Search by category:
Egyéb kategória

Az ukrán konfliktusnak mi is megfizetjük az árát

Az ukrán konfliktusnak mi is megfizetjük az árát
Molnár Iván
2022. 03. 28., h – 13:54

2022. március 28., hétfő – 18:31
Friss ikon
Off

Törzs

A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) február 10-én, vagyis két héttel Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját megelőzően tette közzé az idei évre szóló friss gazdasági előrejelzését, amely azzal számolt, hogy a tavalyi 3,1 százalék után idén már 3,5 százalékkal nőhet a szlovák gazdaság. A javulást a koronavírus-járvány fokozatos lecsengésével és az uniós helyreállítási alapból származó támogatások pozitív hozzájárulásával magyaráztak. Marcel Klimek pénzügyi államtitkár hétfőn bevallotta, február elején még álmukban sem gondolták volna, hogy pár héten belül újabb előrejelzéssel lesznek kénytelenek előrukkolni. Hogy erre mégis sort kerítettek, az az ukrajnai konfliktussal magyarázható, amely Klimek szerint minden fontos gazdasági mutatót átírt.

Durva fékezés

„Oroszország ukrajnai inváziója rendkívül negatívan hat a szlovák gazdaságra, amelynek a teljesítménye idén – a korábban várt 3,5 százalékkal szemben – csupán 2,1 százalékkal nőhet”

– tette hozzá Juraj Valachy, az IFP igazgatója. Szerinte a katonai konfliktus és az Oroszország elleni szankciók korlátozzák az érintett régióba, vagyis Oroszországba, Fehéroroszországba és Ukrajnába irányuló szlovák kivitelt, ráadásul a legfontosabb kereskedelmi partnereink gazdasági növekedése is lelassul, ami a termékeink iránti kereslet csökkenésében is megmutatkozik. Az IFP szerint az Ukrajna elleni orosz támadás a legélesebb reakciót váltotta ki a pénzpiacokon a koronavírus-járvány okozta válság 2020-as kitörése óta. Az elemzők az ellátási láncok súlyos zavarát jósolják, ami rövid és középtávon negatívan hat a gazdaságra.

Elszállnak az árak

Az energiahordozók, a mezőgazdasági és egyéb nyersanyagok árait Oroszország ukrajnai inváziója még magasabbra hajtotta. A lakosság számára ez elsősorban a magasabb élelmiszer- és üzemanyagárakban mutatkozik meg. Míg pár héttel ezelőtt az IFP elemzői azzal számoltak, hogy idén nagyjából 6 százalékkal nőhetnek az árak, a most kiadott előrejelzés már 8,5 százalékos inflációval számol, jövőre pedig további 6,5 százalékkal nőhet az átlagos árszint.

„Az ukrajnai háború hozzájárul az energiaárak további emelkedéséhez, aminek a fogyasztási cikkek és szolgáltatások áraiban is tükröződnie kell. A magasabb infláció ráadásul nemcsak idén, hanem az elkövetkező években is visszafogja majd a belföldi fogyasztást”

– mondta az az IFP igazgatója. „A foglalkoztatás – a gazdaság alacsonyabb növekedési üteme ellenére – ugyan tovább nőhet, a bérek azonban idén nem fognak lépést tartani az inflációval, vagyis a fizetésünkből kevesebbre telik majd, mint tavaly” – állítja Valachy.

Lehet még rosszabb

„Az alapforgatókönyv szerint az idei év második felére már enyhe javulásra számíthatunk, a várakozásaink szerint Szlovákia gazdasági teljesítménye jövőre pedig már 5,3%-kal nőhet, ami a konfliktus utáni fellendülésnek és az uniós források felhasználásának lesz köszönhető. A nagyfokú bizonytalanság miatt azonban egy alternatív forgatókönyvet is kidolgoztunk, amely az ukrajnai háború esetleges elhúzódásával és ennek a kivitelre gyakorolt súlyosabb következményeivel is számol” – figyelmeztet az IFP igazgatója. A legrosszabb esetben szerinte az idei gazdasági növekedés üteme akár 0,4 százalékra is visszaeshet, az infláció pedig elérheti a 10 százalékot.

Bevezető
Pozsony |

A vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés, még gyorsabban növekvő árak, visszafogottabb béremelkedés – az ukrajnai háború miatt a gazdasági elemzők is kénytelenek átértékelni az eddigi előrejelzéseiket, és már most figyelmeztetnek, hogy a helyzet további romlására is fel kellene készülnünk.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment