Search by category:
Egyéb kategória

Figyelünk a pénzünkre?

Figyelünk a pénzünkre?
Hegedűs Norbert
2022. 01. 17., h – 10:19

2022. január 17., hétfő – 10:30
Friss ikon
Off

Törzs

Kevéssé megnyugtató, de jelezzük, távolról sem szlovákiai jelenségről van szó, az egész fejlett világot sújtja. Például az inflációtól történelmi okok miatt rettegő németek 30 éve nem tapasztalt pénzromlással szembesülnek. A gazdaság finom szövetét összekuszáló világjárvány először a lezárásokkal, a cégleállásokkal, majd a hirtelen fellendüléssel általános ellátási zavarokat okozott – egyszeriben drágult a fa, a papír, az energiahordozó, számos alapvető nyersanyag és még sorolhatnánk. Mindez óhatatlanul begyűrűzött az élelmiszerek árába is, amit csak azért hangsúlyozunk, mert a lakásfenntartási költségek mellett az élelmiszerek ármozgása révén érzékeljük leginkább az inflációs hatásokat.

Mivel a meglehetősen tempós pénzromlás még egy ideig velünk marad, ezért érdemes megvizsgálni, miként lehetne kibillent pénzügyi egyensúlyunkon javítani. Ugyanis vannak tartalékok. Bármennyire is úgy gondolnánk, hogy a pénzünkkel jól bánunk, ám az összkép mégis azt mutatja, sok esetben házi kedvencünk szőrhullásával többet törődünk, mint megtakarításainkkal. A banki folyószámlákon évek óta 0,5% alatti a kamat, sőt egyre inkább kamatmentesen dolgoztatják a pénzünket.
Ehhez képest a bankokban őrzött, összesen 42,5 milliárd eurónyi lakossági megtakarítás (tavaly őszi adat) 60%-a, azaz 25,5 milliárd euró a semmilyen hozamot sem hozó folyószámlákon pihent. Gondoljunk bele, e módfelett csinos összeg az 5% feletti infláció miatt egy év leforgása alatt mintegy 1,3 milliárd eurót veszített vásárlóértékéből! Ha tényleg minden euró számít, akkor a kisebb tételek esetében is érdemes átcsoportosítani megtakarításainkat. A másik példa: közel 1,7 millió munkavállaló tagja a második nyugdíjalapnak. Nos, az ott pihenő 12 milliárd eurónyi pénzünkből 7,5 milliárd euró a nagyon jól hangzó garantált, ám (garantáltan) mínuszt termelő alapokban fekszik. Miközben a részvényvagy

indexkövető alapokban levő megtakarítások 2021-ben bőven 10% felett teljesítettek. Mondhatjuk ugyan, legfeljebb 2-3 ezer eurónk van folyószámlán vagy a nyugdíjpillérben, de ha zavar egy 50 centes áremelkedés, akkor zavarjon az is, hogy közönyös hozzáállásunk okán a megtakarításunk után egy centet se kapunk.
Visszatérve az inflációhoz, várhatóan a második negyedévtől kezdve lassan elül a vihar, csillapodik az árvágta. Magyarországon az áprilisi parlamenti választás miatt nincs idő kivárni a helyzet jobbra fordulását, ezért a múlt héten személyesen Orbán Viktor jelentette be, hogy hét alapvető élelmiszeripari termék esetében befagyasztják az árakat, visszatérítik őket az októberi szintre. Arra viszont ügyelt, hogy a felsorolásból kihagyja a hatósági áras csirkefarhátot, mert e hústermék a szegényeknek számítók eledele… Aminek ugyebár rossz üzenete van akkor, amikor a Fidesz fennen azt hirdeti: Magyarország előre megy. Meg időnként hátra, tehetjük hozzá, amikor az ilyen elképesztően piactorzító, a költségeket a kereskedőkre és az állattenyésztőkre hárító, a szocializmusra jellemző árrögzítő lépést vet be. A szocialista tömb az 1970-es években az olajár emelkedésnél akarta a nyugati határon megállítani az inflációt, aztán tudjuk, mi lett belőle… Csak reménykedhetünk abban, hogy a Heger-kormány csörgősipkása, azaz Igor Matovič pénzügyminiszter nem veszi észre e „megoldást”, és közérzetjavító intézkedésként nem fagyasztja be néhány termék árát. Talán megússzuk ezt az orbitális ostobaságot, amire már csak azért is van esély, mert Matovič mindig a saját, gyakorta szintén módfelett balga ötleteitől van elájulva…

Bevezető

Bizonyára nem varázsol mosolyt az arcunkra, hogy rendre egyre magasabb árakba botlunk. Decemberben 5,8%-os inflációt mértek a 2020. decemberihez képest, ami 17 éve nem tapasztalt árvágtának felel meg. 

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment