Search by category:
Egyéb kategória

A parlamentben újra előkerült a „magyarkártya”

A parlamentben újra előkerült a „magyarkártya”

Nagy Roland

2023. 06. 14., sze – 13:50

Pozsony |

A szélsőjobboldali Rastislav Schlosár (ĽSNS) a parlamentben kijelentette, szerinte nem normális állapot, hogy Ódor Lajos magyar származásúként Szlovákia miniszterelnöke lehet.

A parlamentben szerdán is folytatódott a tárgyalás az Ódor-kabinet kormányprogramjáról. A vita még kedden kezdődött, de annyi képviselő jelentkezett be a felszólalók közé, hogy a kormánnyal szembeni bizalmi szavazást feltehetően csütörtökre halaszják.

Rastislav Schlosár, aki 2020-ban az ĽSNS listáján került be a parlamentbe (de a szélsőjobboldali párt frakciójának szétesése óta függetlenként szerepel a törvényhozásban), szerdán szintén szót kért. A felszólása elején felrótta Ódornak, hogy Közép-európai Egyetemen (CEU) oktat, ezzel szerinte a Soros György-féle nyitott társadalom ideológiáját támogatja. Ezután felszólalt az új kormány külpolitikai irányultsága ellen, szerinte azzal, hogy Szlovákia továbbra is elkötelezett partnere az Európai Uniónak és a NATO-nak, elveszíti a szuverenitását. Schlosár továbbá kifogásolta a dezinformációk elleni küzdelem, valamint a marginalizált roma kisebbségek megsegítésére vonatkozó terveket is. Végül pedig előkerült Ódor nemzetisége is: Schlosár problémát lát abban, hogy egy magyar nemzetiségű személy került a miniszterelnöki székbe.

„Szlovákia történetében most először fordul elő, hogy a miniszterelnök nem az államalkotó többséget képviseli, hiszen egy nemzetiségi kisebbség tagja. Talán úgy gondolják, hogy ezen semmi sem múlik, de én nem tudom elképzelni, hogy Magyarországon a három legfőbb közjogi méltóság egyike, a kormányfő az ott élő szlovák kisebbségből kerüljön ki

jelentette ki a képviselő.

Forró Krisztián, a Szövetség vezetője a közösségi oldalán elfogadhatatlannak nevezte Schlosár kijelentéseit, szerinte ez is jól mutatja, hogy a magyar közösségnek szüksége van a saját képviseletre a parlamentben.

A hírt frissítjük.

Read More

Post Comment