Search by category:
Egyéb kategória

Ami itthon van, az számít

Ami itthon van, az számít

Kulcsár Péter

2023. 03. 10., p – 19:21

Az Európai Unió legnagyobb gazdasági versenytársa ma Washington, amely hatalmas, 369 milliárd dolláros támogatásban szeretné részesíteni a zöld energiát. A jelenlegi geopolitikai helyzet és az európai politikusok vad döntései miatt ez csak idő kérdése volt.

A német Volkswagen autógyártó pedig máris bevetette a horgot, hátha sikerül valamit kifognia. Az amerikai Financial Times napilap információi szerint a német cég felfüggeszti a hat bejelentett gigagyára közül az utolsó, Kelet-Európába tervezett üzemének a megépítését, és az akkumulátorgyárat inkább az Egyesült Államokban építi fel. Ez az információ váratlanul robbant be, és övön aluli ütésnek számított különösen a szomszédos Csehország számára, amely azonnal jelezte, hogy még nincs minden veszve, hiszen még folynak a tárgyalások egy esetleges akkumulátorgyár építéséről.

A kezdeti pánik és a helyi politikusok felháborodása ellenére azonban úgy tűnik, a szivárogtatás elérte a célját. A német cég ugyanis a jelek szerint elsősorban az európai tisztviselőket szeretné cselekvésre bírni. Egész pontosan azt kívánja elérni, hogy a politikusok jobban értékeljék azt, ami itthon van Európában. Más nehézsúlyú játékosokkal, például az Egyesült Államokkal és Kínával versenyezve a Volkswagen ezzel a nyilatkozattal közvetlenül kopogtatott az Európai Unió ajtaján, jelezve, hogy itt az ideje reagálni például az amerikai infl ációcsökkentő törvényre vagy az ipar és az elektromobilitás további támogatására. A német cég szerint az egy dolog, hogy az Európai Uniót egyesek már most a jövő zöld skanzenének álmodják, de az nem helyes, hogy ennek a legnagyobb cégek fi zessék meg az árát. A Volkswagen-csoport ezzel egy íratlan ultimátumot adott át, és várja Európa válaszát, mielőtt további akkumulátorgyárak építésére vonatkozó tervekkel rukkolna elő.

Európának pedig nem maradt túl sok ideje a gondolkodásra, a Financial Times szerint ugyanis Amerika érdeklődik az itteni nagyvállalatok iránt, a német konszern így például 9-10 milliárd eurós támogatást kaphatna egy ottani üzem építéséhez. A Volkswagen most abban reménykedik, hogy az Amerika által odadobott méregdrága kesztyűt Európa felveszi. Washington ugyanis jó magasra tette a lécet, 369 milliárd dollárral akarja támogatni a zöld energiát, a Volkswagen pedig megtette a tétjeit. Nem csak egy gyárról van szó, és arról, hogy ez Kelet-Európában lesz-e vagy sem. Ha a Volkswagen számára lesz értelme, és ha szeretné visszaszerezni vezető szerepét az autózás világában, akkor nemcsak Európában, hanem Amerikában is épít még két gyárat.

Valójában az egész arról szól, hogy a jövőbeni feltételeket és jogszabályokat úgy határozzák meg, hogy azok a lehető legjobban megfeleljenek a német vállalatnak. Ez utóbbi hűsége Európához ugyanis mára, amikor az elkövetkező évtized játékszabályairól döntenek, háttérbe szorult, a nyilatkozataival pedig egyértelműen az önelégült brüsszeli bürokratáknak kíván üzenni. Ahogy Thomas Schmall, a Volkswagen igazgatótanácsi tagja nemrég jelezte, Európa azt kockáztatja, hogy elveszíti „a több milliárd eurós beruházásokért folytatott versenyt, amely a következő hónapokban és években dől el”. A legrosszabb az egészben az, hogy a Volkswagen talán csak az első fecske, így más óriáscégek is csatlakozhatnak hozzá. A Northvolt például még mindig nem döntötte el, hogy a következő akkumulátorgyárát Németországban építi fel, vagy először inkább Észak-Amerikában terjeszkedik.

Radovan Žuffa
A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Read More

Post Comment