Search by category:
Egyéb kategória

Téma a VASÁRNAPBAN: „Nyertem” 2900 eurót

Az internetes csalók legújabb trükkjei. Olvasóink figyelmét rendszeresen felhívjuk arra, hogy ne dőljenek be senkinek, aki busás nyereményekkel, jövedelmező befektetésekkel kecsegteti őket, és már végképp ne adják meg idegeneknek a személyes adataikat.

A csalók azonban midig egy lépéssel előttünk járnak – most is új módszert találtak ki, amelynél a legtöbb ember nem fog gyanút. Miért is fogna, ha egy facebookos ismerőse arra kéri, küldje el neki a telefonszámát, mert mondjuk, lecserélte a mobilját. A bősi Mészáros Angelika is erre gondolt, amikor egy személyes ismerősétől kapott ilyen üzenetet.

Utána érkezett tőle egy következő üzenet a Messengeren, hogy a nyolcjegyű számot, amit küld, küldjem neki vissza, mert egy nyereményjátékról van szó. Sajnos, nem olvastam el végig az üzenetet, pedig az is benne volt, hogy ezáltal megváltozik a jelszavam a Facebookon. Majd azonnal kaptam egy következő üzenetet, hogy nyertem 2900 eurót. Itt már gyanús lett a dolog, meg is kérdeztem, milyen verseny ez. Még erre is válaszoltak, hogy autót és pénzt lehet nyerni, de más konkrétumot nem írtak. Csak annyit, hogy egy-két órán belül küldik a pénzt, ha elküldöm a bankkártyám fényképét. Ezt már nem küldtem el, és azonnal törölték is a Facebook-oldalamat.

Mit mond Végh Iveta, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrparancsnokság bűnmegelőzési osztályának munkatársa az esettel kapcsolatban? Milyen más csalási trükkökkel találkoznak még az utóbbi időben? Mi a gyanútlan áldozatok meglopásának leggyakoribb módja az online vásárlások területén? Hogy működik az aukciós csalás? Mi az az online pénzmosás és a money mule (pénzöszvér)? Miféle nyeremény az, amiért előre be kell fizetni egy összeget? Milyen taktikákkal élnek a kiberbűnözők az adóbevallási időszakok környékén? Mi az a Ponzi-rendszer, hogy működnek a befektetési csalások?

Read More

Post Comment