Search by category:
Egyéb kategória

Lefullad a gazdaság, elszáll az infláció

Pozsony |

A vártnál is lassabb gazdasági növekedés, látványos áremelkedés, csökkenő reálbérek – ez vár Szlovákiára idén és jövőre a szlovák jegybank szerint, amelynek a legfrissebb előrejelzése nem sok jóval kecsegtet. Ráadásul a jegybank is elismeri, hogy a valóság még a prognózisuknál is sötétebb lehet.

„Az ukrajnai háború és a kínai járványhelyzet újabb romlása miatt búcsút inthetünk azoknak a feltételezéseknek, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémáinkon sikerül gyorsan felülkerekedni. Az alkatrészhiánnyal kapcsolatos problémákat az ukrajnai háború tovább súlyosbította, ráadásul más globális ellátási láncok is megszakadtak, ami az export gyengüléséhez vezetett. A bizonytalanság felfelé nyomja a nyersanyagárakat a világpiacokon, ez pedig tovább növeli az inflációs nyomást” – mondta el Peter Kažimír jegybankelnök, az általa vezetett intézmény legfrissebb, nyári előrejelzésére hivatkozva. Eszerint a szlovák gazdaságra – a tavalyi 3 százalékkos éves növekedést követően – idén már csak 1,4, jövőre pedig 1,9 százalékos bővülés vár, és csak 2024-re térhet vissza a 3 százalékot meghaladó növekedés. A tavasszal közzétett előrejelzéshez képest a jegybank jelentősen rontott a növekedési kilátásokon, a tavaszi prognózis ugyanis az idei évre még 2,8, jövőre pedig 2,3 százalékos növekedéssel számolt.

Elszállnak az árak

A szlovákiai családok számára a legnagyobb terhet az egyre nagyobb sebességbe kapcsoló infláció jelenti majd. A jegybank ezúttal még a tavaszi inflációs előrejelzéséhez képest is borúsabb jövővel riogat. Míg tavaly 2,8 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest, idén már 10,4, jövőre pedig további 11,1 százalékos árugrásra számíthatunk, és várhatóan csak 2024-re esik vissza az infláció mértéke a 2 százalékhoz közeli szintre. Az infláció megugrásához leginkább az energiaárak járulnak hozzá, amelyek a jegybank szerint idén 17,2, jövőre pedig 42,9 százalékkal nőnek majd. Kažimír szerint ez utóbbinak a kiszámításánál azonban azzal számoltak, hogy a gáz ára jövőre a hatályos szabályok alapján nő majd, vagyis nem vették figyelembe a gazdasági tárca időközben jelzett intézkedéseit, amelyeknek köszönhetően a lakossági gáz drágulása visszafogottabb lehet. Az élelmiszerekért idén átlagosan csaknem 13 százalékkal fizetünk többet, mint tavaly, jövőre pedig további, 5 százalékot is meghaladó drágulás várható. Az energia- és élelmiszerárak azonban csak a jéghegy csúcsának számítanak, hiszen idén és jövőre a jegybank által vizsgált összes kategóriában drágulás várható.

Csökken a reálbér

„A meggyengült gazdaságot rövid távon a háztartások fogyasztása húzhatja még felfelé. A magas infláció azonban a lakosság vásárlóerején is meglátszik majd. Az átlagos bérnövekedés ugyanis nem lesz képes ellensúlyozni a magas áremelkedést, és a háztartások vásárlóereje kilenc év óta először átmenetileg csökken” – ismerte el Kažimír. A jegybank előrejelzése szerint a bruttó szlovákiai átlagbér, a tavalyi 5,9 százalékos átlagos növekedést követően, idén 8,2, jövőre 9,6, 2024-ben pedig 5,6 százalékkal nőhet. Ez persze csak az átlag, vagyis egyeseknek ennél jóval nagyobb ütemben is nőhet a fizetésük, míg olyanok is lesznek majd, akiknek még le is faraghatnak a bérükből. Akiknek azonban a jegybank által jelzett ütemben is nő majd a fizetésük, a bérükből idén és jövőre azok is kevesebb árut és szolgáltatást engedhetnek meg maguknak, mint eddig. Míg tavaly még 2,7 százalékkal nőtt az inflációt is figyelembe vevő reálbér, idén már 2,5, jövőre pedig 0,4 százalékos csökkenésre kell felkészülnünk. Enyhe javulás csak 2024-től várható.

Javuló munkapiac

„A jó hír azonban, hogy a gazdaság exportorientált részében kialakult kedvezőtlen helyzet nem vezet a munkaerőpiac romlásához. A foglalkoztatás nő, a hosszabb ideje betöltetlen álláshelyeket pedig legalább részben az Ukrajnából érkezettekkel töltik fel. A munkaerőpiaci feszültség ennek köszönhetően idén és jövőre is enyhül” – mondta el a jegybankelnök. Míg tavaly 0,6 százalékkal csökkent a foglalkoztatottság Szlovákiában, a jegybank idén 1,5, jövőre pedig 0,7 százalékos növekedésben bízik.

Bizonytalan jövő

A jegybank is elismeri azonban, hogy a valóság a most közzétett előrejelzésénél is sötétebbre sikeredhet. „A gazdaság fejlődése az ukrajnai háború alakulásától és a konfliktussal kapcsolatos politikai döntésektől függ. Ha például az orosz gázszállítások megszakadnak, az infláció még az általunk becsültnél is magasabb lehet, és a gazdaság recesszióba süllyedhet” – állítja Kažimír, aki szerint a gazdasági növekedés fenntartásához az uniós források jobb felhasználására is szükség lenne, Szlovákia ugyanis már régóta az egyik legrosszabbul teljesítő tagország az uniós pénzek lehívásában.

Read More

Post Comment