Search by category:
Egyéb kategória

Ficóék feljelentették a NAKA nyomozóit

Pozsony |

A Smer hűtlenség gyanúja miatt feljelentést tett a Főügyészségen a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozói ellen – jelentette be Robert Fico pártelnök.

Azzal vádolja a rendőröket, hogy több állami intézmény működését is szabotálni akarták, például a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBÚ) vagy a Pozsonyi III. Járásbíróságot. Az egykori kormányfő azokra a hanganyagokra alapozza a vádakat, amelyet a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya készített a NAKA nyomozóinak lehallgatása során.

Pozony |

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségnél (NAKA) tartott csütörtöki razzia miatt a speciális ügyész törvénytelen nyomásgyakorlásra gyanakszik, a legfőbb ügyész pedig a fegyveres testületeken belüli konfliktusról beszél. A rajtaütés során a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) le akarta foglalni a vizsgálati fogságban lévő Vladimír Pčolinskýt érintő nyomozati aktát, a NAKA azonban azt nem adta át.

„A rendőrök a titkosügynököket gyanúsítják, a titkosok pedig a rendőröket. A rendőrök a belső ellenőrzést gyanúsítják, a belső ellenőrzés viszont a rendőröket” – írja a közösségi oldalán Grendel Gábor (OĽaNO-frakció, NOVA), a parlament alelnöke arra reagálva, hogy a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) csütörtökön razziát tartott a NAKA székhelyén. Grendel, aki a törvényhozásban a belügyi témákkal foglalkozik, hozzáteszi, ha a megfogalmazott vádak jogosak, akkor az rossz, de ha jogtalanok, az mégrosszabb. „Az lenne azonban a legrosszabb, ha a szőnyeg alá söpörnék őket” – írja a képviselő. 

Grendel az üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében rámutat, a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának akcióját jóváhagyta a Pozsony Megyei Ügyészség, ugyanakkor Speciális Ügyészség megkérdőjelezte azt. A képviselő szerint a belső ellenőrzés akciója összefügghet a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) azon jelentésével, mely szerint bizonyos, nagy sajtóérdeklődés mellett zajló, korrupciós ügyben folytatott vizsgálatokat maguk a bűnüldöző szervek manipulálhattak. Grendel szerint a kérdéses SIS-jelentés tartalmára a csütörtöki razzia új fényt vet. „Eddig úgy tűnhetett, hogy a SIS-nek a tanúk manipulálásáról szóló megállapításai fiktívek, és inkább az SIS és a NAKA közti visszavágóról van szó, mivel az utóbbi őrizetbe vette Vladimír Pčolinskýt (a SIS-nek a Sme rodina által jelölt vezetőjét, szerk. megj.) Az azonban, hogy a történetbe bekapcsolódott a rendőrségi belső ellenőrzés és a megyei ügyészség, megváltoztathatja, miként tekintünk az esetre” – írja Grendel, és azzal érvel, hogy sem a belső ellenőrzést, sem a megyei ügyészséget nem a Sme rodina jelöltje vezeti. A razziával kapcsolatban a megyei ügyészség munkatársa, Rastislav Remeta pénteken azt nyilatkozta, a rajtaütés során nem foglalták le a Pčolinský ügyének aktáját, mert a NAKA nem volt hajlandó átadni azt a belső ellenőrzésnek. Ezt egyébként Pčolinský ügyvédje, Ondrej Urban később kifogásolta. 

A képviselő által említett Speciális Ügyészség vezetője, a korábbi politikus, Daniel Lipšic a TASR állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszél, az ő hivatala, de a NAKA is mindig kész volt együttműködni a belső ellenőrzéssel. „Ezért aggályos az az eljárás, amit a belső ellenőrzési hivatal választott, amikoris folyamatban lévő ügyek eredeti aktáit foglalta le” – nyilatkozta a speciális ügyész. Lipšic hozzátette, szerinte ez egy rendkívül nagy beavatkozás azokba a folyamatban lévő büntetőügyekbe, amelyekben különösen súlyos bűncselekmények gyanúja forog fenn és amelyekben rendkívül magas beosztású személyek lehetnek a gyanúsítottak. A belső ellenőrzés hat aktát foglalt le, amelyekből kettő folyamatban lévő ügyre vonatkozik. 

Lipšic arról is beszélt, hogy a hatóságok folyamatosan tárják fel a rendszerszintű korrupciót, amelyeket a legmagasabb beosztású személyek követhettek el. Az ügyész szerint természetszerű, hogy az oligarchák, egyes politikusok és rendőrök is megakarják ezt állítani, és ezt látja a Tisztítótűz (Očistec) különleges csoport elleni akcióban is. Rámutatott, hogy a folyamatban lévő ügyek aktáinak lefoglalása precedens nélküli, ezért arra gyanakszik, hogy valamilyen nem törvényes cél érdekében hajtották azt végre. Lipšic arra utalt, hogy a NAKA a nyomozása során egy rendkívül jelentős gazdasági kárt okozó bűncselekmény feltárása felé halad. „Mely bűncselekmény az ország minden polgárát megkárosította” – tette hozzá. 

Maroš Žilinka főügyész utasította a pozsonyi megyei ügyészt, vizsgálja ki, hogy törvényes és indokolt volt-e a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatalának a csütörtöki razziája a NAKÁ-nál. Žilinka jelezte, nagyon érzékenyen kezeli és figyelemmel követi az elmúlt napok eseményeit, amelyek szerinte arról árulkodnak, hogy komoly konfliktus alakult ki a fegyveres testületeken belül. 

Roman Mikulec (OĽaNO)  belügyminiszter az esettel kapcsolatban arról beszélt, bízik benne, hogy a razzia az illetékes ügyész döntése alapján történt. Hozzátette, a tudomására jutó bűncselekményekkel kapcsolatos információkat mindig átadja az illetékes nyomozóknak. A tárcavezető szerint ez annak az SIS-jelentésnek az esetében is így volt, amelyet először a legfőbb közjogi méltóságoknak, valamint minisztereknek és vezető rendőröknek olvastak fel a titkosszolgálat lehallgatásbiztos termében, majd amelyet, vagy ahhoz hasonlót a parlement zárt ülésén is ismertettek. Ez a jelentés arról szól, hogy a rendőrségen belül egy csoport fontos büntetőügyeket hamis tanúvallomásokkal manipulál. A csütörtöki razzia kapcsán Eduard Heger miniszterelnök is megszólalt. Szerinte a rendőrségnek és az ügyészségnek nincs megkötve a keze. „Számomra az a fontos, hogy az állam nyomozóhatóságai ne lépjék túl a kompetenciájukat és betartsák a törvényeket” – nyilatkozta. 

A NAKA közelmúltban a SIS-t vezető Pčolinský mellett a belső ellenőrzés igazgatóját, Adrián Szabót is őrizetbe vette. Mindkettőjük ellen korrupció és hivatali visszaélés gyanújával folyik eljárás. Pčolinský jelenleg is vizsgálati fogságban van, Szabó szabadlábon védekezhet. 

„Ha valaki a foglalkozása vagy a hivatása végzése során visszaél a hatalmával azzal a szándékkal, hogy károsítsa az ország alkotmányos berendezkedését, akkor értelemszerűen nagyon súlyos bűncselekményt követ el, ebben az esetben hűtlenség bűntettéről beszélünk”

– jegyezte meg Fico, aki szerint a NAKA nyomozói mindent megtesznek azért, hogy a Smert is ellehetetlenítsék.

Továbbá elmondta, szerinte nemcsak a rendőrök érintettek az ügyben, hanem a Speciális Ügyészség, a belügyminisztérium, a Specializált Büntetőbíróság és a Legfelsőbb Bíróság is.

 

A belügyi tárca lapunknak eljuttatott közleményében elutasította a Smer elnökének kijelentéseit, szerintük Fico a saját képzelgéseit tényként próbálja beállítani.

„Hangsúlyozzuk, hogy a rendőrség hosszú évek után végre szabadon járhat el. Ennek bizonyítéka a 17 jogerősen elítélt személy az ő kormányzásuk idejéből”

– üzente Zuzana Eliášová szóvivő, hozzátéve, hogy további 25 személyt vádolnak 9 ügyben, illetve 17-et gyanúsítanak még a jelenleg is folyó nyomozásokban.

Emlékeztetett, a Smer elnöke is ellen eljárás zajlik, bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják.

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Kaliňákot és Robert Ficót (Smer) David Lindtner volt bíró képviseli majd a tárgyalásokon. „Örülnénk, ha az egész ügyet a Főügyészség felügyelné” – mondta Lindtner. Elmondása szerint Kaliňákot Pozsony mellett, horgászás közben, a fiai és felesége társaságában vették őrizetbe. „A fiúk nézték, ahogy elviszik az apjukat” – mondta, majd hozzátette, meggyőződése, hogy a gyanúsítás mögött politikai bosszú áll. Úgy gondolja, ha Kaliňákot kihallgatásra idézték volna, biztosan megjelent volna a rendőrségen. 

Elmondása szerint Kaliňákot nem csuklyás kommandósok, hanem körülbelül tíz rendőr vette őrizetbe, akik három autóval érkeztek a helyszínre. 

Mint mondta, az ügy sértettjei között Andrej Kiska, Daniel Lipšic és Boris Kollár szerepel. „Aligha tudnék független és pártatlan döntéshozatalt elképzelni, ha az ügy sértettjei között a különleges ügyész is szerepel” – tette hozzá.

Mint mondta, ügyfelei a gyanú szerint 2012 és 2018 között követték el a bűncselekményt, a bizonyítékok között pedig Marian Kočner Threema-üzenetei, a gyanúsítottak között pedig Norbert Bödör és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is szerepel.

(Denník N)

Pozsony |

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt belügyminisztert – számolt be elsőként a Denník N. A hírt a rendőrség is megerősítette.

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

A Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval (Očistec) áll összefüggésben.

Kaliňák mellett Marek Para ügyvéd is őrizetbe került.

A hírt Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette. „Ma Szlovákia-szerte több rendőrségi akciót hajtott végre a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, amellyel összefüggésben több személy, többek között M.P., R.K. és R.F. ellen indult eljárás” – áll a rendőrség Facebookon közzétett bejegyzésében. Bővebb tájékoztatást későbbre ígértek.

A Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatala a közösségi oldalán hozzátette: a NAKA nyomozója kedden az Alkonyat (Súmrak) akció keretén belül eljárást indított négy személy, Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar és Norbert Bödör ellen, összesen három ügyben.

Ficót és Kaliňákot bűnözői csoport létrehozásával és támogatásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják, továbbá mind a négy személy ellen eljárás indult üzleti, bank-, postai, telekommunikációs és adótitok többszöri veszélyeztetése ügyében. Az előkészítő eljárás törvényességét a hivatal szerint a Főügyészség Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kijelentette, reméli, hogy a bűnüldöző hatóságok elegendő bizonyítékokkal rendelkeznek, és objektívan járnak el az ügyben. „Jelenleg azonban nincs elég információm” – mondta. Hozzátette, a Sme rodina soha nem akadályozta az igazságszolgáltatás működését, ez pedig ebben az esetben sem lesz másként. „Azonban várnunk kell a további információkra” – tette hozzá.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Remišová Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter az ügyben folyó vizsgálatokra való tekintettel nem kívánta kommentálni Kaliňákék őrizetbe vételét. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint nem lesz meglepetés a parlamentben, ha kérvényt nyújtanak be a képviselő őrizetbe vételére. Feltételezi, hogy az OĽaNO parlamenti képviselői támogatni fogják ezt.

„Maffiájuk számos tagjának tanúvallomása szerint Fico és Kaliňák durván kihasználták a rendőrséget, hogy kriminalizálják politikai ellenfeleiket” – reagált Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO vezetője. Hozzátette, hogy a tisztességes nyomozók keze meg van kötve, a politikusok pedig a médiából értesülnek a felmerült gyanúkról. Matovič szerint a Smer és a Hlasképviselői mindent megtesznek, hogy megkerüljék az igazságszolgáltatást.

Michal Šipoš, az OĽaNO képviselői klubjának elnöke megerősítette, hogy ha az illetékes hatóságok kérik a parlament engedélyét Fico őrizetbe vételére, az OĽaNO klub tagjai nem fogják akadályozni őket a munkájukban. „Meg fogják szavazni. A törvény előtti egyenlőség és a jogállamiság olyan érték, amelyért mozgalmunk megalakulása óta küzd” – mondta Šipoš.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.

(mr, Denník N, TASR)

Read More

Post Comment