Search by category:
Egyéb kategória

Mikluec nem lát kivetnivalót azon, hogy magáncégre bízták a menekültválság kezelését

Mikluec nem lát kivetnivalót azon, hogy magáncégre bízták a menekültválság kezelését
Bugár Anna
2022. 03. 25., p – 18:24

2022. március 26., szombat – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az állam a menekültválság menedzselésére 2,5 millió euró értékű keretszerződést kötött a Dustream production nevű vállalattal. Az alvállalkozók között szerepel a GD Identity cég, mely elsősorban reklámvideók készítésével foglalkozik. Elsőként a Denník N hívta fel a figyelmet arra, hogy az utóbbi Július Slovák személyéhez köthető, aki az egyházi szervezetekben folytatott tevékenysége révén jó kapcsolatokat ápol Edaurd Heger (OĽaNO) kormányfővel, s a 2020-as választási kampány során aktívan bekapcsolódott a jelöltek támogatásába. Kiderült, Slovák nemcsak a szavazatok gyűjtésében vállalt szerepet, a választási éjszakán az ő cége biztosította a hangtechnikát a nagyszombati sportcsarnokban tartott rendezvényen. A párt 2020-as éves jelentése szerint közel 81 ezer eurót fizettek ki a GD Identity vállalatnak. Heger elismerte, ismeri Slovákot, de azt állította, nem volt tudomása róla, hogy beszállítóként együttműködik a minisztériummal.

Magyarázat

Az ellenzéken kívül a koalíciós pártok képviselői is megkérdőjelezték a belügyminiszter azon döntését, mely szerint versenypályázat kiírása nélkül, több millió euró értékű megbízatást hagyott jóvá egy magáncégnek, amely közel áll a kormány tagjaihoz, ráadásul semmilyen korábbi válságkezelési tapasztalattal nem rendelkezik. Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője elmondta, világos és transzparens magyarázatra lesz szükség. Emlékeztetett, naponta 15-20 ezer menekült lépi át Szlovákia határát, s ebben a nehéz helyzetben nincs idő a 3 hónapos versenypályázatra.

Mikulec a nagymihályi menekültközpont előtt tartott sajtótájékoztatón beismerte, Slovák ötlete volt, hogy bízzák magáncégre a válság menedzselését. Hangsúlyozta, az állam lehetőségei korlátozottak – ilyen rövid időn belül nem tudták volna megoldani a szükséges ellátás biztosítását. A határ menti településeken segédkező önkéntesek és szervezetek kritikával illették az állami szerveket, amiért nem biztosították a menekültekről való gondoskodást. Az összefogásnak köszönhetően a háború kitörése utáni első napokban sikerült ugyan megbirkózni a több tízezer bajba jutott személy ellátásával, az önkéntesek erőforrásai azonban kimerültek, s úgy érezték, az állam cserbenhagyta őket.

A belügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az állam ura a helyzetnek, s továbbra is a kompetens szervek irányítják a válságkezelést. A válságstáb állítólag meghallgatta az önkéntesek javaslatait, az egyeztetés után álltak át a jelenlegi rendszerre, mely a nagy kapacitású központban biztosítja a menekültek koordinálását. A céget tehát nem a belügyminisztérium választotta ki, hanem a válságstáb tárgyalásán vitatták meg a lehetőségeket. Slovák kijelentette, önkéntesként érkezett a határra, nem haszonszerzés céljából vállalta el a megbízatást. Mikulec hozzátette, a keretszerződés a terepről származó információk alapján összeállított listát figyelembe véve készült. Megszólította a többi minisztériumot is, hozzá tudnak-e járulni egyes tételek biztosításához, az állami raktárak azonban kiürültek. Ezért az ellenzéket tette felelőssé, mondván: az elmúlt 12 évben ellopták a közpénzt, nem költöttek a rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem megerősítésére.

Rágalom

Pavol Kubán, a Dustream production társtulajdonosa bírálta a médiát, a kritika miatt ugyanis több szervezet fontolgatja, hogy megszakítja az együttműködést. Elmondta, készen állnak felmondani az állammal kötött szerződést. Mikulec leszögezte, a kritikus helyzetre való tekintettel döntöttek a cég közvetlen megbízása mellett, a folyamat azonban transzparens módon zajlott. Hangsúlyozta, egy évek óta működő vállalatról van szó, amely bevétele eléri a 8 millió eurót. Meggyőződése, ezt az eljárást össze sem lehet hasonlítani az ellenzék korábbi praktikáival. Kijelentette, a GD Identity 2 ezer euró értékben 8 koordinátort biztosít az állam részére. „Ha ez a legnagyobb akadály, akkor nyilvánosan kijelentem, hogy a saját pénzemből fizetem ki” – mondta Mikulec arra utalva, hogy csekély összegről van szó, ezért nem állja meg a helyét a vád, mely szerint az ismerősei gazdagodnak meg az állammal kötött üzleten. A botrányt nem tartja megalapozottnak, ezért nem készül lemondani, sőt „büszkén vállalja” az ellene indított kezdeményezést, mert úgy véli, hogy az állam maga nem képes bebiztosítani a szükséges folyamatokat, de a magáncégeknek, illetve önkéntes szervezeteknek köszönhetően sikerült létrehozni a menekültközpontokat.

Csőd

A Smer csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mikulec ellen, a rendkívüli ülésre feltehetően jövő hét szerdán kerül sor. Boris Susko (Smer) parlamenti képviselő szerint a menekültválság kezelése az állam feladata, nem pedig magáncégeké. Robert Fico, a párt elnöke úgy véli, egy magáncég bevonása a menekültválsággal kapcsolatos tevékenységek koordinálásába a klientelizmus, valamint a közvetlen megbízatások intézetével való visszaélés mintapéldája. Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő felszólította a belügyminisztert, távozzon a tárca éléről. A pártelnök szerint Mikulec csődöt mondott a menekültválság kezelésében, ezért a kormányfőnek le kell őt váltania. „Minden oka megvan rá, mindenki megértené a miniszterelnök lépését. Ha nem így tesz, megerősíti, hogy a közélet megtisztítása, az új politikai kultúra ígérete és a korrupció elleni küzdelem nemcsak üres frázisok voltak, de a szlovák választók átverése is” – mondta a pénteki sajtótájékoztatón.

(ba, TASR, Denník N)

Bevezető

Az ellenzék szerint Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter csődöt mondott a menekültválság kezelésében, ezért távoznia kell a tárca éléről. Mikulec kijelentette, nem mond le a posztjáról, majd leszögezte, az állam nem bízta magáncégekre a válságkezelést.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment