Search by category:
Egyéb kategória

A magas infláció miatt visszafogtuk a vásárlásainkat

A magas infláció miatt visszafogtuk a vásárlásainkat

Molnár Iván

2023. 04. 11., k – 15:16

Pozsony |

A szlovák gazdaság motorjának számító iparvállalatok gyártása februárban csaknem 5%-kal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, ami az elmúlt négy év legrosszabb eredménye. A csökkenő reálbérek miatt ráadásul az üzletekben is egyre kevesebbet költünk. Mivel magyarázható mindez, és mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban?

„Szlovákia ipari termelése idén februárban 4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami az elmúlt négy év legrosszabb februári eredményének számít. A szlovák ipar teljesítménye éves összehasonlításban már az ötödik egymást követő hónapban csökkent, miközben több ágazatban 20% feletti visszaesést mértek” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Szerinte a visszaesés ennél is nagyobb lett volna, az autógyárak termelése azonban – három hónapnyi visszaesést követően – februárban már 5,8 százalékkal nőtt.

„A szlovák iparvállalatokat az elkövetkező hónapokban is lefelé húzhatja a gyengébb hazai és külföldi kereslet, valamint az ukrajnai háború negatív hatása. A magas infláció a háztartási fogyasztás csökkenéséhez vezet, emiatt csökken a kereslet a szlovákiai cégek termékei iránt, ami pedig visszaveti a szlovák ipari termelést. Az idei év első fele ezért még nagyobb kihívást jelent majd a vállalataink számára”

– állítja Jana Glasová, a 365.bank elemzője.

Csökkenő fogyasztás

A gazdasági problémák, a magas infláció és a reálbérek csökkenése már a lakossági fogyasztáson is meglátszik. „A kiskereskedelmi forgalom februárban 2,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, főként a nagy hiper- és szupermarketek, valamint a háztartási cikkekre szakosodott szaküzletek forgalma esett vissza. A hiper- és szupermarketek forgalma több mint 4, a barkácsáruházak, bútor- és szórakoztatóelektronikai áruházak forgalma közel 20 százalékkal zsugorodott” – mondta el Morháčová.

„A magas infláció negatív hatásai egyre jobban látszódnak a háztartások fogyasztási szokásain” – figyelmeztet Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. A legnagyobb árugrást továbbra is az élelmiszerek esetében mérték, ami elsősorban a kevésbé tehetős háztartások számára okoz gondot. „Ezek a magasabb árak miatt nem csupán kevesebb élelmiszert engedhetnek meg maguknak, hanem egyre inkább előnyben részesítik a lehető legolcsóbb és ezzel együtt rosszabb minőségű élelmiszereket is, ami hosszabb távon megbosszulhatja magát” – tette hozzá Koršňák.

Mire számíthatunk?

Ami a gazdaság egészét érinti, Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint hosszabb távon nincs okunk a túlzott borúlátásra. „A szlovák iparvállalatokra az elkövetkező hónapokban még súlyos nyomás nehezedhet, az év vége felé azonban már érezhetőbb fellendülés következhet be. Jövőre így gyorsabb gazdasági növekedésre számítunk” – mondta el Horňák.

A háztartások helyzetével kapcsolatban azonban a Szlovák Takarékpénztár elemzője sem szolgál jó hírekkel.

„A következő hónapokban a háztartási fogyasztás további csökkenésére számítunk, különösen a kiskereskedelem egyes típusaiban, de a szolgáltatásokban is. A magas infláció, a csökkenő reálbérek és megtakarítások miatt a háztartások visszafogják a vásárlásaikat, különösen a napi szükségletek kielégítéséhez nem nélkülözhetetlen termékek esetében”

–állítja Horňák. Hasonló véleményen van Koršňák is, aki szerint a lakossági fogyasztás az elkövetkező hónapokban is korlátokba ütközhet, főként a rekordmagas infláció miatt. „Miután kimerülnek a kisebb bevételekkel rendelkező családok korábban felhalmozott tartalékai, a háztartási fogyasztás további mérséklődésére számítunk” – tette hozzá az UniCredit Bank elemzője.

Read More

Post Comment