Search by category:
Egyéb kategória

Termálfürdő fejlesztés – az állami főépítész közbelépett

Termálfürdő fejlesztés – az állami főépítész közbelépett
Sudár Éva
2021. 12. 09., cs – 09:51

2021. december 9., csütörtök – 09:54
Friss ikon
Off

Törzs

A helyi képviselő-testület korábban a termálfürdő érintett ingatlanját – a beruházások mielőbbi megvalósíthatósága érdekében – kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. Most a településrendezési tervek módosítására is szükség volt. Az állami főépítész által összehívott tárgyalásra többek közt a termál melletti ingatlanon megengedett épületmagasság miatt került sor.

Az egyeztető jegyzőkönyv alapján aztán módosították a tervlapokat. A termál mellett tervezett szálloda épületmagasságát a javasolt 12 és fél méterről 9 és fél méterre kellett csökkenteni úgy a dokumentációban, s 10 méter előkertet kell hagyni a parkolóháznál és a tervezett szállodaépületnél is, azzal a könnyebbséggel, hogy a parkolóháznál hátsó kertet nem kell tartani.

Árvay István polgármester testületi ülésen ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a termál környékén ezek a típusú beruházások városi érdeknek is tekinthetők, függetlenül attól, hogy magánkezdeményezésre valósulnak meg. Egy négycsillagos szállodát 9 és fél méteres épületmagasságon idehaza nem szoktak építeni, s „jobban örült volna, ha ezzel kicsit lazábban bánnak. Nagyon hiányzik a városból egy nagyméretű négycsillagos szálloda. A termál területe sem olyan óriási, hogy ezt el lehessen laposítani, és használni azokat a területeket, amiket egyébként a zöldterület növelésére lehetne fordítani. Nem bánta volna, ha felfelé terjeszkedik egy szállodaépület.” Hozzátette, komoly állami támogatással tud csak megvalósulni a beruházás – a tervezéshez már kapott a Flexum Zrt. állami támogatást, most abban bíznak, hogy a kivitelezéshez is sikerül ezt megszerezni.

A novemberi testületi ülés előtt a gazdasági és városüzemeltetési bizottság egyhangúlag támogatta az előterjesztést. Az Állami Főépítészi Iroda azt kérte a helyi építési szabályzatot így módosítsák: „A Flexum Thermal & Spa területén létesítendő csúszdatorony épületmagassága legfeljebb 16 méter lehet. Az ingatlanon az előírt minimális zöldfelület 30%.” Kitley Tibor városi főépítész a még nem végleges tervekről elmondta, a kéttornyú épület csúszdaépület lesz, ami a mostani 33-as medence, félig pedig a 25-ös medence helyére kerülne. Az épületet is egyedi, kupolákkal fedettre tervezték, Magyarországon egyedülálló megoldásokkal: üvegfalú csúszdával, üvegfalú medence, ami a zöldfelület fölé magasodik.

A testület elfogadta a településrendezési tervek módosítását.

Bevezető
Mosonmagyaróvár |

A mosonmagyaróvári termálfürdő területén újabb fejlesztésre készülnek, mely többmilliárdos turisztikai támogatással valósulhat meg. A tervezéshez állami forrást is nyertek. Az állami főépítész azonban nem engedte a szálloda magasságát 12 és fél méteresre, három méterrel csökkenteni kell. A csúszdatorony legfeljebb 16 méter lehet, az ingatlanon az előírt minimális zöldfelület 30 százaléknyi.

Címkék

Település / hely
Mosonmagyaróvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Cséfalvay Attila

Read More

Post Comment