Search by category:
Egyéb kategória

A független motoros klubok világa

A független motoros klubok világa

Károly Zsolt

2023. 06. 19., h – 12:04

Komárom |

A közelmúltban Szlovákiában rendezte meg a hagyományos éves buliját a világ egyik legnagyobb motoros MC klubja. A motorosok megítélése vegyes a társadalmi közegben, akárcsak a közlekedést nézzük, vagy épp a hétköznapi rockereket. Nagy Ákos, a komáromi Children of Heaven motoros klub elnöke látott minket vendégül és betekintést nyújtott a szelíd motorosok világába.

Mióta létezik a Children of Heaven motoros klub, hol kezdődött a története?

2014-ig evezhetünk vissza, akkor volt itt Komáromban egy nagyobb motoros “csapat”, húsz-harminc fő, akik igazából csak motorozni jártak együtt. Ezen az éven nyáron tartottunk egy jótékonysági rendezvényt egy srácnak, aki motorbalesetet szenvedett és tolószékbe került. A gulyásfőző verseny teljes bevételét felajánlottuk neki a gyógyulásra és a rehabilitációra. Ekkor született meg az ötlet, hogy ha ezzel komolyabban foglalkoznánk, akkor valamilyen keretet lehetne adni a történetnek. Minden hivatalos szervezés esetében legalább egy polgárjogi társaságra van szükség. A klubalapítási folyamat során 30 főből maradtunk öten.

Hogyan néz ki a klubalapítás folyamata?

Ez nem csak abból áll, hogy felvarrjuk az általunk megálmodott felvarrókat, bejegyeztetjük a polgárjogi társulást és készen vagyunk vagyunk. Szlovákiában, akárcsak más országokban vannak úgynevezett anyaklubok, akik irányítják a motoros klubok rendszerét. Mi egy érsekújvári MC alá tartozunk. Az elején kérvényeztettük, hogy jegyezzenek be egy új szlovákiai közösséget. Az új szabályok szerint néhány hónap próbaidő van, amíg felvarrók nélkül motorozik körülöttük a társaság (ingázás a klubok között, rendezvényeken való részvétel, klubnapokon való segédkezés), próbál hozzászokni ehhez az életstílushoz. A klub jóváhagyásának pillanatában a klubtagok kapnak egy kis kör alakú felvarrót. Itt fontos kiemelni, hogy vannak független motoros klubok, akiknek a mellényük egy darab elülső mellkasi és egy darab hátulsó felvarróból áll össze. Mi is ilyenek vagyunk. Az MC klubok, vagyis a világklubok mellényeinek hátán felső rocker (klubnév), címer, alsó rocker (ország) felvarrók helyezkednek el, elől pedig kiemelt helyen a tisztségek, a városok jelennek meg. Minden régiós nagyvárosban van egy MC, aki alá a független klubok tartoznak, azonban nem úgy működik mint az Egyesült Államokban, az egy teljesen más világ. Itt Szlovákiában a motorosok hétköznapi emberek. Dolgozunk és vállalkozunk, alapvetően egy békés közösség vagyunk.

Mi a célja, a küldetése jelenleg a klubotoknak?

Nincs igazából küldetésünk. Ez a hobbink, az életformánk, szórakozunk, összejárunk, találkozókat szervezünk, motorozunk és más klubokat látogatunk. A kezdetek kezdetén szerettük volna “felvarró” alatt csinálni ezt a jótékony vonalat, segíteni ahol csak lehetett, azonban az emberek kezdték ezt kihasználni. Mindig úgy voltam a segítéssel, hogy ha megérintett egy adott történet, akkor elindult a segítés folyamata. Később fokozatosan jöttek olyan kérések, hogy hűtő kell valakinek, vagy épp mosógép, s ezt már kényelmetlennek éreztük. Nem voltunk és nem vagyunk olyan anyagi helyzetben, hogy ilyeneket megengedhessünk magunknak. Mindent önköltségre csinálunk a saját megtakarításainkból. Idén lesz az első alkalom, hogy a harmadik motoros találkozónkra sikerült támogatókat szerezni.

Akkor ha jól értelmezem a jótékonyság a fő profilja a klubnak…

Inkább azt mondanám, hogy a jótékonyság volt. Minden év decemberében megszervezzük a Mikulás gurulást, amihez kapcsolódik egy gyermekeknek szóló délután a helyi ugráló központban és meglátogatjuk a Télapóval együtt a kórház gyerekosztályát. Ez mellett rendszeresen látogatjuk a speciális iskolát, idén sikeresen eljutottunk a komáromi és az ifjúságfalvai gyermekotthonba is, részt vettünk a helyi közösségi munkákban. Nincs olyan év, hogy ne csinálnánk valami jót, azonban a fő profilunk az, hogy motoros klub legyünk. Látogatjuk a közelebbi és távolabbi klubokat, támogassuk őket és ők is minket. Rengeteget járunk Magyarországra és ősszel Szerbiába is eljutottunk.

Hogyan lettél a klub elnöke?

Az alapításkor nem én voltam a klub elnöke. Az akkori elnök kilépett a klubból és akkor a tagok engem szavaztak meg utódnak. Aktív voltam és szeretem a szervezést, testhezálló feladat tele kihívásokkal. Azóta számtalanszor érett meg a gondolat bennem, hogy továbbadom a stafétát. Nekem is van két gyermekem, feleségem és munkám, néha soknak érzem, azonban mindig oda kerültünk vissza, hogy a klubtagok meg vannak elégedve a munkámmal és nem szeretnének váltást.

Hogyan néz ki egy elnökválasztás a klubon belül?

Az elnökválasztás mindig szavazatok alapján dől el, akárcsak a beléptetés az újoncok esetében. Ha valaki szeretne hozzánk csatlakozni, az elkezd velünk motorozni, éli a klubéletet, majd fél év elteltével beiktatjuk a szavazást. Ha az illető méltó a csatlakozásra, akkor egyöntetű szavazással eldöntjük, hogy csatlakozhat.

Hány tagot számlál jelenleg a klub?
Tizennégyen vagyunk. Ebből tizenkettő állandó tag és még ketten várnak a szavazásra.

Milyen felelősséggel jár egy elnöki poszt?

Akárcsak minden szervezetnél, úgy nálunk is én vagyok az első ember. Ha klub bárhol megjelenik, vagy bármi történik, akkor rögtön engem hívnak. Felelősségem az, hogy a klub úgy működjön, ahogy azt minden téren elvárják. Odafigyelek a szabályok betartására, a szervezési útmutatókat tartom szemmel és a klubok közötti feszültséget is én oldom, ha van ilyen (ritkán). A hatóságokkal is jó viszonyt ápolunk, évek óta együttműködünk velük.

Mi volt a legnagyobb kihívás, amivel elnökként találkoztál?

Talán az, hogy megléptük a motoros találkozó projektet. Egy olyan anyagi felelősséget vállaltunk, hogy ha ez bukik, akkor mindenki hozhatja a kis megtakarított kasszáját otthonról. Ez tartozik most talán a legnagyobb felelősséggel irántam, irántunk. Ez az akciónk idén lesz három éves, merem mondani, hogy nemzetközi. Tavaly már érkeztek motorosok Magyarországról és Lengyelországból is. Idén várjuk Csehországból, Szerbiából és Szlovákia minden pontjáról is a klubokat. Aki követi munkásságunk az tudja, hogy egyre nagyobb és színvonalasabb motoros találkozót igyekszünk szervezni. Első alkalommal Dunamocson voltunk, második alkalommal pedig már Rócházán (Ekel közelében), egy mindentől távol eső magánterületen, ahol senkit nem zavarunk. Az idei augusztusi rendezvényre már sikerült a Rómeó Vérziket és a Pokolgépet is elhívni.

Milyen kötelezettségekkel jár a klubtagság?

Elsősorban ami kötelező a gyűléseken való részvétel. Heti rendszerességgel minden pénteken összeülünk, akkor is ha nincs mit megbeszélni. Másik, talán a legfontosabb dolog, hogy motoron ülve a mellényt mindenhol kell viselni, nem lehet inkognitóban motorozni. Ez alól kivétel az amerikai túra. Kétszer voltam kint motorozni, először mellényben, azonban egy kisebb konfliktusba kerültem ez miatt, másodszor pedig mellény nélkül. Oaklandben az egyik gyorsétteremnél kilestek, hogy mellényben motorozok, majd két helyi klub körbevett az autópályán. Végül észrevették, hogy az előttem haladó autó hátulján van egy tábla SLOVAK MOTO TOUR felirattal és békén hagytak.

Milyen előnyökkel jár egy klubtagság?

Egy nagy család vagyunk. A hétköznapokban talán nincs előnye. Motorosként azt lehet mondani, hogy bárhol bármikor ha segítségre szorul az ember, akkor a legközelebbi klub ott van és nyújtja a kezét. Számíthatunk egymásra.

Hogyan tartjátok fel a klubot?
Teljesen önköltségből. A klubházat a várostól béreljük, fizetjük a bérleti díjat és a rezsit. Havonta van egy adott tagsági díjunk, amit mindenki befizet. Így próbálunk kollektíven gazdálkodni. A klubház nem működik szórakozóhelyként a nyilvánosság számára, tehát abból sincs bevételünk. Az ajtóra ki is raktuk, hogy “zártkörű társaság”.

Hozzájárultok valamilyen formában a motorozáshoz, mint közlekedéshez? Foglalkoztok biztonsági előadásokkal, eseményekkel?

Kimondottan a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban nem teszünk figyelemfelkeltő dolgokat. Tavaly volt egy halálos kimenetelű baleset Komáromban, akkor volt egy városi felvonulást szerveztünk annak az érdekében, hogy a közlekedők lássák azt, hogy a motorosok is itt vannak az utakon. Tisztában vagyunk vele, hogy minden évben rengeteg a baleset, elkerülhetetlen. Azonban mindig úgy közlekedünk, hogy odafigyelünk a másikra és próbálunk az ő fejével is gondolkodni.

Jelenleg melyik a legnagyobb rendezvénye a klubnak?

Ha sorrendet kéne állítani, akkor első helyre a motoros találkozó kerül, azonban második helyre a hagyományos izsai motorszentelés zárkózik fel. Idén több mint 900 motor/motoros volt jelen az alkalmon. A város is hozzájárult, ugyanis a Komáromi Napok programfüzetébe is bejegyeztek minket. Harmadik helyre a téli jótékonysági gurulásunkat sorolnám.

Mik a jövőbeni tervek és célok a klub életében?

Egyelőre klub szinten nem tervezünk fejlesztéseket és változtatásokat. A nyolc év alatt úgy gondolom teljesen kiforrta magát ez a csapat és jól működünk. A terveink között az szerepel, hogy ezt a motoros találkozót egy nagyon magas szintre tudjuk emelni, rengeteg látogatóval és kiváló előadókkal. Mivel komáromi szinten működünk, így terjeszkedni sem tudunk, ahhoz MC klubnak kellene lennünk.

Read More

Post Comment