Search by category:
Egyéb kategória

Digitális ABBA-varázslat

Digitális ABBA-varázslat
Juhász Katalin
2022. 05. 24., k – 09:43

2022. május 24., kedd – 09:49
Friss ikon
Off

Törzs

A Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad és Björn Ulvaeus alkotta négyes 1972-ben alakult Stockholmban, 1974-ben lett világhírű az Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetően, és 1982-ben oszlott fel. Azóta nem volt hivatalos közös fellépésük. Most sem tudni, mi várható pontosan Londonban, a speciálisan e célból felhúzott óriási sátorban, pedig pénteken, május 27-én indul a Star Wars látványtervezőivel közösen megálmodott produkció. Azaz a jegyvásárlóknak csak homályos információik vannak, mert minden megkérdezett rébuszokban beszél, élükön Simon Fuller brit szórakoztatóipari agytrössztel, a projekt kitalálójával. Fuller két producertársa a Beyoncé- és Radiohead-videókkal ismertté vált Svana Gisla, valamint a svéd Ludvig Andersson, aki nem más, mint Benny Andersson fia.

Az üzleti siker már az augusztusi bejelentés pillanatában garantált volt, pedig akkor még nem lehetett tudni, mekkorát fut majd a Voyage című új album. Nos, világszerte nagyot futott, de Angliában, ahol a legnépesebb ABBA-rajongótábor él, öt nap alatt több példányt vásároltak belőle, mint a top 40 többi albumából együttvéve. Ezzel a Voyage az utóbbi öt év legkapósabb lemeze lett a szigetországban. (Fontos, hogy fizikai példányszámról van szó, azaz mégiscsak létezik egy CD-vásárló réteg). És bár jelezték, hogy a „virtuális koncertek” dallistája túlnyomórészt régi slágerekből áll, ez jól mutatja az érdeklődést.

Leírás

Egy friss kép a tagokról

Turisták ezrei érkeznek Londonba az ABBA miatt – illetve a tagok „avatarjai” kedvéért. Vagy ki tudja? „Garantáltan szerepelni fogunk, hiszen hetek óta próbálunk” – mondta nemrég Benny Andersson, hozzátéve, hogy 75 évesen már nem tud úgy ugrálni a színpadon, mint hajdan, így a mozgásra virtuálisan „rá kellett segíteni”. Ez némiképp ellentmond egy korábbi kijelentésének, hogy azért mondtak igent Simon Fuller megkeresésére, mert izgalomba hozta őket annak lehetősége, „hogy úgy legyünk ott a színpadon, hogy fizikailag nem vagyunk ott”:

A „próbák” állítólag abból álltak, hogy a tagokat napi hat órán keresztül folyamatosan fotózták, több kamerával videózták, és ugyanezt tették a testdublőreikkel is, akiknek mozgását digitalizálták. A két felvételt egybegyúrva születtek meg a fiatalított avatarok (a sajtó szerint „ABBA-tarok”). Az alkotók hangsúlyozzák, hogy nem a sokat kritizált hologramtechnikát használták, amely felfutó iparágnak tekinthető. (Ügyes üzletemberek már több sikeres „turnét” szerveztek, például a halott Whitney Houstonnal, Ronnie James Dióval, Buddy Hollyval a főszerepben, régi koncertfelvételeket hologramizálva. A következő „fejlesztés” Amy Winehouse lesz.)

Élő előadókból még nem készült digitalizált változat, és Ludvig Andersson – talán az előzetes félelmekre reagálva – pár hete azt nyilatkozta, hogy nyugalom, ebből nem csinálnak rendszert, ő legalábbis soha többe nem tervez semmi ilyesmit. Közvetlenül ezután jött a hír, miszerint elkészültek a fellépőruhák, a Dolce & Gabbana cég divattervezőinek közreműködésével, Lady Gaga és Madonna kosztümtervezőjének felügyelete alatt.

A ruhákat ténylegesen megvarrták, majd digitalizálták őket, és azt a változatot igazították rá az „ABBA-tarokra”. A tervezők nem igyekeztek másolni az együttes korabeli színpadi megjelenését, hiszen azok a fellépőruhák mai szemmel nézve már (nem kicsit) viccesek. Ehelyett inkább – és most idézzük a hivatalos közleményt – „az ókori görög színház jelmezeinek jellegzetes elemeire építettek, enyhe diszkóbeütéssel. A cél azonban az volt, hogy az ABBA tagjai mai popsztárokként, ikonikus művészekként hassanak a színpadon.”

Nézzük, mit tudunk még. Összesen 22 dal hangzik el, hús-vér háttérzenekarral, amelynek vezetője James Righton a Klaxonsból. A George Lucas által létrehozott legendás Industrial Light and Magic 1000 embert dolgoztatott, ez a cég eddigi legnagyobb projektje. Az ABBA Arena plafonjának fényparkját háromszor tervezték át. A hasonló, háromezer fős arénák világításához használt cucc hússzorosát pakolták bele.

A július 4-ig tervezett show jövője még nem ismert, de elképzelhető, hogy a 28 londoni előadást követően évekig turnéznak vele. A jegyárak az elején nem is voltak annyira borsosak, 21 fontnál kezdődtek, de persze a legolcsóbb ülőhelyek fogytak el leggyorsabban. Néhány előadásra még lehet jegyet kapni (hétvégenként napi kettőt tartanak), 70–175 fontért.

Bevezető

Az elmúlt évtizedek során többen kínáltak az ABBA tagjainak mesés összegeket egy koncertért, vagy akár csak egy közös integetésért – sikertelenül. Ezért robbant akkorát tavaly a bejelentés, hogy novemberben jön az új album, 2022 májusában pedig virtuális koncertek lesznek Londonban, eddig sosem látott technikával, digitalizált művészekkel.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment