

Amennyiben a választó hiányos küldeményt kap, mindig a feladóval kell felvennie a kapcsolatot, tehát vagy azzal a községgel, amelyik a szavazólapokat küldte, vagy a belügyminisztériummal, ha az a feladó.

„Azt javasoljuk, hogy arról az e-mailről, amelyben új szavazólapcsomagot kérnek a községtől, tájékoztatásképpen küldjenek másolatot a volby@minv.sk címre is”

– tette hozzá Kirinovičová.

A belügyi tárca a járási hivatalokon keresztül felkérte az egyes községeket, hogy a választópolgárok reklamációira késedelem nélkül reagáljanak, és az új szavazólapcsomagot, amennyiben lehetséges, még aznap postázzák.

Néhány választó a közösségi hálón is panaszkodott a hiányos küldemények miatt. A PS-Spolu ezzel összefüggésben kilátásba helyezte, hogy az Állami Választási Bizottsághoz fordul.

A Demokratikus Párt (DS) a hibás küldemények miatt büntetőfeljelentést tesz a választások lebonyolításának akadályozása ügyében. Natália Blahová, a DS tagja elmondta: amennyiben a községi hivatalok vagy a belügyi tárca nem fogják győzni a szavazólapok ismételt kézbesítését, a párt új választások kiírását fogja kérni.

„Állásfoglalást kértünk az alkotmánybíróságtól a parlamenti választás érvényességével összefüggésben, amely külföldön már zajlik. Abban az esetben, ha a választók, akik postai úton szavaztak külföldről, korlátozva voltak, tehát nem választhattak az összes induló politikai párt közül, indítványozni fogjuk, hogy az alkotmánybíróság az egész választást nyilvánítsa érvénytelennek”

– jelentette ki Blahová egy pénteki sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki SaS úgy véli, ha továbbra is gondok lesznek a szavazólapokkal, Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszternek távoznia kell.

A külföldön tartózkodó választópolgárok január 10-ig kérvényezhették a postai úton történő szavazást. Ha a kérvény rendben van, legkésőbb 35 nappal a választások napja előtt kézbesítenek a választó külföldi tartózkodási helyének címére egy lepecsételt borítékot, benne a szavazólapokkal, a választási útmutatóval és egy felcímzett válaszborítékkal, melyen a következő megjelölés fog szerepelni: “VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL”. A kitöltött szavazólapot legkésőbb 2020. február 28-ig kell kézbesíteni a megfelelő címre.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Összesen 25 politikai formáció verseng a szavazatokért.

TASR

Rovat: 
Borítókép megjelenítése a cikkoldalon: 
0
Cikkoldali bevezető: 

A belügyminisztériumhoz eddig négy hibás küldeményről szóló bejelentés érkezett azoktól a választóktól, akik kérvényezték a külföldről, postai úton történő szavazást.

Borítókép: 
PR indítási idő: 
péntek, január 24, 2020 – 18:20
PR befejezési idő: 
péntek, január 24, 2020 – 18:20
%d blogger ezt szereti: