Search by category:
Egyéb kategória

A pandémia legújabb zenei hozadékai

A pandémia legújabb zenei hozadékai
Juhász Katalin
2021. 06. 10., cs – 13:22

2021. június 10., csütörtök – 19:50
Friss ikon
Off

Törzs

Crowded House – Dreamers Are Waiting

Neil és Tim Finn az új-zélandiak Gibb-fivérei, Lennon–McCartney-ja, szóval nemzeti kincsek. A Crowded House olyan slágerekkel lett világhírű a nyolcvanas években, mint a Don’t Dream It’s Over vagy a Weather With You. Aztán csendesebb időszak jött, és sokáig úgy tűnt, 2010-es lemezük volt az utolsó. Neil Finn később azzal lepte meg rajongóit, hogy a Fleetwood Mac tagja lett, és többször végigturnézta velük Amerikát. A Covid-év viszont belőle is kihozta a nosztalgiát. Új életet lehelt egykori bandájába, amelybe két fiát is bevette: Liam gitározik, Elroy pedig dobol. Billentyűs hangszereken az a Mitchell Froom játszik, aki az első három Crowded House-lemez producere volt, a basszusgitáros pedig maradt Nick Seymour. Ez a felállás pár napja egy remek albummal lepte meg a világot. 

Már a tavalyi online zenélgetéseik is ígéreteseknek tűntek, de akkor csak a régi dalokat hallhattuk tőlük. Majd jött az első kislemez, a To the Island, tele friss, invenciózus zenei ötlettel. A Dreamers Are Waiting című album pedig olyan, mintha egy tehetséges fiatal banda akarná megváltani vele a világot (ami részben igaz is). A 63 éves Neil Finn bebizonyította, hogy dalszerzőként ma is ott a helye a legjobbak között, és a hangja sem kopott meg. A számok egyszerre ismerősek és újszerűek. Míg a melódiák az elegáns, pop-rockos Crowded House-t, illetve Finn későbbi, egy szál gitáros periódusát idézik, a hangszerelés kifejezetten merész és kísérletező. Azok is elégedettek lehetnek, akiket zavart a 2010-es Intriguer album túldíszítettsége és hangszerarzenálja. Itt öt ember zenél egy szobában, legalábbis ilyen érzést generál bennünk a lemez. Lám, mennyire hasznos tud lenni az összezártság! És az is nagy dolog manapság, hogy egy albumon nincsenek töltelékszámok, elejétől a végéig élvezhető. 

Tim Finn sosem volt a Crowded House tagja, mert két dudás nem fért meg egy csárdában, de szerzőként azért besegített öccsének. Most is felbukkan a Too Good for This World című dal társszerzőjeként. A gitáros Liam Finn két dalt is jegyez (Show Me the Way, Goodnight Everyone), a Love Isn’t Hard at All pedig Elroy és Neil közös szerzeménye, amelyben Sharon Finn, Neil felesége háttérvokálozik. Igazi családi buli ez, erőltetett összeborulás nélkül.

ss

Death From Above 1979– Is 4 Lovers

Ez a kanadai zenekar a kétezres évek elején volt nagyon menő, elsősorban a forradalmi felállás miatt. A csapat ugyanis kéttagú: egy énekes-dobos és egy basszusgitáros alkotja. Gyanítható, hogy az ő hatásukra keletkeztek olyan, szintén kéttagú világszenzációk, mint a brit Royal Blood vagy az amerikai Black Keys. De persze lehet, hogy mindannyian Jack és Meg White köpönyegéből bújtak elő, hiszen a The White Stripes már 1997-ben megalakult. 

Jesse F. Keeler és Sebastien Grainger mániákus, már-már az elektronikus zene felé tolódó lüktetéssel játszik színtiszta rockzenét. Diszkódobos megoldásokat kevernek punkos megoldásokkal, már az alapritmussal két összeegyeztethetetlen műfajt keresztezve. Zenéjük érdekes keveréke a 2000-es évek eleji indie garázsrocknak és az annál egy picivel erőszakosabb hangzásnak. Az új lemezen megtartották mindazt, amit maradandónak ítéltek kezdeti korszakukból, de érezhető, hogy a mai tinédzserekhez is szólni szeretnének. Az ének karcos és egyenes, akár az AC/DC is eszünkbe juthat róla. A gitártémák viszont játékosak, egy kicsit a Daft Punkot idézik, hogy kellően kiszélesítsük az önök asszociatív palettáját, amíg nem hallják saját fülükkel, miről is van szó. 

Nagyon izgalmas és azonnal felismerhető, karakteres, egyedi hangzást hozott létre ez a duó. És mivel 2020-as turnénaptáruk teljesen tele volt, ez a lemez nem született volna meg a koronavírus-járvány nélkül. Fura ezt leírni, de 2021 egyik legjobb lemezét a pandémiának köszönhetjük.

dd

Twenty One Pilots – Scaled and Icy

Ha már a kéttagú formációknál tartunk, az ohiói Twenty One Pilots popduó már tavaly áprilisban magasra tette a mércét. A Level of Concern valóságos karanténhimnusz lett. A sikerben vélhetően közrejátszott az a tény is, hogy Tyler Joseph és Josh Dunn a 2018-as Trench album óta először jelentkezett új szerzeménnyel, benne olyan ütős mondatokkal, mint „Panic on the brain, world has gone insane” (azaz: Pánik az agyban, a világ megőrült), vagy Would you be my little quarantine? (Leszel-e az én kis karanténom?)

Hatodik albumuk pár napja jelent meg, azaz nem unatkoztak idén sem. A sötétebb tónusú Trench-hez képest meglepően napsugaras lett ez az anyag, rengeteg zenei utalással a nyolcvanas évekre. Mintha a fiúk kizárólag régi szintipop-slágereket hallgattak volna a lockdown alatt, esetleg néha egy kis Supertrampet. A Good Day, a Shy Away agy a Saturday akár negyven évvel ezelőtt is születhetett volna, ha nem kúszna be néha egy-egy váratlan hiphop vagy punk-rock téma. 

dd

Wolf Alice – Blue Weekend

Jelenleg a Wolf Alice London legmenőbb zenekara. Ha nem lett volna járvány, már tavaly jöttek volna a trencséni Pohodára, és idén is igent mondtak, mielőtt le kellett fújni a fesztivált. Ez a harmadik albumuk, a másodikért 2018-ban Mercury-díjat kaptak, úgyhogy magasan volt a léc. Az indie-rock stílusba sorolják őket, de inkább az egyéb hatások miatt érdekes, amit csinálnak. Például ügyesen átmentették a huszonegyedik századba a nyolcvanas évek noise rockját és a kilencvenes évek grunge stílusát, illetve mindazt, ami időtállónak bizonyult belőle. Az új anyag finomabb, cizelláltabb, kevésbé karcos-harcos, a gitáros-énekesnő Ellie Rowsell kevesebbet ordít és többet szomorkodik. A gitárközpontúság is enyhült, jóval több a zongora, itt-ott bekúszik némi elektronika, a dallamok pedig rafináltabbak. Az indie-rock elemekből furcsa akkordmenetek és hömpölygő kórusok burjánzanak ki. Sőt, mintha némi Pink Floydot, Blurt és Beatlest is hallgattak volna ezek négyen a lockdown alatt. 

dd

Bevezető

Az utóbbi hetekben több olyan album is megjelent, amelyet alkotói nem terveztek, vagy legalábbis nem idén akartak kiadni. A lockdown ideje alatt, az elmaradt turnék miatt felszabadult időben azonban sorra születtek az új dalok, idén pedig már csak fel kellett venni őket. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment