Search by category:
Egyéb kategória

Idén összesen 377-en szereztek oklevelet a Selye Egyetemen

Komárom |

Javában zajlanak a diplomaosztó ünnepségek a Selye János Egyetemen (SJE), amely megalapítása óta összesen 9459 oklevelet állított ki.

Csütörtök délelőtt a Tanárképző Kar 52 diákja vette át a diplomáját a SJE Konferencia-központjában. Horváth Kinga, a kar dékánja egyebek mellett kifejtette, a SJE alapítóinak az volt az álma, hogy egy sokrétű és igényes képzési helyet hozzanak létre Komáromban. „Ugyancsak kötelességüknek érezték egy olyan atmoszféra kialakítását, melyben azok a diákok, akik Dél-Szlovákia egymástól oly sok mindenben eltérő, de magyar ajkú régióiból származnak, mind úgy jöhessenek el ide otthonról, hogy végül azt mondhassák: hazaérkeztek“ – mondta a dékán, majd hozzáfűzte, a most kiosztott oklevelekkel hozzájárultak az alapítók álmának teljesüléséhez is.

Lassan 10 ezer

Nem sok hiányzik ahhoz, hogy a SJE lassan elérje a 10 ezres mágikus határt a kiadott oklevelek számát tekintve. Az intézmény lapunk kérésére közölte, a 2004-es alapítástól számítva 9459 végbizonyítványt adtak eddig ki, amelyek közül 5519-et bakalár, 3593-at magiszteri, 85-öt pedig doktori képzést követően szereztek meg a hallgatóik – illetve 262-en tették le a rigorózus vizsgát. A három kar közül a Tanárképző Karon szereztek eddig a legtöbben oklevelet, ez összesen 5140 végbizonyítványt jelent. Ami az elmúlt akadémiai évet illeti, 377-en kaptak kézhez valamilyen szintű diplomát.

Követik a végzett hallgatók pályáját

A SJE tájékoztatása szerint 2021-ban indították el az átfogó pályakövetést, mégpedig tanulmányi programokra lebontva, amelyet az Istvanik Norbert vezette Karrertanacsadó Központ végez. „A 2021-ben megvalósuló lekérdezés alapján a válaszadók 49%-a az oktatási ágazatban helyezkedett el. Ezt 8%-os válaszadási aránnyal az ipari, majd 5-5%-al az információs és kommunikációs, valamint a nagy- és kiskereskedelmi ágazat követi. A Gazdaságtudományi és Informatikai Kar válaszadóinak 18%-a az ipari termelésben, 11%-a a nagy- és kiskereskedelemben, míg 9%-a az oktatási ágazatban helyezkedett el. A Tanárképző Karon a megkérdezettek 32%-a az óvodát, 26%-a az alapiskolák felső, ill. 19%-a azok alsó tagozatait, 18%-a pedig a középiskolai intézményeket jelölte meg munkahelyként. A Református Teológiai Kar végzett hallgatóinak 83%-a vallási intézményekben dolgozik, 10%-a pedig valamilyen szociális munkát végez“ – tájékoztatta az Új Szót az SJE.

Read More

Post Comment