Search by category:
Egyéb kategória

Életveszélyes állapotban volt, ezért inkább lebontották a bolyi malmot

Boly |

A tőketerebesi járásbeli település szívében évtizedeken át díszelgő, az utóbbi harminc évben azonban egyre rosszabb állapotban lévő malom épületét néhány héttel ezelőtt lebontották. Bár egy gyönyörű és gazdag múltú épületről volt szó, az önkormányzat a rendezetlen tulajdonjogok és a malom életveszélyes állapota miatt a földdel egyenlővé tette. Értesüléseink szerint nem építik újra. 

Annak ellenére, hogy hónapokkal ezelőtt még mi is megfordultunk és fotókat is készítettünk a malomnál, a keleti régió érdkességeit és látnivalóit bemutató Felvidéki Útikalauz nevű portál nemrégiben közzétett bejegyzése szerint már nem létezik. A közösségi portálokra felkerült fotókon több szögből is megcsodálható az egykoron nagy sikernek örvendő épület. Ahogy azt Bankó Tamástól, a Tripfactory tulajdonosától és ötletgazdájától megtudtuk, ők is csak a bejegyzés alá érkezett kommentekből tudták meg, hogy az általuk leírt történet és az épület már a múlté. „Mivel a fotókat hónapokkal ezelőtt készítettük, nem tudtuk, hogy az épület valójában már nem is létezik. A bejegyzés alá érkezett kommentekből, utána pedig a falu polgármestere Új Szónak adott rövid nyilatkozatából derült ki, mi történt. Bár nem tudjuk, de igazából nem is kérdeztük az illetékeseket az épület megsemmisítésének okáról, sajnáljuk, hogy lerombolták” – nyilatkozta lapunknak a Felvidéki Útikalauz tulajdonosa.

Életveszélyes állapot

„A malom évek óta életveszélyes állapotban volt, és mivel nem volt elkerítve, úgy gondoltuk, hogy megelőzzük a bajt és inkább lebontjuk. Ezt láttuk a legjobb megoldásnak. Korábban már felmerült a malom rekonstrukciójának az öltete, de mivel az alatta lévő földterületnek több tulajdonosa van, a tulajdonjogi problémákat pedig nem tudták orvosolni, nem volt más választásunk. A bontás mindössze néhány napig tartott. Jelenleg senki sem tervezi az újraépítését” – közölte lapunkkal Bohács Attila, a falu polgármestere.

Ahogy azt a malomról megjelent bejegyzésben is írják, Boly egy csaknem 800 lelket számláló kis falucska Királyhelmec közvetlen szomszédságában. Első írásos emléke az 1200-as évekből származik. Teljes történelmi fejlődésében a mezőgazdaság játszott fontos szerepet. A lakosok nagy része szekerezésből, fakitermelésből, kosárfonásból és mezőgazdasági szerszámok gyártásából élt. A település egyik fontos építménye ezért is volt a kezdetben gőzgéppel, majd villanyárammal hajtott malom, amely hosszú évtizedekig szolgált eredeti rendeltetésének. Az 1970-es évek végén, a helyi földműves-szövetkezet privatizációja után szűnt meg működni. A malom állapota a szakszerűtlen karbantartás miatt fokozatosan romlott, berendezésének nagy részét ellopták, még az ajtókat és az ablakokat is leszerelték. A tetőszerkezet ekkorra már olyan rossz állapotban volt, hogy a kétszintes épületet – amely alatt még pincehelyiségek is találhatók – életveszélyesnek minősítették. Időközben egy nagy illegális szeméthegy is keletkezett benne, amelyet a helyi önkormányzat nemrég felszámolt.

Read More

Post Comment