Search by category:
Egyéb kategória

Miért ilyen drágák a repülőjegyek? Sose lesznek olcsóbbak?

Miért ilyen drágák a repülőjegyek? Sose lesznek olcsóbbak?

szabolaci

2023. 01. 12., cs – 11:56

Aki figyeli a repülőjegyárak alakulását (ezt mellékletünkben is folyamatosan nyomon követheti), az észrevehette, hogy tavaly az év második felében rendkívül megemelkedtek a jegyárak, sok esetben akár meg is duplázódtak. Meddig tart ez, és mi okozta a jegyáremelést?

Az európai jegyárak is nőttek, de azok – főleg most, a téli időszakban – nem olyan jelentős mértékben, mint pl. Ázsia felé. Igaz, nyáron, a főszezonban brutális árakon lehetett csak foglalni, egy fapados jegy Európán belül sokszor legalább 200 euró volt, de előfordult 400 eurós ár is (csomag, extra szolgáltatás nélkül). A nyár végével azonban némileg konszolidálódtak az árak, de még így is drágább a repülés az öreg kontinensen belül, mint a járvány előtt. A nyári drágulás elsősorban a brutálisra nőtt keresletnek tudható be, a korlátozások feloldása után ugyanis az emberek utazni akartak, és hajlandóak voltak akár többet is fizetni egy egy jegyért, nyaralásért. Ezt érezték a légitársaságok is, amelyek így a legolcsóbb osztályokat meg sem nyitották, ugyanis jelentős, vagy akár bármilyen akció nélkül is meg tudták tölteni a gépeket. Ehhez jött még a munkaerőhiány, a sztrájk, amely – sok esetben jelentősen – szűkítette a kapacitásokat, így minden adott volt, hogy drágák legyenek a jegyek. De az emberek így is repültek, a gépek teltházzal hagyták el a kifutópályákat.

Olcsóbb nyugat, drága kelet

Figyelemreméltó jelenség, hogy míg nyugat, azaz Amerika felé nagyjából az árak a járvány előtti szinten vannak, addig Ázsia felé szinte megduplázódtak. Míg júniusban (amikor egyre több ázsiai ország enyhítette vagy szüntette meg a korlátozásokat) egy retúr bangkoki jegy 400 euró volt, addig most a legolcsóbb 931 euró. Járvány előtt a thai fővárosba kb. 450–550 euró volt ebben az időszakban egy oda-vissza jegy.

Ha ránézünk az összehasonlító táblázatunkra, amelyben a legnépszerűbb téli, távolabbi, egzotikus célállomások árait hasonlítottuk össze, jól látható, hogy a legolcsóbbak jegyek mind nyugat felé indulnak (a legtöbb a járvány előtti szinten, némelyik még olcsóbb is), míg keletre jelenleg rendkívül drága a repülés – legalább 50 százalékkal drágábbak, de sok esetben megduplázódtak az árak.

A jelenség több tényező miatt alakult így. Az amerikai árak kedvezősége a nagyon magas kapacitás és versenyhelyzet miatt van. Az USA korábban nyitott, így az első nagy roham már lefutott, a légitársaságok szinte a járvány előtti szintre állították vissza a kapacitásokat, ez pedig jelentős árversenyt eredményezett. Ezért szükségesek az olcsóbb, egyszerű turista által is megfizethető akciós jegyárak, hogy meg tudják tölteni a gépeket. Amiből rengeteg van, van olyan óra, amikor csak New Yorkból Londonba hét járat is indul…

Ázsia irányába pedig három tényező is felfelé tornázza az árakat, az első, hogy a helyszín rendkívül népszerű az európai turisták körében, különösen ilyenkor, a téli hónapokban. A másik, hogy az országok csak nemrég törölték el a beutazási korlátozásokat, gyakorlatilag három év után, így akik pl. a mosoly országába akartak utazni, azok most útra kelnek, akkor is, ha a jegy többe kerül, mint a korábbi árszint (hasonlóan az európai nyári szezonhoz, amikor mindegy mennyibe került, csak utazni lehessen, és bármilyen összeget kifizettek a nyaralni, utazni vágyók). A harmadik ok pedig, hogy a légitársaságok abba az irányba még nem építették vissza a kapacitásokat, így egyelőre kevesebb a hely, ezért nincs szükség a legolcsóbb turistaosztályú jegyekre, hogy megtöltsék a gépeket. És plusz két kiegészítő ok, ami nem mellékes: a drágulás (munkaerő és az üzemanyagár), valamint, hogy a légitársaságok most, amikor megtehetik, megpróbálnak nagyobb profitra szert tenni, hogy valamelyest pótolják a járvány miatti veszteségeket. De úgy tűnik, bármennyibe is kerül egy jegy, így is teltházzal közlekednek a gépek, mind a turista, mind pedig a business osztály megtelik. Pedig sokszor 500 férőhelyes gépekkel repülnek abba az irányba a légitársaságok.

Vége az olcsó jegyeknek?

Hogy mi várható, azt egyelőre nehéz megjósolni, de minden bizonnyal ezekben a hónapokban egyelőre nem várható jelentős jegyárcsökkenés Ázsia irányába, Amerika felé pedig valószínűleg maradnak a mostani, kedvezőnek mondható árak. Európában a nyáron újra jelentős drágulás várható a repülőjegypiacon, de talán visszaáll a régi trend, miszerint szezonon kívül azért lehet kedvező(bb) áron utazni. Ázsia felé várhatóan nyáron, ősszel olcsóbbak lesznek a jegyárak, a téli főszezonban emelkednek, ám valószínűleg jövő télen olcsóbban foglalhatunk abba az irányba, mint most. Talán néhány akció visszahozza az 500–550 eurós árakat is.

Read More

Post Comment