Search by category:
Egyéb kategória

Az agrárvállalkozások még mindig nem tudják, milyen uniós támogatásokra számíthatnak az elkövetkező években

Az agrárvállalkozások még mindig nem tudják, milyen uniós támogatásokra számíthatnak az elkövetkező években
Molnár Iván
2021. 06. 03., cs – 17:14

2021. június 4., péntek – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az uniós agrárminiszterek tanácsa tavaly októberben jutott közös álláspontra a Közös Agrárpolitikáról (KAP), amely az európai gazdáknak nyújtott támogatásokat szabályozza a 2027-ig tartó időszakban. Ezt az álláspontot kellett az Európai Parlamenttel egyeztetni a múlt héten. Négynapnyi egyeztetés és többéves megelőző tárgyalás után múlt pénteken azonban megegyezés nélkül álltak fel az asztaltól az Európai Parlament (EP), a tagállami EU-tanács és az Európai Bizottság (EB) küldöttségei.

„Hogy most sem született megállapodás, azt az ágazati szakmai szervezetek a valóságtól elrugaszkodott brüsszeli döntéshozók kudarcának tartják”

– mondta el Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. „Öt perccel éjfél után vagyunk. Őszintén szólva, abban bíztunk, hogy ezúttal sikerül dűlőre jutniuk az uniós döntéshozóknak a 2023-tól életbe lépő új szabályokról, hiszen a szlovákiai gazdáknak is szükségük lesz bizonyos időre a felkészüléshez” – tette hozzá Emil Macho, az SPPK elnöke. Szerinte a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos stratégiai terveiket a tagállamoknak nem egész hét hónap múlva kell benyújtaniuk Brüsszelbe, azonban máig sem ismertek az ehhez szükséges paraméterek.

A múlt heti egyeztetésen a leghevesebb vita azzal kapcsolatban alakult ki, hogy a gazdáknak járó közvetlen kifizetések mekkora hányadát kelljen kötelezően ökogazdálkodásra elkülöníteni. Az EP sokáig ragaszkodott a 30 százalékhoz, a tagországok nevében tárgyaló portugál elnökség 20 százalékról indított, amit aztán tagországi oldalon készek voltak felvinni 25 százalékra. Mivel azonban az EU-tanács a 25 százalékot csak két év „betanulási idő” után kezdené alkalmazni, az EP viszont a reform 2023. január 1-jei életbe lépésétől kezdődő teljes ötéves periódust ezzel számítaná, nem született egyezség.

„Az ökológiai szabályokat gyakran olyan uniós hivatalnokok és politikusok dolgozzák ki, akik a mi meglátásunk szerint nincsenek tisztában a mezőgazdasági termeléssel, és a javaslataikat az ehhez elengedhetetlen hatástanulmányok nélkül készítik”

– jegyezte meg ezzel kapcsolatban Macho.

Nem sikerült áttörést elérni azzal kapcsolatban sem, hogy a nagyobb gazdaságok a nekik jutó területalapú támogatás mekkora hányadát engedjék át a kisebb gazdaságoknak. Az Európai Parlament 12 százalékot csípne le a nagyoktól, míg az EU-tanácsi ajánlat 7,5 százalékra szól. Ellentétesen ítélik meg azt is, hogy a KAP hány százalékát különítsék el vidékfejlesztésre: az EP 37, az EU-tanács 35 százalékot szeretne. Arról sem született egyezség, hogy a jövőben szociális alapon biztosítanának támogatást az agrárszektor legrosszabbul fizetett, rossz körülmények között dolgozó, mintegy 4 millió munkavállalójának. „A Közös Agrárpolitika új szabályairól több mint négy éve folynak a tárgyalások, a gazdák így joggal teszik fel a kérdést, hogy mikorra születhet meg az egyezség” – mondta el Jan Doležal, a Cseh Agrárkamara (AKČR) elnöke, aki szerint a döntéshozóknak arra is figyelniük kellene, hogy az új szabályozás miatt ne szálljanak el az élelmiszerárak. Nagy István magyar agrárminiszter szerint a legfelsőbb uniós döntéshozók egy hónap múlva folytatják a tárgyalásaikat a Közös Agrárpolitikáról.

(mi, TASR, MTI)

Bevezető
Pozsony |

A szlovák gazdaszervezetek „a valóságtól elszakadt brüsszeli döntéshozók” kudarcának tartják, hogy múlt héten sem született megállapodás az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájáról. Mire számíthatnak a gazdák az uniós támogatásokkal kapcsolatban az elkövetkező években?

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment