Search by category:
Egyéb kategória

ŠÚKL: Előfordulhat, hogy csak beképzeli az oltást után jelentkező fáradtságot és fejfájást

ŠÚKL: Előfordulhat, hogy csak beképzeli az oltást után jelentkező fáradtságot és fejfájást
Balaskó Réka
2022. 01. 26., sze – 11:09

2022. január 26., szerda – 12:30
Friss ikon
Off

Törzs

Bizonyára hallott már a placebóról, a nocebo hatás azonban nem ennyire ismert. Csakhogy az utóbbi időben egyre gyakrabban említik, többek között a vakcinák mellékhatásaival kapcsolatban. „Az úgynevezett nocebo hatás minden kezelés gyakori mellékhatása. Az is bebizonyosodott, hogy a Covid-19 vakcináz követően jelentett mellékhatások előfordulási gyakoriságához is nagymértékben hozzájárul” – közölte az ügynökség.

A placebóval ellentétben a nocebo a tünetek súlyosbodását jelenti egy olyan készítmény vagy beavatkozás után, amelynek igazából nincs saját hatása. „Mint ismertebb ikertestvérét, a nocebo hatást is sokféle fiziológiai, pszichológiai és statisztikai ok okozhatja. Ebben az esetben a legfontosabbak közé tartozik az elvárás és az (ön)szuggesztió” – magyarázta a ŠÚKL.

Nézzük, melyik vakcina után jelentették a ŠÚKL-nél a legtöbb mellékhatást. Folytatás a galériában!

ŠÚKL: Az oltás utáni fejfájást és fáradtságot előfordulhat, hogy csak beképzeli
2022. 01. 26., sze – 11:23
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók: tasr

Ezt a feltételezést erősítette meg a Jama Network Open című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. A kutatók 45 400 résztvevőnél vizsgálták a Covid elleni védőoltás utáni mellékhatások előfordulását. Néhányuknak a vakcina helyett inaktív sóoldatot adtak be, és sem a beteg, sem a vakcinát beadó orvos nem tudta, hogy melyiket kapta meg a páciens.

Az első adag esetében a leggyakoribb tüneteknek, például a fejfájásnak és a fáradtságnak csak egyharmada tűnt úgy, hogy a vakcinának tulajdonítható. A fennmaradó kétharmadot a kutatók szerint a nocebo hatás idézte elő. A második adag után a mellékhatások mintegy feléért a nocebo volt felelős – közölte a pluska.sk.

(pluska)

Bevezető

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) is támogatja azt a tanulmányt, amely megerősíti a feltételezést.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment