Search by category:
Egyéb kategória

Ne a gyógyszerész próbálja meggyógyítani a gyerekemet, hanem az orvos

Ne a gyógyszerész próbálja meggyógyítani a gyerekemet, hanem az orvos
Sudár Éva
2021. 11. 05., p – 08:49

2021. november 5., péntek – 09:30
Friss ikon
Off

Törzs

De előtte egy levél, amely nagyjából összefoglalja a problémát. Egy anya kereste meg panaszával a győri polgármestert, annak Facebook-oldalára írta le a történetüket: „Azzal is lehetne esetleg foglalkozni, hogy a háziorvosok, illetve gyerekorvosok nem fogadják a betegeket.  Tisztelet a kivételnek természetesen. Érthetetlen számomra, hogy van olyan gyerekorvos/felnőtt háziorvos, akihez lehet menni betegen, megvizsgál, gyógyszert ír; ugyanakkor sokan közülük még mindig nem fogad senkit, ha lázas, náthás, tünetes. Mi már második hónapja vagyunk betegek, egy vagyont elköltöttünk különböző gyógyszerekre. A gyerekeimet (3 éves, illetve 9 hónapos) megnézte a gyerekorvos ugyan, de csak a köhögésükre kapott a nagyfiam pár köptetőt, a kicsi semmit. Magánban elvittük fül-orr-gégészhez, ahol kiderült: középfülgyulladása van, gennyes a garata, az egész család kapott antibiotikumot. Sajnos nem egyedi a mi problémánk, a fórumok tele vannak az orvosváltás miatt, főképp a gyerekeknél. Kérdezem ezért:  

Mi határozza meg, hogy az egyik orvoshoz el lehet menni, a másikhoz meg nem? Mit lehet tenni ennek a javulása érdekében? Sajnos rengeteg gyereknek, felnőttnek húzódik a betegsége, mert a gyógyszerész próbálja meggyógyítani az orvos helyett.

„Én minden gyereket megvizsgálok, de azt is hozzá kell tenni, hogy nem lehet mindenkit a rendelőbe behívni, mert akkora betegforgalmat és ezzel járványt okozhatok így, ami a meglévőt is tetézi” – szögezte le elöljáróban dr. Muzsay Géza. A házi gyermekorvosnak Győrben van praxisa, mostanság rengeteg a kisbetege, de azt is hozzáteszi, hogy „jóval kevesebb a Covid-pozitív gyermek, mint tavasszal”. Akkor volt olyan nap, amikor négy-öt betegénél is pozitív lett az elvégzett teszt. Most tehát ugyanúgy tesztel, de alig-alig akad megerősített koronavírusos betege. Persze ez is változhat. A többség az influzenzaszerű megbetegedés miatt náthás, lázas. De menjünk sorjában a kérdésekkel.

– Mi határozza meg, hogy orvoshoz kell-e menni? Dr. Muzsay Géza válasza: „A rendelőm ajtajára kiírtam, hogy előzetes – telefonos – egyeztetés alapján várom a betegeket. Ez nem jelenti azt, hogy aki bejön, nem vizsgálom meg, de mindenkinek szerencsésebb, ha nem egy túlzsúfolt rendelőben várakozik, hanem olyanban, ahol a váróban csak egy-egy beteg gyerek van. S ha időre érkezik, nem is kell sokat ott tartózkodnia. Ha a szülő telefonon felhív, rendre kikérdezem, nagyon alaposan a gyermeke tüneteiről. Ha csak egyszerű nátháról van szó, s nincs a családban tömeges megbetegedés, akkor nem hívom be, de a szülőkkel mindig megállapodunk abban, hogy két-három nap múlva a gyermekük állapotáról beszámolnak. A kisgyermekkori hurutos megbetegedések az esetek többségében vírus által okozott fertőzések, 3 éves kor alatt szinte csak ez fordul elő. Vírusfertőzés esetén antibiotikum adása káros, általában tüneti kezelés elegendő. Ha nem javul, esetleg romlik a gyermek állapota, akkor időpontot adok a rendelőbe, személyesen is megnézem. Akinél már a telefonhívásnál gyanús, hogy covidos lehet a kisgyerek, én magam kérem a tesztelést. Ezt a mentőszolgálat végzi el. Most nem kell napokat várni erre.  Olyan is előfordult – nem is egyszer -, hogy a rendelőben végeztük el a gyorstesztet, mert gyanús tünetet tapasztaltam.”

Leírás

Milyen szabályok érvényesek most? – kérdezte egy győri édesanya. Utánajártunk. Fotó: Pexels

Fotó: Pexels

– Mi a gyanús? Dr. Muzsay Géza: „A nyilvánvaló tünetek mellett akár az, ha olyan gócpontból hozzák a gyermeket, ahol sok a beteg. Ez lehet egy óvodai csoport vagy osztály, de egy család is, ha hirtelen mindenki hasonló tünetekkel megbetegszik. Gyanús az is, ha makacs a betegség, nem akar múlni. Nincs felső korlát, a tesztekről a házi gyermekorvosok / háziorvosok maguk dönthetnek, a betegeknek ezért nem kell fizetniük. Néhány napja jelent meg a Magyar Közlönyben az az eljárásrend, ami pontosan leírja az orvosoknak, hogy milyen esetekben kötelező tesztelni. Ahogy mondtam, nálam most viszonylag kisebb a találati arány, de a legkisebb gyanúnál is szorgalmazom a tesztelést, mert nagyon fontosnak tartom.”

– Mi a valódi megoldás a járvány jelenlegi szakaszában? Dr. Muzsay Géza: „Az oltás, nem vitás. Mindenkinek mondom ezt, s remélem, hogy hamarosan Magyarországon is lehet majd oltani a 12 év alatti gyermekeket is. Sokan közülük épp a felnőttektől kapják el a vírust, s ezért betegednek meg, hisz nem védettek. Figyelni és vigyázni kell magunkra, de mindenek előtt az oltást kell szorgalmazni minden 12 év feletti személynek, mert tényleg az a megoldás.”

Bevezető
Győr |

Két szülő beszélget: „És nálatok megnézte a gyereketeket az orvos?” „Nem, csak igazolást írt.”  Több tucat ilyen beszélgetésből lehetne idézni, s persze olyanból is, ahol a gyermekorvos látta a betegét, mielőtt igazolást írt. A baj éppen az, hogy a magyar szülők nem tudják, milyen szabályok érvényesek a Covid-járvány negyedik hullámában; kell vagy nem kell a rendelőbe vinni a gyermeküket; elég, ha telefonálnak vagy követelniük kell a személyes vizsgálatot? A kérdések sorával dr. Muzsay Géza győri gyermekorvosnál, az országos kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezetőnél kopogtattunk.

Település / hely
Győr

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sudár Ágnes

Read More

Post Comment