Search by category:
Egyéb kategória

Tavaszi saláták

Tavaszi saláták

Horváth Bianka

2023. 03. 24., p – 12:40

A tavasz a kizöldülés időszaka. A szervezetünknek is kellenek ilyenkor a zöldek. Együnk salátákat!

20 perc

Joghurtos zellersaláta

Hozzávalók (4 személyre): 2 közepes zellergumó, 3 petrezselyemgyökér, 150 g borsó (friss vagy fagyasztott), 250 ml fehér joghurt, 1 csipet só, 1 citrom leve, 2 főtt tojás, salátalevelek, zöldpetrezselyem.

1. A zellert és a petrezselymet meghámozzuk, lereszeljük. Ha fagyasztott borsót használunk, hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten, majd hozzáadjuk a többi zöldséghez, és megsózzuk.

2. Egy tálban alaposan összekeverjük a joghurtot a citromlével és az apróra vágott főtt tojásokkal.

3. A zöldségeket összekeverjük az öntettel, majd a keveréket szétosztjuk a salátaleveleken.

Hűtve, zöldpetrezselyemmel megszórva, teljes kiőrlésű péksüteménnyel tálaljuk.

 

30 perc

Mangós-tofus saláta

Hozzávalók (4 személyre): 500 g friss madársaláta, 1 piros paprika, 250 g füstölt tofu, 1 mangó, 2 ek. reszelt parmezán, só, őrölt fekete bors, olívaolaj, 1 lime leve.

1. A mangót és a paprikát megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, a tofut felkockázzuk, a salátaleveleket megmossuk, megszárítjuk, majd egy tálba tesszük.

2. A mangót, a paprikát és a tofut a salátához adjuk. Sóval és borssal ízesítjük, majd meglocsoljuk az olajjal és a lime-lével. 10–15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

3. Végül a salátát megszórjuk parmezán sajttal, és tálaljuk.
 

30 perc

Juhtúrós saláta

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagyobb salátauborka, 6 paradicsom, 1 fej lila hagyma, 2 csípős paprika, 3 zöldpaprika, 1 cs. fekete olívabogyó, 100 g juhtúró, 100 g juhsajt, 2 ek. olívaolaj, 1 ek. borecet, zöldpetrezselyem, só, őrölt bors.

1. A hagymát meghámozzuk és karikákra vágjuk, a többi zöldséget is megtisztítjuk, majd egyforma darabokra szeljük.

2. Az olajat egy kisebb tálban összekeverjük az ecettel, a sóval és a borssal. A feldarabolt zöldségeket egy nagy tálba helyezzük, majd ráöntjük az olajos keveréket.

3. Végül hozzáadjuk a morzsolt juhtúrót, a sajtot, az olajbogyót, és megszórjuk az egészet petrezselyemzölddel.

 

20 perc

Zöldséges saláta pirítóssal

Hozzávalók (2 személyre): 4 szelet pirítós, 12 szem koktélparadicsom, 1 kisebb lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb salátauborka, só, őrölt fekete bors, néhány levél friss bazsalikom, csipetnyi szárított oregánó, 3 ek. olívaolaj.

1. A pirítóst kockákra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot félbe vágjuk, az uborkát kockákra daraboljuk, a hagymát nagyon vékonyra szeleteljük.

2. Mindezt a kenyérkockákkal egy tálban összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval, és hozzáadjuk a friss, apróra vágott bazsalikomot.

3. Az olajat összekeverjük a zúzott fokhagymával, a keveréket a salátára csorgatjuk. Az egészet jól összeforgatjuk és így tálaljuk.

Read More

Post Comment