Search by category:
Egyéb kategória

Pénzszórás a járvány idején

Pénzszórás a járvány idején

Mészáros Richárd

2023. 06. 18., v – 19:15

A koronavírus-járvány idején az állam felelőtlenül szórta a pénzt a támogatásokra, ráadásul ezekhez nem minden esetben azok jutottak hozzá, akiknek szükségük lett volna rá.

„Az állam által a világjárvány idején támogatott cégek többsége (57%) támogatások nélkül is túlélte volna a válságot. A felkínált támogatás a cégek mintegy 12 százalékának épp elegendő volt, minden harmadik vállalkozás azonban kisebb összeget kapott, mint amekkorára valóban szüksége lett volna” – állítják a kormányhivatal mellett működő Stratégiai és Elemző Intézet (ISA) szakemberei, akik a legfrissebb elemzésükben annak néztek utána, milyen hatékonyan használták fel az állami támogatásokat. Az elemzésből kiderült, hogy ha az állam pontosabb információkkal rendelkezett volna, és a támogatást valóban csak azoknak nyújtotta volna, akiknek erre szükségük volt, fele akkora összeggel is ugyanazt a hatást érte volna el, vagyis a kiadások 50 százalékát megspórolhatta volna.

Az elemzés szerint az állam összesen 1,07 milliárd eurót költött pandémiás támogatásra, amit 109 ezer kis- és középvállalkozás között osztott szét. A fent jelzett adatok fényében, optimális körülmények között azonban 533 millió euró is elegendő lett volna a cégek megmentésére, ami fedezte volna a világjárvány okozta készpénzhiányt. Az elemzés szerint a szolgáltatási ágazat kapta a támogatások 51%-át, miközben ez a szektor a megmentett cégek 54%- át adta. Ezzel szemben a kereskedelmi ágazat a támogatások 25%-ában részesült, a megmentett vállalatoknak azonban csak a 22%-át tette ki. A támogatások legnagyobb része a vállalkozásoknak nyújtott „elsősegélycsomagból” származott, az állam ebből az átmenetileg bezárt vállalatoknál dolgozók bérének a 80%-át térítette meg.

(mi, TASR)

Read More

Post Comment