Search by category:
Egyéb kategória

TIS: Az átláthatóság még mindig nem a pártok erőssége

TIS: Az átláthatóság még mindig nem a pártok erőssége

Nagy Roland

2023. 08. 25., p – 16:10

Pozsony |

Öt héttel a parlamenti választás előtt a Transparency International Slovensko (TIS) összehasonlította, mennyire átláthatóan finanszírozzák a pártok a kampányukat. A szervezet elemzése alapján a legtranszparensebb a Progresszív Szlovákia (PS), a legkevésbé átlátható pedig a Smer.

A TIS 17 mutató alapján vizsgálta a kampányfinanszírozás átláthatóságát, amelyeket három nagy csoportba soroltak: a transzparens számla állapota, a kampány finanszírozása és a kampányról való informáltság. Ezeken belül többféle tényezőt is figyelembe vettek, illetve több szempontból elemezték, mennyire igyekeznek a pártok tartani a kapcsolatot a nyilvánossággal. Ellenőrizék például a transzparens számlákon feltüntetett pénzmozgásokat, kérdőíveket küldtek az egyes pártoknak, megvizsgálták, mennyi információt osztanak meg a hivatalos honlapjukon és a közösségi oldalukon, illetve mennyire használják azokat a csatornákat, amelyeken a választók kérdéseket küldhetnek nekik a kampánnyal kapcsolatban. Emellett minden egyes pártelnöknek egy részletes kérdőívet küldtek az adóbevallásukat érintő információkkal kapcsolatban.

Fontos feltétel volt, hogy az elemzésbe csak azok a pártok kerültek be, amelyeknek augusztus 22-ig legalább 50 ezer eurónyi kiadásuk volt a transzparens számlájukon, és legalább 10 nagyobb kiadási tranzakciót végrehajtottak. Ennek a kritériumnak 15 párt felelt meg.

A pártok eredményeit a TIS százalékokban határozta meg. A kampányok átláthatóságának értékelésére három színt alkalmaztak: a zöld a transzparencia magas fokát jelzi, a narancssárgánál már felmerülnek bizonyos kételyek, a pirosnál pedig teljes az átláthatatlanság.

Šimečkáék az élen

Az elemzés alapján a legátláthatóbb kampányfinanszírozással jelenleg a PS rendelkezik, amely 95,7 százalékot ért el. A TIS szerint a jó eredmény annak is köszönhető, hogy az említett 17 mutatóból 16 esetében eredményesek voltak. A kampányuk egyelőre 1,36 millió euróba került, és az ezekkel kapcsolatos kiadásaik részletesen szét vannak írva a párt transzparens számláján, beleértve az előkampányt is, ami hivatalosan idén áprilisban kezdődött. A szervezet kiemelte, hogy nemrégiben még bírálták a pártot, amiért a számlájukon nem lehetett azonosítani a kártyás fizetések címzettjeit, így a kampányfinanszírozásuk egynyolcadának eredetét homály fedte. A figyelmeztetés után azonban orvosolták a problémát.

A TIS továbbá hangsúlyozta, Michal Šimečka, a PS vezetője az egyetlen olyan pártelnök, amely kitöltötte a részletes kérdőívet az adóbevallással kapcsolatban.

A PS kampányának egyébként három fő forrása van. A 2020-as parlamenti választáson megszerzett állami támogatás és a kölcsönök mellett ki kell emelni az adományokat is. A TIS adatai alapján a progresszíveknek 205 önálló adományozója van, a legtöbb az összes párt közül.

Narancsszínű magyarok

Az elemzés szerint a PS mellett a Saska is transzparens módon finanszírozza a választási kampányát. 84,8 százalékot értek el, ami még mindig kiérdemelte a zöld jelzést, csakúgy, mint a KDH (71,4%) és a Za ľudí (71,2%) kampánya.

A többi értékelt párt már csak narancssárga színt kapott, ami azt jelzi, hogy az átláthatósággal kapcsolatban problémák merültek fel. A narancssárga sávba kerültek a magyar érdekeket képviselő pártok is: a Kékek és a Híd koalíciója 62,9 %-ot, a Magyar Fórumot is magába foglaló formáció 60,9 %-ot, a Szövetség pedig 54,3%-ot ért el. Az utóbbi párt finanszírozási problémáira már korábban is figyelmeztetett a szervezet, amiről lapunk is beszámolt.

 

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Félmillió eurós kölcsönt kapott a kampányára a Szövetség egy magánszemélytől. A pénz forrása körül a Magyarországról 710 ezer euróval támogatott Libertate PT alapító elnöke, Németh Róbert, Csallóközcsütörtök MKP-s alpolgármestere is feltűnik. A Transparency International Slovensko (TIS) szerint az illetékes hatóságoknak meg kellene vizsgálni a kölcsönadott pénz eredetét, hogy ki lehessen zárni a parlamenti választás befolyásolására tett külföldi kísérletet.

A TIS hívta fel a figyelmet arra, hogy a csallóközcsütörtöki vállalkozó, Németh Dezső a parlamenti választás előtt ötszázezer eurót adott kölcsön a Szövetségnek. Ez a legnagyobb tétel, amit hazai párt a kampánya finanszírozására magánszemélytől egy összegben vett fel hitelként. A Szövetségen kívül még a Progresszív Szlovákia kapott egy vállalkozótól ugyanekkora összegű kölcsönt.

A Németh Dezső által a Szövetségnek nyújtott kölcsön összege különösen kiugró, ha a párt többi hitelével vetjük össze. A Szövetség honlapja szerint három jelöltjük, így Želinský József, Pandy Péter 10-10 ezer és Cziprusz Zoltán 20 ezer eurót adott kölcsön a pártnak, illetve Pál Zsuzsanna pedagógustól kaptak 9 ezer eurós hitelt. Pál Zsuzsanna Pál Attilának, a Szövetség Híd-platform-elnökének felesége.

Félmilliós megtakarítás?

Ahogy arra a TIS is rámutat, Németh Dezső a Németh Lift Kft. társ-tulajdonosa, ezért, hogy kiderítsük a hitel részleteit, megkerestük a vállalatot. A cég másik társtulajdonosával, Németh Róberttel sikerült felvennünk a kapcsolatot, aki Németh Dezső fia, valamint hosszú évek óta Csallóközcsütörtök alpolgármestere, a Szövetség MKP-platformjának a tagja. Németh Róbert elmondta, valóban édesapja adta a pártnak a kölcsönt, de magas életkorára (Németh Dezső 72 éves) és egészségügyi állapotára hivatkozva a vállalkozó nem kíván a sajtó munkatársaival kommunikálni. Ő maga azonban áll a rendelkezésünkre, mondta Németh Róbert. Arra a kérdésünkre, honnan származik a Szövetségnek kölcsönadott félmillió euró, azzal válaszolt, édesapja a megtakarításaiból adott hitelt a pártnak. Egy ekkora folyósítható összeg megtakarításnak is jelentős, ezért a továbbiakban arról kérdeztük Németh Róbertet, hogyan sikerült erre szert tenni. „Harminc éve vállalkozik, onnan van pénze” – jelentette ki édesapjáról Németh Róbert. Azt azonban megtagadta, hogy részletes adatokat bocsásson a rendelkezésünkre arról, pontosan hogyan jutottak ehhez az összeghez. Arra hivatkozott, a nyilvános cégadatokban szerepel a vállalatuk gazdasági teljesítménye, ebből szerinte látszik, hogy édesapja az elmúlt évtizedekben meg tudott takarítani ekkora összeget. Felvonók forgalmazásával, szervizelésével foglalkoznak, erre pedig az elmúlt időszakban volt kereslet. Ráadásul volt egy leányvállalatuk, a Liftprogres Kft., amit eladtak, édesapjának pedig egyéni vállalkozása is van.

Titkos kamat

Németh azt sem árulta el, hogy mekkora kamatra adták kölcsön a Szövetségnek a félmillió eurót. Ezt egyébként a legtöbb párt nyilvánosságra hozza, így például a PS 3 százalékos kamatot fizet, de még a szélsőjobboldali Republika és az SNS sem titkolta ezt el. Az előbbi három, míg az utóbbi 0 százalékos hitelkamatot kapott. Ezért megkerestük a Szövetséget, hogy tőlük tudjuk meg, mekkora a kamat. „A törvénynek megfelelően, az aktuális átlagos kamatlábból indultunk ki” – közölte a párt szóvivője, Pálinkás Évi. A Szövetség azonban annyit elárult, a pénz már a számlájukon van, kizárólag a kampányra fogják azt felhasználni, a kölcsönt pedig a székházukkal fedezik. A Pozsony központjában, a Čajak (Čajakova) utca 8. alatt lévő háromszintes, sok száz négyzetméteres székház egy rendkívül értékes ingatlan, sokkal többet érhet, mint félmillió euró. Hogy pontosabb képet kapjunk a kölcsönről, a Szövetséget arra kértük, a személyes adatok kitakarása után, bocsássa rendelkezésünkre a hitelszerződést. „Ezt egyoldalúan nem tehetjük meg” – kaptuk az elutasító választ. Ezért aziránt érdeklődtünk, hogy a párt hajlandó-e megállapodni Németh Dezsővel, hogy a szerződést a fenti módon a rendelkezésünkre bocsássák. Erre pedig már csak egy kitérő választ kaptunk. Ebben azt részletezik, először banki kölcsönt akartak felvenni, de a bankok újabban nem adnak hitelt politikai pártoknak. Ezért ahhoz a megoldáshoz folyamodtak, amelyet a 2020-as parlamenti választás előtt is alkalmaztak, magánszemélytől vettek fel kölcsönt. Hangsúlyozzák, hogy törvényesen jártak el. „Ezzel a témát lezártnak tekintjük” – jelentették ki.

Most kezdődik igazán

Szlovákiában a törvények előírják, hogy az egyes pártok a választási kampányukra áfával együtt legfeljebb hárommillió eurót költhetnek, de például azt is, hogy ezt transzparens számlán kell vezetniük és nem használhatnak fel külföldről származó pénzt. A Szövetség esetében a tiltott kampányfinanszírozás kizárása szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy honnan származik Németh Dezső félmillió eurója. Ahogy azt feljebb írtuk, a fia, Németh Róbert azt állítja, édesapja harminc év alatt összegyűjtött megtakarításairól van szó, szerinte a vállalkozásukból volt annyi adózott hasznuk, hogy ez lehetséges legyen. A Transparency International Slovensko szakértője, Ľuboš Kostelanský ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, a nyilvános cég-adatok szerint Némethék vállalata évente valamivel több mint egymillió eurós bevételt könyvel el, húsz alkalmazottat foglalkoztat, amivel a kis- és mikrovállalkozások kategóriájába tartozik. „Összehasonlításképpen Peter Zálešák, aki a NAY elektronikai boltok társtulajdonosa, 300 ezer eurót adott kölcsön a Progresszív Szlovákiának, de a vállalata ennél 300–400-szor nagyobb forgalmat bonyolít” – hozta példaként Kostelanský. A szakértő azzal folytatta, Némethék családi vállalkozása a múltban valóban rendszeresen termelt évente 100–200 ezer euró nyereséget, de az utóbbi években a cég nem teljesített jól. „A Németh Lift Kft. a 2018-tól 2022-ig terjedő öt évből négyben veszteséges volt. A Németh család minden bizonnyal inkább arra kényszerült, hogy pénzt tegyen be a vállalkozásba” – magyarázta Kostelanský.

A TIS szakértője még egy érdekességre rámutat. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Németh Lift Kft. félmillió euró összegben jelentős mennyiségű készpénzt tartott a vállalat kasszájában. „Ez nem szokványos” – teszi hozzá Kostelanský. Németh Róbert ezt azzal magyarázza, hogy vállalatuk egy alkohollal, üdítővel és dohánytermékkel foglalkozó nagykereskedést is működtet, ahol az ügyfeleik jellemzően készpénzt használnak, illetve az elmúlt bizonytalan időszak miatt jobbnak látták ilyen formában garantálni a cégük zökkenőmentes működését. Németh hangsúlyozta, édesapja nem ebből a pénzből, hanem megtakarításaiból adott kölcsön a Szövetségnek. Kostelanský ugyanakkor rámutat, ugyan nem zárható ki, hogy a felvonók forgalmazása, szervizelése, illetve az említett nagykereskedelmi tevékenység kigenerálhatott összességében egymillió eurót, aminek az egyik fele a cég kasszájában, a másik fele Németh Dezső magánszámláján volt, de nem lehet kizárni a kétségeket sem. „Ezeket a kétségeket felerősíti az a tény, hogy ez a két legnagyobb összegű, politikai pártnak adott kölcsön egyike” – emlékeztet a TIS szakértője. Szerinte a Szövetségnek adott hitel elég kockázatos befektetés, hiszen van annak esélye, hogy a párt még a háromszázalékos eredményt sem éri el a választáson. Csak a három százalék feletti eredménnyel rendelkező pártok kapnak állami támogatást, amiből az ilyen kölcsönt vissza lehet fizetni.

Libertate és Főnix

Németh Róbert neve nem először bukkan fel az országos sajtóban. 2017 elején derült ki, hogy a Libertate Polgári Társulás egyedi kérelem alapján 710 ezer euró támogatást kapott Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök hivatalától. A 2016-ban alapított szervezet elnöke pedig Németh Róbert, az akkor még önállóan politizáló MKP tagja volt, aki akkor arról beszélt, céljuk a magyar identitás megőrzése. Ahogy beszámoltunk, ez a magyar kormány által a szlovákiai szervezeteknek adott támogatások sorában is kiugró összeg volt. A pénzt a támogatási szerződés szerint 2017 szeptember végéig hirdetésekre, a szervezet reprezentálására, adminisztrációra kellett elkölteniük, Németh pedig arról beszélt, hogy egy kéthavonta megjelenő lapot is indítani szeretnének. Azóta valóban szerveztek konferenciákat, honlapokat indítottak, óriásplakátokat helyeztek ki. A magyar kormánytól a pénz pedig pont annak az évnek az elején érkezett, amelynek őszén Szlovákiában megyei választást tartottak. Németh most lapunknak úgy nyilatkozott, ő már nem a Libertate elnöke, csak egyszerű tag, a szervezetet Nyilfa Péter ügyvéd vezeti, ő tud az intézmény tevékenységéről részletesen beszámolni. Nyilfát – aki korábban párton kívüliként, de MKP-s színekben indult a dunaszerdahelyi helyhatósági választáson – is kerestük, de cikkünk megjelenéséig érdemben nem tudtunk vele kommunikálni, írásban hajlandó a kérdéseinkre válaszolni.

Hasonló szervezet az MKP körül már korábban is felbukkant. A 2016-os parlamenti választás előtt a Főnix Polgári Társulás 645 ezer euró támogatást kapott a magyar Miniszterelnökségtől. A szervezet tevékenységének nyomát akkor az Új Szó riporterei nem találták. A polgári társulás vezetője, Pósa Lajos azonban az MKP-hoz kötődik legalább annyiban, hogy korábban 45 ezer euróval támogatta a pártot. A Főnix-ügy kapcsán lapunkhoz olyan információk jutottak el, melyek szerint a szervezetnek juttatott magyarországi támogatás egy része az MKP kampánybüdzséjében bukkant fel. 2017 márciusában pedig Potápi Árpád János (Fidesz) magyar nemzetpolitikai államtitkár a Pátria rádiónak gyakorlatilag elismerte, a Libertate PT a Főnix PT munkáját folytatja.

TIS: vizsgálni kell

A Transparency International Slovensko szerint a mostani félmillió eurós kölcsön kapcsán elvárható, hogy a hitelező vállalkozó, vagyis Németh Dezső és a Szövetség legalább azzal oszlassa el a felmerülő kételyeket, hogy több részletet közöl a hitelmegállapodásokról. A TIS szakértője, Kostelanský szerint ezt indokolja az is, hogy a kérdéses kölcsön a Szövetség kampányfinanszírozásának jelentős részét teszi ki. „A vállalkozó magyarázatát arra vonatkozóan, hogy honnan származik az a jelentős összeg, amit a pártnak adott kölcsön, nem lehet nyilvánosan ellenőrizni. A mi álláspontunk szerint helyénvaló lenne, ha a választási kampányba adott ezen nagy összegű és egyben gyanús pénzügyi injekciót az Országos Választási Iroda és a belügyminisztérium is megvizsgálná. Különösen akkor, ha fennáll annak a kockázata, hogy a szlovákiai választás eredményét külföldi erők próbálhatják meg befolyásolni” – közölte a TIS nevében lapunkkal Kostelanský.

Korábbi hitelek

Ahogy azt a Szövetség a lapunknak küldött nyilatkozatában is megemlítette, a párt egyik elődje, a 2021-ig önállóan politizáló MKP a 2020-as választási kampányára is magánszemélytől vett fel hitelt. Az MKP nyilvánosan elérhető zárszám-adásaiból pedig kiderül (itt, itt és itt), ez a bizonyos magánszemély ugyancsak Németh Dezső volt. A dokumentumok alapján arra is fény derült, hogy a vállalkozó 2017 végén 160 ezer eurót, 2019 végén pedig 300 ezer eurót hitelezett az MKP-nak. Németh Róbert most úgy nyilatkozott, tudomása szerint ezt a párt már visszafizette, de megint nem tudott felvilágosítást adni, hogy mekkora volt a hitel kamata. Egyébként Németh Róbert 2020 elején 20 ezer euró adományt is adott az MKP-nak.

A Szövetség az idei előre hozott parlamenti választás előtti kampányában az Új Szó hasábjain és honlapján is hirdet.

Matovič és a kiskapuk

Sajtóközleményében a TIS külön kiemelte a 2020-as parlamenti választás győztesének, vagyis az OĽaNO-nak a kampányfinanszírozását. Igor Matovičék a megszerzett 46,8 százalékukkal a lista utolsó előtti helyén találhatók. A szervezet közölte, eddig hivatalosan 420 ezer eurót költöttek a kampányra, ami a párt méretét és erejét tekintve kifejezetten alacsony összegnek tűnik. Figyelmeztetett, hogy az óriásplakátokra költött pénzt is fel kellene tüntetni a transzparens számlán, de az OĽaNO esetében ez nem valósult meg. A párt azzal védekezik, hogy az óriásplakátok egy részét még a kampány megkezdése előtt vásárolták.

A TIS továbbá problémásnak tartja a Fiat 500-asok megvásárlásának körülményeit is, amit Matovičék jelenleg is használnak a kampányukban. Ezt azzal magyarázzák, hogy az autóvásárlás nem választási kiadásként, hanem a párt vagyonának felértékeléseként kerül majd a könyvelésbe, amit a törvény is lehetővé tesz.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony/Bártfa |

Bár a választási kampány hivatalosan csak augusztus elsején kezdődött, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke már a hétvégén egy látványos marketingfogással rukkolt elő: Fiat 500 típusú autókkal vonult fel Bártfán, ahol meghirdette a maffia elleni küzdelem egy újabb fejezetét. Mint mondta, az autókat a választás után kisorolják a szavazók között, akik ezzel népszerűsítik majd a pártot. A járművek nyilvántartásával kapcsolatban azonban a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) eljárást indított.

Az OĽaNO képviselői a szeptemberi 30-i választásig a Fiat 500-asokkal utaznak majd a kampányhelyszínekre. Matovič elmondása szerint 79 járművet „vetnek be” a következő két hónapban, a választók minden egyes járásban találkozhatnak majd egy Fiat 500-assal.

Az OĽaNO vezetője emellett egy nyereményjátékkal is előállt: a választás után kisorolják majd az autókat, amelyeket a nyertesek egészen a következő választás időpontjáig használhatnak – vagyis ha nem bomlik fel a leendő kormány, akkor akár több mint 4 évig. A nyereményjátékba bármilyen 16 év feletti személy beszállhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákia területén, és aki nem indul az OĽaNO, a Za ľudí, valamint a Keresztény Unió (KÚ) közös választási listáján. Regisztrálni a www.hybajvolit.sk honlapon lehet. Matovič szerint mindenki, aki részt vesz a sorsoláson, a „maffia elleni küzdelem harcosává válik”. Maffia alatt elsősorban a Smer és a Hlas képviselőit érti. Az OĽaNO elnöke már régóta azt hangoztatja, hogy Robert Fico és Peter Pellegrini hatalomra jutása esetén a szeptember 30-i lehet az utolsó demokratikus választás az országban.

És hogy miért éppen a Fiat 500-as?

„Az olaszok értékelik az ország eme ikonikus autóját. Az egyszerű emberek szimbóluma volt, akik ilyen járművekkel közlekedtek, a maffia pedig a szemükbe nevetett

indokolta a korábbi miniszterelnök.

Szimbolika

Az említett járművek kiválasztásának azonban szimbolikus oka is van.

„500 a zsebben és a garázsban is”

– ez a szlogen olvasható az autók oldalán. Az OĽaNO vezetője ezzel a korábbi választási ígéretére utal, miszerint csak olyan pártokkal hajlandó koalícióra lépni szeptember 30. után, amelyek elfogadják a javaslatát a választási részvételért járó 500 euró kifizetéséről. Matovič idén a parlamentben is megpróbálta elfogadtatni a javaslatot, de nem járt sikerrel, az OĽaNO frakcióján kívül gyakorlatilag egyetlen párt sem támogatta. Az 500-as szám tehát az OĽaNO idei kampányának visszatérő elemévé vált.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője csütörtökön bejelentette, az előre hozott parlamenti választás után csak azzal a feltétellel lépnek be bármilyen koalícióba, ha az így megalakuló kormány a voksoláson részt vevő állampolgároknak utólag kifizet fejenként 500 eurót.

Matovič az után állt elő ezzel az ötlettel, hogy a parlament szerdán elutasította azt az indítványát, amely alapján a szeptember 30-án esedékes előre hozott választáson résztvevő állampolgároknak automatikusan kifizettek volna 500 eurót. Matovič ezzel és a mostani feltétellel is azt szeretné elérni, hogy minél többen járuljanak az urnákhoz.

A törvényhozás elé egyébként Matovič még tegnap benyújtott egy újabb javaslatot, ami az állampolgárok választási részvételét 500 euróval jutalmazná. Az OĽaNO vezetője ezzel kapcsolatban csütörtökön arról beszélt, arra számít, ahogy az előző ilyen javaslatot, ezt az indítványt sem szavazza meg a parlament. Egy ilyen intézkedés valószínűsíthetően 1,5 milliárd eurójába kerülne az államnak.

Az utóbbi években nem ez az első alkalom, hogy az egykori miniszterelnök a nyereményjátékok módszeréhez nyúlt. A koronavírus-járvány idején nagy port kavart az úgynevezett Covid-lottó, amellyel Matovič már pénzügyminiszterként állt elő. Azt állította, hogy a sorsolással további növelheti a lakosság oltási hajlandóságát, bár a koalíciós partnerei bírálták őt, amiért szerintük felelőtlenül költötte el az állami forrásokat.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Indul a nyereményjáték, amelyben a koronavírus ellen beoltottak között hetente pénzjutalmat sorsolnak ki. Az augusztus elsejére beharangozott indulás késett, vasárnap dél helyett kora este indult el az internetes regisztrációs felület. Az intézkedéscsomag része, hogy aki egy másik személyt beszél rá az oltásra, az garantált pénzjutalmat kap. 

A nyereményjátékra a www.bytzdravyjevyhra.sk honlapon lehet regisztrálni, amely azonban augusztus elsején reggel, az oltásra motiváló intézkedés beharangozott kezdetekor, még nem működött. Az oltási lottóért felelős Igor Matovič (OĽaNO) vezette pénzügyminisztérium azt közölte vasárnap délben, hogy csak este nyolckor tervezik indítani a rendszert, végül a tervezettnél kicsit korábban élesedett az oldal.

A nyereményjátékba bekapcsolódhat minden, koronavírus ellen beoltott nagykorú személy, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában és a vakcinát az ország területén kapta meg. Mindezt függetlenül attól, hogy mikor kapta az oltást. Akiket a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) ilyen módon nyilvántart, már az első adag vakcina után részt vehetnek a lottóban. A második adag után a sorsolásba regisztrált érintettek megkétszerezik az esélyüket a nyereményre. Aki az egydózisú Johnson & Johnson beadása után kapcsolódik be, az automatikusan kétszeres eséllyel vesz részt a sorsolásban.

Az oltási lottóban az is részt vehet, aki az EU-ban nem regisztrált Szputnyik-V-vakcinát adatta be magának. Aki egyszer bejelentkezett a rendszerbe, az automatikusan minden héten részt vesz a sorsolásban. Aki még nem oltatta be magát, de részt akar venni a lottóban, az úgy növelheti az esélyeit a nyereményre, ha minél hamarabb kéri a vakcinát. A nyereményjátékra csak október 15-ig lehet regisztrálni. 

Hetente 855 000 eurót sorsolnak majd ki, ez százöt 1000 eurós, huszonöt 10 000 eurós és öt 100 000 eurós nyereményt jelent. A lottó utolsó napján a főnyeremény 505 000 euró lesz. Az első sorsolásra augusztus harmadik hetében kerül sor, majd azt követő 11 héten is lesz sorsolás.

A kisebb összegű nyeremények sorsolását hétfőnkét tartják és hétköznap este a köztelevízióban sugározzák. Vasárnap este pedig a nagyobb összegű nyereményeket sorsolják ki. A nyereményjátékhoz tartozik, hogy a televíziós műsorból felhívnak egy kisorsolt beoltottat, aki nagyobb összegre tehet szert, ha tud válaszolni a műsorvezető kérdésére.

Aki az oltás után regisztrál, az egy visszaigazoló SMS-t és egy egyedi azonosítót kap. Ez utóbbi alapján ellenőrizhetik az említett honlapon, hogy nyertek-e. A nyerteseket nevét a köztévében is nyilvánosságra hozzák, de e-mailben és SMS-ben is értesítik az érintetteket. A pénzt, 19 százalék adó levonása után, az érintett bankszámlájára utalják. A nyereményjátékra összesen közel 10 milliót különítenek el.

Közvetítői bónusz

Az oltásra motiváló intézkedéscsomagnak ugyancsak része a 30, 60 vagy 90 eurós ún. közvetítői bónusz. Erre akkor tarthat igényt valaki, ha rábeszél egy eddig oltatlan személyt arra, adassa be magának a vakcinát. Ehhez az oltatlan illetőnek regisztrálnia kell a www.bytzdravyjevyhra.sk honlap erre vonatkozó részén. Az oltatlan illető ekkor egy egyedi kódot kap, amelyet átadhat a közvetítőnek. Ezzel együtt a közvetítőnek is regisztrálnia kell a honlapon, ahol a pénzjutalom igényléséhez meg kell adnia az előbb említett egyedi kódot. Ha az újonnan beoltott személy 50 év alatti, akkor 30, ha 50 és 60 év közötti, akkor 60, ha 60 év feletti, akkor 90 euró jár a közvetítőnek. A pénz a közvetítőnek csak akkor jár, ha az eddig oltatlan személy mind a két adag vakcinát megkapta. Johnson & John-son-oltóanyagnál az első oltás után jár a jutalom. Mindehhez azonban az kell, hogy az eddig oltatlan személy legkésőbb október 31-ig adassa be magának a vakcinát. A közvetítői bónuszt azokra is lehet igényelni, akik júliusban oltatták be magukat, viszont az érintetteknek még ezen a héten be kell jelentkezniük a rendszerbe.

A közvetítői bónuszra jelentkezhet minden nagykorú szlovák állampolgár, akinek állandó lakhelye van az országban. A közvetítő legfeljebb 50 személyért kérheti a bónuszt, ez azt jelenti, hogy egy személy maximum 4500 euró jutalmat kaphat. Szlovákiában a lakosság koronavírus elleni átoltottsága 37 százalék. A járvány újabb hullámától védelmet nyújtó kollektív immunitás csak jóval magasabb, egyes információk szerint 80 százalékos beoltottságnál alakul ki. Az oltási lottóról elmondhatja véleményét lapunk Facebook-oldalán.

Matovič egyébként szombaton azt mondta, a politikában szeret egyedi megoldásokkal, úgynevezett „atombombákkal” előállni, és a Fiatokkal kapcsolatos ötletét is ezek közé sorolta. A Demokraták listavezetője, Andrea Letanovská már bírálta is az OĽaNO vezetőjét, szerinte Szlovákia lakosságának nem autókra, hanem az egészségügy rendbetételére lenne szükség, megemlítve, hogy pár hete több száz gyermekorvos mondta fel az ügyeleteken való szolgálatot.

Homályos szabályzat

A Denník N napilap arra figyelmeztetett, hogy a weboldalon közzétett alapszabály több helyen is homályosan fogalmaz a feltételekről. Nem derül ki például, hogy pontosan mikor lesz a sorsolás, egyelőre csak azt tüntették fel, hogy az érdeklődők július 29-től szeptember 27-ig jelentkezhetnek a játékba. Matovič szerint a sorsolásra a választás eredményhirdetésének napján, vagyis október elsején kerülhet sor.

Az autó elnyerése ahhoz a feltételhez kötött, hogy a kisorsolt személyeknek alá kell írniuk egy önkéntesi szerződést a párttal. Ennek a szerződésnek a tartalmát azonban szintén nem tették közzé. Az alapszabályban úgy fogalmaznak, hogy a további részleteket a párt fokozatosan hozza majd nyilvánosságra.

Pénzügyek

Matovič elmondta, az autókat Olaszországban vásárolták. A legtöbb régi darab, némelyiket az 1960-as évek elején gyártották. Ennek ellenére működőképesek, hiszen átmentek a műszaki vizsgán, illetve nyilvántartásba vették őket a járási hivatalokban. A pártelnök hozzátette, a járműveket a 2020-as választási győzelemért kapott állami támogatásból vásárolták, így a párt tulajdonát képezik. Pontos összeget nem mondott, mindössze annyit árult el, hogy egy autó a szállítással, az átíratással, az esetleges javításokkal és az egyéb költségekkel együtt nagyjából 10 ezer euróba került. Ennek ellenére nem sorolták be őket az idei kampány költségeibe, amiért a Transparency International Slovensko (TIS) bírálta is a pártot. A Sme napilapnak nyilatkozva elmondták, a hatályos jogszabály alapján a kampányra összesen 3 millió eurót lehet költeni, ez a tétel pedig mintegy 790 ezer euróba kerülhetett a pártnak. Az, hogy a pénzösszeg nem képezi a kampányfinanszírozás részét, igazságtalan előnyhöz juttathatja az OĽaNO-t.

A belügyminisztérium azonban leszögezte: azzal, hogy a párt nemcsak a kampányban, hanem azután is használja majd a járműveket, nem szegett meg semmilyen törvényt, hiszen az ilyen kiadásokat nem kötelesek hozzáírni a kampányfinanszírozás költségeihez.

Vizsgálódik a NAKA

Ha a könyvelésben nem is, de az autók nyilvántartásba vétele során történhetett törvénysértés, hiszen a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség eljárást indított megvesztegetés gyanúja miatt. Az eset négy autót érint, amelyet a Szenci Járási Hivatalban vettek nyilvántartásba. Az OĽaNO által felbérelt cég egyik alkalmazottja állítólag meg akarta vesztegetni a hivatalnokot a regisztráció meggyorsítása érdekében, ő pedig bejelentést tett. Matovič Bártfán azt mondta, úgy értesült, hogy a hatóság már leállította az eljárást, de a rendőrség cáfolta ezt a kijelentést.

Vörösben a Smer

Mindezek ellenére a Smer még így is rosszabb helyezést ért el, mint az OĽaNO. Robert Fico pártja az elemzésben mindössze 25,8 százalékot kapott, így egyedüliként csak ők kerültek a vörös, átláthatatlan kampányfinanszírozást jelentő sávba. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a transzparens számlájuk tanulsága szerint eddig ők folytatk a legdrágább kampányt (több mint 2 millió eurót költöttek rá), de arról egyáltalán nem nyújtanak információkat, hogy a forrásokat miből fedezik. Mindezt annak ellenére, hogy éppen a Smer vezette be a transzparens számla intézményét.

Általános problémák

A TIS az egyes pártok értékelése mellett felvetett néhány általános problémát is, amelyek nemcsak ebben a kampányban jellemzőek, hanem már korábban figyelmeztettek rájuk. Ide tartozik a már említett transzparens számla kezelésének problémája, amely ugyan a Smernél a leglátványosabb, de más pártoknak is meggyűlik vele a baja. A szervezet szerint az elemzett 15 párt közül legalább 10-en használják azt a stratégiát, hogy a különböző kommunikációs ügynökségeknek egyetlen nagy pénzügyi tranzakció formájában utalják a pénzt, így nem világos, pontosan milyen szolgáltatásokért fizetnek. Legalább 7 párt esetében gondot okoz az adományok eredetének azonosítása is.

A nyilvánossággal való kommunikáció szintén nem tartozik a pártok erősségei közé. Az e-mailben küldött, „hétköznapi választók” által feltett kérdésre mindössze 7 párt válaszolt, a közösségi oldalon pedig mindössze 3. A TIS kérdőívét, amelyben a finanszírozással kapcsolatos pluszinformációkra kérdeztek rá, 8 párt töltötte ki.

Read More

Post Comment