Search by category:
Egyéb kategória

Kávépercek II.

Kávépercek II.

szaszifanni

2023. 03. 30., cs – 14:33

Szeretjük a kávét. Illatos, finom és energiát ad. Kávé nélkül nehéz lenne túlélni a hétköznapokat. De mennyit tudunk erről a fekete italról?

 

A kávépörkölés izgalmas folyamat. Ezáltal válik a zöld kávébabokból zamatos, illatos kávé, melyet aztán nagy elégedettséggel kortyolgathatunk. Az emberek már jó régen rájöttek, hogy a kávébabokat meg kell pörkölni ahhoz, hogy igazán finom italt kapjunk. Eleinte forró szén felett, lyukacsos agyagedényben pirították a kávészemeket, de mára ez a folyamat teljesen átalakult.

Kávépörkölés napjainkban

Ma már a pörköléshez teljes mértékben automatizált gépeket használnak, de az emberi faktor nagyon fontos szerepet játszik benne. A kézműves kávépörkölő üzemekben dolgoznak úgynevezett pörkölőmesterek. Ő az, aki figyelemmel kíséri az egész folyamatot, ő állítja be a gépet, ellenőrzi a végterméket, kísérletezik, ügyel a kávébabokra, nehogy megégjenek. A mester feladata, hogy harmonikus ízvilágot hozzon össze, és jól összehangolja a kávé savasságát, édességét és keserűségét.

A kávépörkölés célja, hogy a kávéból előhozzák a lehető legjobb aroma- és íztulajdonságokat

A pörkölés szakaszai

1. Szárítás: a kávébabok fokozatosan veszítenek a méretükből és a súlyukból, a felesleges víz elpárolog belőlük

2. Sárgulás: ebben a szakaszban a kávébab fokozatosan tágulni kezd és a vékony hártya is leválik róla

3. Első reccsenés: a kávébab megduplázza méretét, közben pedig reccsenő hangot ad ki. Ebben a szakaszban olyan kémiai folyamatok játszódnak le, melyek hozzájárulnak a kávé ízének és aromájának kialakulásához

4. Érlelési szakasz: ezen a ponton befolyásolható a savasság, édesség és keserűség közötti egyensúlyt. Ilyenkor néhány másodperc alatt megváltoztatható a kávé végső íze

5. Második reccsenés: ezt főleg nagyipari gyártású kávéknál alkalmazzák. Ilyenkor a kávébab felszínén olaj jelenik meg, a savasság eltűnik, a kávénak pedig erős, keserű íze lesz
 

Ezzel még nem ért véget a folyamat. A pörkölés után a kávészemek speciális tartályokba kerülnek, ahol pihennek még néhány órát, esetleg napokat. A frissen pörkölt kávénak szüksége van egy kis időre, hogy aromája teljességét tudja nyújtani a kávéimádóknak.

Számos pörkölési stílus és mód létezik. Ebben is vannak divathullámok, trendek, de a legfontosabb, hogy olyan pörkölésű kávét igyunk, mely nekünk ízlik. Mindenesetre érdemes kézműves pörkölésűt kóstolnunk, mert egészen más lesz az ízélmény, mint a nagyipari, sima élelmiszerboltokban kapható kávék esetében.

***

A teljes írás a Vasárnap magazin 2023/13. számában jelent meg a Vasárnapi Asztal mellékletben

Read More

Post Comment