Search by category:
Egyéb kategória

Létrehozták a világ első mesterséges embrióit – életet is menthetnek

A tudósok azt remélik, ezzel a módszerrel jelentősen megkönnyíthetik a szervátültetés folyamatát.

A történelem során először a Weizmann Intézet izraeli tudósainak sikerült szintetikus embriót létrehozniuk petesejt, sperma és megtermékenyítés nélkül. A szakértők rájöttek, hogy az egér őssejtjeit embriószerű struktúrákká lehet fejleszteni, amelyben benne található a teljes bélrendszer, az agy és a szív is működik. A The Guardian című brit lap szerint az ilyen embriókat széles körben használják a tudományban, és csökkenthetik az állatkísérletek szükségességét.

A cél az, hogy új sejt- és szövetforrásokat találjanak, ezzel jelentősen megkönnyítenék a szervátültetés folyamatát. Egy leukémiás beteg esetében például a saját őssejtjéből kialakított csontvelőt ültethetnének vissza a testébe.

2021-ben ugyanennek a tudóscsoportnak sikerült kifejlesztenie egy mechanikus méhet, amelyben életképes embriók éltek. Belső szerkezetüket és genetikai profiljukat tekintve ezek a szintetikus embriók 95 százalékban megegyeztek a természetes módon létrejöttekkel.

Jacob Hanna professzor, a kutatás vezetője szerint a szintetikus embriók nem „valódiak”, és nem képesek kifejlett, felnőtt egyedekké válni– legalábbis egyelőre. Mielőtt azonban a tudósok a mesterséges emberi embriókra összpontosíthatnának, fontos egy jogszabályi keret létrehozása.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment