Search by category:
Egyéb kategória

A vállalkozók jövedelemadó-bevallása

A vállalkozók jövedelemadó-bevallása
Hegedűs Norbert
2022. 03. 12., szo – 10:18

2022. március 12., szombat – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

Csak azoknak a jogi személyeknek nem kell adóbevallást leadniuk, amelyek nem vállalkozás céljából jöttek létre – ilyenek pl. a polgári társulások –, és amelyek rendszerint csak olyan bevétellel rendelkeznek, amely nem képezi adó tárgyát, illetve amelyből forrásadót vonnak le. A jogi személyek törvényből kifolyólag adóznak a tevékenységükből és a vagyonuk értékesítéséből, felhasználásából befolyt haszonból. Az adóbevallás kidolgozása előtt, az adózási időszak végén zárszámadást kell készíttetni, de ez nem képezi az adóbevallás részét.

Önálló kereső tevékenység

Önálló kereső tevékenységet folytató személynek számítanak a vállalkozók, a szabadfoglalkozásúak (pl. adótanácsadók vagy akik valamilyen művészi teljesítményért honoráriumot kaptak), illetve akik mezőgazdasági termelést végeznek, az ún. önállóan gazdálkodó gazdák. Minden esetben a kulcsszó a tavalyi éves bevétel. Adóbevallást annak kell kidolgoznia, akinek 2021-ben az összjövedelme túllépte a 2255,72 eurót, vagy abban az esetben, ha adóveszteséget mutat ki. Ugyanakkor az adóhatóság akkor is felszólíthat adóbevallás készítésére, ha ezek a feltételek nem teljesülnek. Ha az adóhivatal felszólít valakit, akkor a bevétel nagyságától függetlenül a felszólításnak eleget kell tenni.

B típusú nyomtatvány

A vállalkozók B típusú adóbevallási ívet töltenek ki. Ezt az űrlapot kell választaniuk azoknak az alkalmazottaknak is, akiknek az alkalmazotti fizetésen kívül volt egyéb bevételük is, például bérbeadásból, értékpapírból, ingatlan értékesítéséből, nyereményből stb. A vállalkozók már csak elektronikus úton tartják a kapcsolatot az adóhivatallal, azaz e-nyomtatványt adnak le, ezzel szemben a nem vállalkozók kitölthetnek hagyományos papír űrlapot is.

Azok a vállalkozók is kötelesek adóbevallást készíteni, akik felfüggesztették vagy végleg befejezték a vállalkozást. Az utóbbiak – mivel már nem vállalkozók –, eldönthetik, hogy elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt válasszanak-e, az előbbiek viszont csak elektronikusan kommunikálhatnak az adóhivatallal, és e-nyomtatványt kell kitölteniük.

Határidők

A jövedelemadó-bevallásokat mindig az adott adózási időszak befejeződése után legkésőbb 3 hónapon belül kell eljuttatni a lakhely szerint illetékes adóhivatalba, tehát a kitöltött űrlapokat már január 1-jétől le lehetett adni az adóhatóságnál, és a végső határidő március 31. Akik már most tudják, hogy valamilyen okból nem képesek tartani ezt az időpontot, 3 hónap haladékot intézhetnek úgy, hogy írásban – elég ímélben – még a március végi határidő lejárta előtt bejelentik az adóhivatalnak, hogy később, azaz június 30-áig adják le az űrlapot. Aki külföldi bevételekkel is el akar számolni, a határidőt 6 hónappal, maximum szeptember 30-áig is kitolhatja. Ha az adózó meghal, az év arányos részére vonatkozó adóbevallást az örököse dolgozza ki a halál bekövetkezésétől számított 3 hónapon belül, illetve ez esetben is lehet halasztást kérni. Az adót is addig a dátumig kell kifizetni, ameddig a kitöltött űrlapot kell leadni.

Utólagos adóbevallás

Létezik önkéntes, javított és utólagos adóbevallás is. Ezekre nincs külön űrlap. Az önkéntes olyan, amikor nem kötelező kitölteni, de megéri önként leadni a nyomtatványt. Például, aki az éves adóelszámolás során a bérelszámolójánál nem érvényesített valamilyen kedvezményt, most megteheti. Aki tavaly csak pár hónapig dolgozott, érvényesítheti az egész évre vonatkozó adómentes alapot, vagy akinek 2255,72 eurónál kevesebb bevétele volt, viszont havonta a fizetéséből levontak adóelőleget, most visszaigényelheti a befizetett adót.

Javított adóbevallást az szokott leadni, aki utólag rájön, hogy az adóhivatalba eljuttatott nyomtatványt rosszul töltötte ki. Ilyen esetben március végéig leadhat még egyet, de ezen meg kell jelölni, hogy javított adóbevallásról van szó. Olykor előfordul az is, hogy valaki egyszerűen elfeledkezik a kötelességéről, és csak március 31-e után tudatosítja, hogy lekéste a határidőt. Ilyen esetben lehet utólagos adóbevallást kidolgozni, és ezt ugyancsak fel kell tüntetni a kitöltött űrlapon.

Adófelajánlás

Azok a vállalkozók, akik adójuk egy részével szeretnének támogatni valamilyen nonprofit szervezetet, ezt csak az adóbevallással együtt tehetik meg. Ha a vállalkozó vagy a jogi személy az adóbevallás benyújtásának a határidejéig és az adóbefizetés dátumáig adója 0,5%-át nem fordította közhasznú célokra, akkor a mostani adófelajánlás során csak adója 1%-áról rendelkezhet. Ha adója 0,5%-át közhasznú célokra fordította (nem feltétlenül a most kiválasztott szervezetnek adta, mást is támogathatott), akkor a mostani adófelajánlás során adója 2%-áról rendelkezhet. Akik tavaly önkéntes munkát végeztek, és erről van igazolásuk, adójuk 3%-áról rendelkezhetnek. Közvetlenül az adóbevallási íven fel kell tüntetni a megajándékozott szervezet nevét és adatait. Az űrlapon csak annyi ablak van, hogy egy szervezet fér oda, de aki többet szeretne támogatni, azok adatait külön papíron kell mellékelnie az adóbevalláshoz. A szervezetek neve mellett fel kell tüntetni a felajánlott összeget is, ami nem lehet kevesebb 8 eurónál. (sza)

Bevezető

A természetes személyektől eltérően a jogi személyek a bevételeik nagyságától függetlenül kötelesek kidolgozni az adóbevallást. Az önálló kereső tevékenységet folytató természetes személyeknek akkor kell kitölteniük az adóbevallási ívet, ha tavaly 2255,72 eurónál magasabb bevételük volt, de akkor is, ha veszteséget könyveltek el.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment