Search by category:
Egyéb kategória

Juraj C. részletesen beszámolt arról, miként készült a kormányfő elleni támadásra

Juraj C. részletesen beszámolt arról, miként készült a kormányfő elleni támadásra

Mészáros Richárd

2024. 05. 23., cs – 10:18

A Markíza megszerezte Robert Fico (Smer) kormányfő támadójának, Juraj Cintulának vizsgálati fogságba helyezéséről szóló bírósági határozatot, amelyben névtelenül idézik a férfi vallomását.

A dokumentum részletesen beszámol arról, hogy Juraj C. miként készült fel a nyitrabányai (Handlová) támadásra. Állítása szerint azt, hogy merényletet követ el a szlovák miniszterelnök ellen, hétfőn döntötte el, de nem akarta őt megölni, kizárólag megsebesíteni.

Mint írják, a támadó fegyvert már otthon előkészítette a tüzelésre, miután pedig a helyszínen előrántotta azt, Fico felsőtestének alsó részére irányította. A kormányfő ekkor épp kezet fogott valakivel a tömegből, a támadó felé jobb oldalával állt.

Juraj C. szociális érzékeny emberként írta le magát. Táskájában magával vitte a találkozóra „Az áldozat üzenete” című könyvét, amit a miniszterelnöknek szánt. Az ajánlást a támadás reggelén (május 15-én) írta, dátum nélkül, mert nem tudta, hogyan alakul a helyzet. 

Állítása szerint arról, hogy mit tervez, senki más nem tudott. A támadás napján autóját egy helyi bevásárlóközpont parkolójában állította le. A Markíza úgy tudja, a járműben mindössze a támadó telefonját találták.

A bíróság előtt élt a hallgatáshoz való jogával, a bűncselekmény jogi minősítésével nem értett egyet. Azt állította, nem tervez elmenekülni az igazságszolgáltatás elől. Erről írásos ígéretet is tett.

Utóbbiban arról is ír, hogy őszintén megbántotta tettét, beismeri, tette elfogadhatatlan. Mint írja, tudja használni a fegyvert, ezért szándékosan célzott úgy, hogy biztosan ne veszélyeztesse Fico életét. Állítása szerint arra is ügyelt, hogy véletlenül se sodorjon veszélybe senkit a tömegben vagy a biztonsági őrök közül. Tettéért kész bocsánatot kérni az áldozattól, akár személyesen is a tárgyaláson, amennyiben arra lesz lehetősége. Ha nem, akkor írásos bocsánatkérést intéz Ficóhoz.

A nyomozóknak több tanúvallomás is áll rendelkezésére, ezek közül az egyik egy nőé, aki Juraj C. miniszterelnökhöz való hozzáállásáról beszélt.

(tvnoviny.sk)

Read More

Post Comment