Search by category:
Egyéb kategória

Két év múlva újabb 65 lakást adhatnak át Bősön

Két év múlva újabb 65 lakást adhatnak át Bősön

Kürthy Judit

2024. 05. 29., sze – 08:00

Bős |

A szolgáltatások házának átépítési tervei már az asztalon vannak, ahogy a körforgalom melletti épület és a telek helyzete is rendeződni látszik. Az elképzelések szerint minimum 60, de akár 70 új lakást is épülhet.

A legutóbbi testületi ülésen az alapiskola és a művészeti alapiskola igazgatói állására kiírt pályázat feltételei mellett új utcaneveket is jóváhagytak, majd Fenes Iván, Bős polgármestere megosztotta a képviselőkkel az újabb lakások építésének terveit. A változásokkal együtt a Bősön működő klubok és szervezetek jövőbeni székhelye azonban még kérdéses, ugyanis a fejlesztés egy része a szolgáltatások házát érinti.

További utcanevek

Újabb javaslatokat tett Zalka Lóránt, önkormányzati képviselő a testület előtt a már beépített, illetve beépítendő bősi utcák és közterek elnevezésére. 

„Az Örvény utcára merőlegesen és párhuzamosan is vannak már utcák, amik ugyancsak az Örvény utca nevet viselik. Ezek nem maradhatnak így, át kell neveznünk őket. A legidősebbek tudják, hogy ezt korábban miért hívták így, eredetileg Leányörvénynek nevezték, ezért a javaslataim között szerepel a Leány utca is, hogy teljes legyen a kép”

 – kezdte Zalka Lóránt. Az elnevezések során figyelembe vette a területre jellemző növényzetet, a régi kerteket és szántókat, ezért további javaslatai közt szerepelt a Zsombékos, a Barázda, a Szántó, a Búza és a Gyalogút utcanevek. Az új református templom előtti területre Szenci Molnár Albert tér névre érkezett javaslat. A teljesen lakónegyed a Pannon liget nevet kapta, melyet az említett utcanevekkel együtt egyhangúlag megszavazott a testület.

Építkezések

„Hamarosan megkezdik a Billa és a mentőállomás építésének előkészületeit. A szolgáltatások házában is történt előrelépés”

 – tájékoztatott Fenes Iván. A szolgáltatások házát értékesítené a város. Jelentkezett egy beruházó, aki bemutatott egy tervezetet, melyben még két szinttel megemelnék az egy emelettel bíró épületet. A városvezetés szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a lakáskezelő alapból az ott épülő új lakásokból visszavásároljon az önkormányzat. A tervek szerint az épület teljes földszintjén elől és hátul is üzletek lennének és akik jelenleg ezen a részen bérelnek helyiséget, az eladás után is bérleti előjoguk lenne. 

„Egyedül egy helyet nem tudtam megoldani, ahol a karatésok vannak, de ezen is dolgozunk. Amennyiben eladjuk az épületet, szeretnénk úgy megoldani, hogy senkinek ne legyen belőle kellemetlensége”

 – összegezte, majd kiemelte, hogy az épület megújulásával a magas fenntartási költségtől is megszabadulna a város.

Új közösségi ház épülhet

A szolgáltatások házának tervezett átrendeződésével a most ott lévő kluboknak, egyesületeknek is helyet kell találni, vannak további szervezetek is, akik ugyancsak székhelyet keresnek. A városvezetés szeretné számukra a régi községház épületét egy új közösségi házzá alakítani, amit felújítanának, építenének hozzá szociális helyiségeket, valamint egy teraszt. 

„Az nem megoldás, hogy mindenkinek külön-külön helye legyen. Jelenleg például a nyugdíjas klubba nagyon kevesen járnak. Ha ezt az épületet megújítanánk és új külsőt és belsőt kapna, a kihasználtsága is megfelelő volna. A közösséget szolgálná”

 – mondta Fenes Iván.

40-45 új lakás

A kultúrházzal szembeni, a körforgalom melletti régi ház és telek új tulajdonoshoz került, ahova a város további lakásokat építene. 

„Már tárgyalunk a majdani kivitelezővel, aki megvásárolta ezt a tulajdont és felépítene oda 40 lakást, amit mi az állami lakásalapból meg tudnánk vásárolni. Kb 40-45 új lakás lenne itt, amit úgy kell megépíteni, hogy azt az alapból finanszírozni tudjuk, mert hozzátenni más forrásból már nem tudunk”

 – osztotta meg a polgármester. A mennyiben ősszel jóváhagyják a terveket, ahogy a szolgáltatások házánál is, ezek a lakások is két éven belül megépülhetnek.

Read More

Post Comment