Search by category:
Egyéb kategória

Közösségek támogatása

Közösségek támogatása

Tornyai Bianka

2023. 06. 14., sze – 12:05

Komárom |

A komáromi székhelyű KompAkt Slovakia is részt vesz abban az Erasmus programon belül megvalósuló Társadalmi Innovátor Programban, amelyben közösségi facilitátorokat képeznek. A szervezet alapítóját, Szegi Arankát a programról, a képzés előnyeiről kérdeztük.

Az egészséges, hosszú távon fenntartható közösségek működéséhez szükséges készségeket sajátíthatják el azok a résztvevők, akik jelentkeztek a Társadalmi Innovátor Program közösségi facilitátor képzésébe. A program azért jött létre, hogy a kiégést tapasztaló fiatal felnőttek új nézőpontokat találjanak a mai, társadalmilag sokszor káros munkahelyeken, ahol a közösségi együttműködés fejlesztése a háttérbe szorul. A nemzetközi program képzési folyamatában 40 fiatal felnőtt vesz részt, akik a magyarországi Szatyor Egyesület, az Inspi-Ráció Egyesület, a szerbiai Zeleno doba és a szlovákiai KompAkt Slovakia felhívására jelentkezve jutottak be a képzésbe. Utóbbi szervezet alapítója, Szegi Aranka lapunknak elmondta, egy intenzív, nemformális módszerekre épülő, csoportos és egyéni fejlesztésről van szó, ami a résztvevőket képessé teszi a közösségi rendszerben való működésre, csoportdinamikai folyamatok felismerésére, csoportfolyamatok megtervezésére és facilitálására.

„A facilitátor tulajdonképpen kísérőt jelent. Egy csoportban, közösségben az a szerepe, hogy kísérje, összefoglalja az ott történő eseményeket, visszajelezzen a csoporttagoknak, ha konfliktus adódna, akkor még azelőtt közbelépjen, mielőtt kirobban a konfliktus, vagyis magasabb nézőpontot képvisel a közösségen belül, olyan dolgokat is észrevesz, amiket a közösség tagjai nem. Bármilyen közösségről beszélhetünk, például családi, munkahelyi, de alapvetően az a célja a programnak, hogy olyan személyeket fejlesszen, akik kis közösségeket szeretnének létrehozni, vagy már van közösségük, esetleg közösségi vállalkozást szeretnének indítani. A Társadalmi Innovátor Program elnevezés azt jelzi, hogy olyan emberek vesznek részt a képzésben, akik a jövő közösségeinek a vezetői lehetnek, hiszen az alulról jövő kezdeményezéseké és a kisközösségeké a jövő. Egyre inkább láthatjuk, hogy a hierarchikus rendszer nem igazán működik”

– fejtette ki Szegi Aranka.

Úgy véli, bármilyen közösség esetében az a lényeg, hogy legyen egy közös ügy, amiért az létrejött és ami összefogja a tagjait. A partnerszervezetek esetében ez a környezetvédelem. Szegi Aranka szerint törvényszerű, hogy ha létrejön egy közösség, akkor a kezdeti lelkesedés után konfliktusok alakulnak ki, ami szét is verheti a közösséget, ha nincs valaki, aki az emberi játszmákat, csoportdinamikai folyamatokat felismeri és kezelni tudja.

„Fontos lenne minden közösségben tudatosítani, hogy nem mindenkinek ugyanaz az erőssége, ezért célszerű minden projektnél más-más vezetőt kinevezni csoporton belül, mert úgy tud hosszú távon életképes maradni a közösség, mert mindenkire más szempontból van szükség. Így sokkal stabilabb csoportok tudnak működni. A képzésben résztvevőkön látni, hogy sokkal tudatosabban viselkednek az emberi kapcsolataikban és a konfliktushelyzeteket is jobban tudják kezelni. Aki megtapasztalja az őszinte kapcsolódást másokkal, az az élet bármely területén másképp néz dolgokra. Még nincs vége a képzésnek, de máris tapasztalható a pozitív hatása. A mai világunkban kell egy háló, ami megtart, a régi természetes módon kialakult közösségek már nem léteznek, de minden embernek szüksége van rájuk, ezért van rendkívül nagy szerepük a jól működő közösségeknek”

– hangsúlyozta.

A képzés tavaly kezdődött egy hétnapos táborral, azóta online workshopokkal folytatódik és nyáron ismét egyhetes táborral zárul. Ezen kívül szellemi termékei is vannak a programnak, amelyeket a képzés során hoznak létre a résztvevők. A KompAkt Slovakia például közösségi permakultúra-tervező kártyacsomagot készít. Mivel háromszoros túljelentkezés volt a képzés elindításakor, ezért a szervezők elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben újra megszervezik.

Read More

Post Comment