Search by category:
Egyéb kategória

Készítsünk töklámpást

Tájainkon is szokás volt ebben az időszakban a töklámpás készítése, a sokak által annyira nem kedvelt Halloween tulajdonképpen ezt hozta vissza, elevenítette fel. Jó elfoglaltság az egész családnak egy kedves, világító tök elkészítése, mutatós és hangulatos egy-egy ilyen lámpás. Összeszedtünk néhány tippet, hogy könnyebb legyen a folyamat.

1. A tökéletes tök kiválasztása
Gondoljuk el, hogy mekkora lámpást szeretnénk, ez egyből leszűkíti a lehetőségeket. Ha megvan, figyeljünk arra, hogy érettebb tököt válasszunk, mert ezt könnyebb faragni, de azért ne legyen túl érett sem, mert az meg gyorsan rothadni kezdhet. Legyen ép, szép a héja, kerüljük a sérült darabokat. Az is fontos, hogy stabilan le tudjuk tenni, ne dőljön el, és persze legyen szép a formája.

2. Tervezzük meg a lámpást
Nemcsak arcot, hanem rengetegféle mintát vájhatunk a tökbe. Az interneten kismillió ötletet találni. Először tervezzük meg papíron, hogy milyen végeredményt szeretnénk, ha megvan a végleges verzió, rajzoljuk rá a jövendőbeli lámpásunkra tollal. Segít az is, ha a faragás előtt gombostűvel beszurkáljuk a vágások vonalát, esetleg bekarcoljuk őket.
 
3. Készítsük elő a terepet.

Ne a pihe-puha szőnyegen kezdjünk neki a faragásnak. Érdemes a tök alá újságpapírt, sütőpapírt, valamilyen anyagot tenni, hogy ne kenjünk össze mindent. Faragáshoz legjobb a rövid pengéjű, recés kés. Kell majd egy kanál is, amivel a tök belsejét kikaparjuk, meg egy edény (vagy egyenesen a kuka), melybe a kikapart részek kerülnek. Mielőtt nekilátunk, érdemes lemosni és megtörölni a tököt.

4. Induljon a faragás!
A munkát fent, a kalappal a legjobb kezdeni. Ne teljesen vízszintesen, hanem kb. 45 fokban vágjuk le a tök tetejét. A teteje helyett az alját is le lehet vágni, ennek a módszernek az az előnye, hogy könnyen bele lehet helyezni a mécsest, majd visszatenni rá a tököt. Mindenképpen akkora legyen a lyuk, hogy a kezünk, és benne a mécses beférjen rajta. Ha levágtuk a tetejét/alját, kanállal kapargassuk ki a magokat, a húsos részt. Ezután recés késsel vágjuk ki a héjat a felrajzolt vonalak mentén. A szögletes formákat egyszerűbb kivájni. A kivágott részeket úgy a legkönnyebb eltávolítani, ha belökjük a tök közepébe, majd onnan szedjük ki.

5. Finalizáció
Ha kész a remekmű, célszerű vazelinnel áttörölgetni kívülről a tököt. Ezután jöhet az elengedhetetlen világítás: tegyünk mécsest, esetleg zseblámpát a tökbe, majd helyezzük rá a tetejét. Semmiképpen se bent tartsuk a lámpást, a melegen hamar megrothad. Tegyük ki a házunk, lakásunk elé. Mindenképp szabad levegőn legyen!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/43. számában jelent meg a Gyerekbarát mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Read More

Post Comment