Search by category:
Egyéb kategória

Óvatos optimizmus

Óvatos optimizmus

Kulcsár Péter

2023. 02. 14., k – 18:59

Az elmúlt hónapokban ömlöttek ránk a rossz hírek a gazdasági szférából, ezért jó volt olvasni a szlovák gazdaság legújabb prognózisait, melyek óvatos optimizmussal töltik meg az elkövetkező hónapokat.

A szlovák pénzügyminisztérium és az Európai Bizottság elemzői egyaránt megegyeznek abban, hogy a szlovák gazdaság ebben az évben végül elkerüli a recessziót, és a gazdasági növekedés mértéke valahol 1,5 százalék körül fog mozogni. Ez persze messze van attól a gazdasági növekedéstől, melyre a szlovák gazdaságnak szüksége lenne, de a mai bonyolult geopolitikai és világgazdasági helyzetben ennek is örülhetünk.

A pénzügyminisztérium elemzői szerint a javuló kilátások fő tényezője a hazai fogyasztás, mely a magas infláció ellenére is ellenállóbb a vártnál. Igaz, hogy 2022 második felében a fogyasztás már a lakossági megtakarítások csökkenésével járt, de a lakossági energiaárak szabályozása és a kormány családtámogatási pénzügyi transzferei ebben az évben lehetővé teszik, hogy az erősödő lakossági fogyasztás már ne menjen a megtakarítások rovására. Még a lakossági fogyasztásnál is talán fontosabb lesz a befektetések alakulása, melyeket elsősorban az uniós forrásokon alapuló közbefektetések visznek majd előre. Az uniós források sikeres felhasználása csaknem egy százalékponttal járul hozzá 2023-ban a szlovák gazdaság növekedéséhez.

Az optimizmust egyedül az infláció alakulása fékezi, mely nemcsak ebben az évben marad makacsul magas, hanem az elkövetkező években is az elmúlt évtizedben megszokottnál magasabb lesz. A jó hír az, hogy az infláció mértéke most tetőzik, és az év második felében fokozatosan csökkenni fog. Ennek ellenére az átlagos infláció 2023-ban 9,8 százalék lesz, és még a következő évben is 5 százalék körüli inflációval kell majd számolni. A központi bankok által megcélzott 2 százalékos inflációhoz legkorábban 2026-ban térünk majd vissza, de a jelenlegi nagy bizonytalanság mellett a hosszú távú előrejelzéseket óvatosan kell majd kezelni.

Ami mindenképpen jó hír, hogy a szlovák munkaerőpiac eddig jól bírja a gazdasági turbulenciákat, és a munkanélküliség növekedése az elkövetkező hónapokban sem várható. A magas energiaárak ugyan bonyolítják az ipari vállalatok helyzetét, de az építőipar az uniós forrásokból zajló közbefektetések gyorsulásával akár 12 ezer új munkahelyet is teremthet. Szintén pozitívum, hogy a bérek ebben az évben már lépést tartanak az inflációval, és nem kell további reálbércsökkenéstől tartani. A bérek a leggyorsabban a közszférában fognak növekedni, de fokozatosan a magánszférában dolgozók helyzete is javulni fog.

Minden optimizmus ellenére sem lehet azonban megkerülni a továbbra is magas geopolitikai és gazdasági kockázatokat. Kína gazdasága ugyan pozitív tényező is lehet 2023-ban, de az ukrajnai háború további eszkalációja vagy területi kiterjedése negatívan befolyásolhatja a világgazdaságot. Ha nem sikerül megújítani az ukrán gabona exportját bebiztosító megegyezést Ukrajna és Oroszország között, akkor ez hozzájárul a mezőgazdasági termékek világpiaci árának növekedéséhez, ami viszont az inflációt fogja táplálni. A hazai kockázatok közül az uniós források lehívásának sikertelensége a legfontosabb, ez akár a felére is csökkentheti a szlovák gazdaság ez évi növekedését. Ezzel együtt is érvényes azonban, hogy a szlovák gazdaság helyzete jobb, mint azt fél évvel ezelőtt vártuk. A téli földgázhiány elmaradt, és az energiahordozók piaci ára is stabilizálódott. A belpolitikai helyzet ugyan kaotikus, de a szlovák gazdaság ebben az évben ezen is túl tudja magát tenni.

Read More

Post Comment