Search by category:
Egyéb kategória

Petőfi Sándor szobrot avattak Farkasdon

FARKASD |

Születésének kétszázadik évfordulója alkalmából adtak át mellszobrot Petőfi Sándor emlékére a községháza előtt. A szobor a magyar és a szlovák kultúra, együttélés szimbóluma is.

Balla Barnabás szavalatával kezdődött Farkasdon Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése. A község polgármestere, Restár János köszöntőjében rövid szobortörténeti visszatekintésében felsorolta, milyen szobrokat emeltek eddig Farkasdon, és azoknak miért van jelentőségük a helyiek számára. „Tavaly tavasszal merült fel a gondolat, hogy Petőfi Sándor szobrot állítsunk. A falu 11 képviselője egy emberként támogatta a megvalósítást. A költségeket abból az alapból finanszíroztuk, amelyet a képviselők a járulékukról való lemondásukkal hoztak létre, és amelyből különféle kezdeményezések, projektek megvalósítását támogatjuk. Petőfi Sándornak a szabadságért vívott szerepe, költői nagysága mellett az édesanyja szlovák származása is fontos szerepet játszott a döntésben, hogy az ő szobra álljon itt. A szoborhoz vezető járda botlatókövein a költő műveinek egy-egy sora olvasható magyar és szlovák nyelven” – hangsúlyozta a polgármester beszédében. 

Erdélyi Pál református lelkész ünnepi beszédében a bibliából idézve kiemelte, a kegyes lélek megőrzi és megörökíti az olyan elődök emlékét, amelyek fontosak számára. „Petőfi Sándor egyedi személyiség volt az irodalomban és a történelemben. Nemes egyszerűséggel, közérthetően írt, úgy érezzük, a miénk, a szívünkből szól, szeretjük, mert hiteles. Derékba tört élete volt, mint Krisztusnak, mégis teljes, mert odaadó és önfeláldozó volt” – fogalmazott a tiszteletes.

A szobrot Varga Róbert katolikus plébános szentelte fel, majd a helyi református dalárda előadása színesítette a programot. Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke beszédében kiemelte, Petőfi Sándor az a költő, aki a legjobban megtestesíti a nép gyermeke alakját.

A magyar és a szlovák nép közötti összekötő kapocs, akinek életműve annak bizonyítéka, hogy a magyarság és a szlovákság nem kizárja, hanem kiegészíti egymást 

– húzta alá Csenger Tibor. Darázs Alexandra szavalata után a helyi születésű Polgár Anikó irodalomtörténész elemezte Petőfi Sándor műveit, kiemelve egy-egy szimbólumot, érdekességet, humoros verssort. Az ünnepélyes szoboravatás a dalárda vezetésével, Iván Lajos, a Pósfa zenekar alapítójának hegedűkíséretével, közös énekléssel zárult. 

Read More

Post Comment