Search by category:
Egyéb kategória

Utasbiztosítás nélkül könnyen rémálommá fajulhat a nyaralás

Utasbiztosítás nélkül könnyen rémálommá fajulhat a nyaralás

Molnár Iván

2023. 05. 04., cs – 16:05

Pozsony |

Lassan beindul a nyári utazási szezon. Vannak, akik már korábban lefoglalták az útjukat, mások még csak most keresik az olcsó repülőjegyeket és a legjobb szálláshelyeket. A lázas előkészületekben sokan azonban hajlamosak megfeledkezni az utasbiztosításról. Mire kellene ezzel kapcsolatban odafigyelnünk?

„A külföldi üdülést tervező szlovákiai turisták, különösen, ha csak Magyarországra vagy Csehországba utaznak, gyakran megfeledkeznek az utasbiztosításról, és csupán az európai egészségbiztosítási kártyára hagyatkoznak. Ezzel azonban hibát követnek el” – mondta el lapunknak Jaroslav Krajňák, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság nem-életbiztosítási igazgatója. Az európai egészségbiztosítási kártya szerinte ugyanis csak az alapvető kezelésekre nyújt fedezetet, például az akut állapotokra és a betegség vagy baleset miatt elengedhetetlen sebészeti beavatkozásokra. A kizárólag ilyen kártyával rendelkező nyaralóknak ugyanakkor maguknak kell fizetniük a kórházi kezelésért, a fogorvosért vagy a gyógyszerekért, így mindenképp megéri utasbiztosítást kötni.

Megéri a pénzét

Az emberek egy része felesleges pénzkidobásnak tartja az utasbiztosítás megkötését, azzal érvelve, hogy „tavaly sem történt semmi”. Az igazság azonban az, hogy bármikor beüthet a baj, amire szó szerint a gatyánk is rámehet, hiszen egy-egy külföldi kórházi kezelésért több ezer, egyes esetekben pedig akár több tízezer eurót is elkérhetnek.

„Egy négytagú család kéthetes horvátországi nyaralásának a biztosítása ugyanakkor jelenleg 33,60 eurónál kezdődik. Ha Európán kívüli nyaralásról van szó, akkor az alsó határ 60,20 euró. Az egész évre szóló, Európára érvényes biztosítást pedig már 52,40 eurótól köthetünk”

– sorolja Krajňák. Az utasbiztosítás kiválasztásakor szerinte különösen figyeljünk arra, hogy mit tartalmaz a biztosítás, és válasszunk észszerű arányt az ár és a fedezet terjedelme között. Nem éri meg a túlzott spórolás. Egy olcsóbb biztosítással ugyanis megtörténhet, hogy a káresemény bekövetkeztekor kiderül, feleslegesen fizettünk, mert a biztosításunk korlátozott területi lefedettséggel rendelkezik, vagy nem tartalmazza a szükséges kiegészítőket. Egy külföldi nyaralás során bekövetkező baleset, a poggyász és az okmányok elvesztése vagy egy autóbaleset így több ezer eurónkba kerülhet, miközben, ha pár euróval többet fizetünk, az eredmény teljesen más lenne.

A biztosítótársaságok ajánlatai között jelentős eltérések vannak, legyen szó az árról, a területi lefedettségről, vagy a fedezeti limitekről. Egész évre szóló biztosítást például akkor érdemes kötnünk, ha évente többször kiutazunk. Kivételt képezhetnek az Európán kívüli nyaralások, ahol az egyszeri utazási biztosítás általában drágább. Ebben az esetben érdemes összehasonlítani az egész évre szóló, az egész világra kiterjedő biztosítással.

Online ügyintézés

Az utasbiztosítást manapság a legtöbben már online kötik meg, közvetlenül a biztosítótársaságok vagy egy pénzügyi közvetítő összehasonlító rendszerén keresztül.

„Az online összehasonlító oldalak több biztosító ajánlatát hasonlítják össze. Ezeken megadhatjuk a személyek számát, az országot, a tartózkodás hosszát és azokat a kiegészítő biztosításokat, amelyek iránt érdeklődünk. Az online összehasonlító oldalakon keresztül megkötött biztosítás az ügyfél által a szerződésben meghatározott időpontban kezdődik. Nem szabadna azonban megfeledkezni arról, hogy alapfeltétel a biztosítási díj kifizetése, az ügyfélnek ezért ügyelnie kellene arra, hogy a szerződésben meghatározott időpontig befizesse a díjat, még mielőtt külföldre utazik”

– teszi hozzá a pénzügyi tanácsadó társaság szakértője. Szerinte, ha az utasbiztosítást az ország elhagyása után kötjük meg, a legtöbb biztosítótársaságnál az ilyen biztosítás érvénytelen. „Nem árt az óvatosság akkor is, ha olyan autóval utazunk nyaralni, amely nem a biztosított tulajdonában van. Ha külföldön baleset történik, a biztosító segít megoldani a helyzetet. Később azonban a kárrendezés során kiderül, hogy az autó tulajdonosa nem volt a biztosítási szerződés szerződő fele, és a költségek megtérítésére szólíthatják fel őt” – figyelmeztet Krajňák.

Szlovákiai üdülés

Gyakori kérdés a turisták részéről, hogy szükségük van-e a biztosításra a szlovákiai nyaraláshoz is. „A Szlovákiában üdülőknek elsősorban a hegyi túrákra érdemes bebiztosítaniuk magukat. Az utasbiztosítás alapelemét – az orvosi költségek megtérítését – a szlovákiai egészségbiztosításunk fedezi, a hegyi mentésre az egészségbiztosítás azonban nem terjed ki, megfelelő utasbiztosítás híján így a mentést vagy a helikopteres szállítást saját zsebből kellene kifizetnünk. Ez azonban nem vonatkozik a 18 év alatti gyermekekre, nekik Szlovákiában nincs szükségük hegyi biztosításra” – mondta el Krajňák.

Kiegészítő biztosítások

Milyen kiegészítő biztosításoknak van értelme? A leggyakrabban használtak a poggyász-, baleset- és felelősségbiztosítások. A biztosítók azonban már számos további kiegészítő biztosítást kínálnak, ilyen például a turisták átmenetileg elhagyott lakásának a biztosítása vagy a krónikus betegségek gyógyítása, amelyek szintén kockázatosak lehetnek, ezért nem tartoznak automatikusan az alapbiztosítási csomagba. Ha aktívabb, adrenalintól fűtött nyaralást tervezünk, mindenképpen kössünk kockázatos sportokra szóló biztosítást.

Sztornóbiztosítás

Egyre többen kötnek útlemondási biztosítást is. Ha ugyanis előre nem látható körülmények miatt nem tudjuk igénybe venni a szolgáltatást, akkor is meg kell fizetnünk a lemondási díját. Ez általában a szolgáltatás teljes összegét jelenti, néha azonban előfordulhat, hogy csak a kifizetett összeg 50 vagy 80 százaléka. Ha a szolgáltatás lefoglalásakor sztornóbiztosítást kötünk, a biztosító megtéríti a sztornóköltségeket, vagy legalábbis azok egy részét. „Egyes biztosítók önálló termékként kínálnak útlemondási biztosítást, máshol ez az utasbiztosítás kiegészítője. Ideális esetben az útlemondási biztosítást még az utazás megvásárlásának a napján meg kell kötni. Ha előbb megrendeljük a nyaralást, és csak néhány nappal, héttel vagy akár hónappal később kezdünk el gondolkodni azon, hogy valamilyen oknál fogva esetleg nem tudunk elmenni, a biztosító már spekulatívnak tekintheti a szerződéskötést, és nem fog fedezetet nyújtani a lemondásra” – figyelmeztet Jaroslav Krajňák.

Read More

Post Comment