Search by category:
Egyéb kategória

Érmekben gazdag versenyen vannak túl a bősi karatésok (KÉPEK)

Érmekben gazdag versenyen vannak túl a bősi karatésok (KÉPEK)

Kürthy Judit

2023. 11. 27., h – 20:01

Bős |

Az Active Spirit KC – Free Fighter SE karate iskola őszi versenysorozatának utolsó állomása a Dana Cup, nyílt nemzetközi knock down kyokushin verseny volt, melyet november 25-én rendeztek Győrben, a Széchenyi István Egyetem sportcsarnokában.

A nemzetközi versenyen 10 ország, Svájc, Románia, Szlovákia, Németország, Japán, Spanyolország, Hollandia, Ausztria, Ukrajna és Magyarország 281 indulója csapott össze egymással. A karate iskola bősi és nyékvárkonyi növendékei összesen 15 dobogós helyezést értek el.

A versenyen első helyen végzett Kudriová Laura és Kovalcsik Alíz, akik aranyérmet vehettek át. Második helyen ezüstérmes lett Kecskés Emma, Kuczmanová Rebeka, Határ Lilien, Soóky Emma és Szabó Noel. Harmadik helyen bronz éremmel zárt Takács Ádám, Horváth Zara, Nagy Hedvig, Horváth Márton, Kiss Liza, Juhoš Lilien, Tovarys Máté és Tovarys Márk. Méri Rebeka, Ignjatovic Sara, Végh Attila és Mészáros Ágnes az erős mezőnyben a csoportküzdelmek során sajnos kiestek a versenyből. Az érmek mellett az egyesület begyűjtötte a Best Team különdíjat is. A sok tanulság és dobogós helyezés mellett a legfontosabb számukra mégis az volt, hogy komolyabb sérülés nélkül tértek haza.

A 2019-ben alapított Active Spirit KC közvetlenül a győri székhelyű Free Fighter Sportegyesület égisze alá tartozik, így tagjaik közvetetten a Magyar Karate Szakszövetség tagjai is egyben. A Free Fighter Sportegyesület az International Budo Kaikan világszervezet tagja. A sportegyesület szakmai vezetőinek több évtizedes tapasztalata garancia a folyamatos fejlődésre. A közös munka megmutatkozik az övvizsgákon, edzőtáborokon és a versenyeken elért eredményeinken is. A karate iskola kezdeti tevékenységét a kirobbant koronavírus nagymértékben megnehezítette. Miután elkezdték a toborzást és befektették az energiájukat és némi pénzt is az iskola alapításába, a hozott korlátozások sokat lassítottak a kezdeti lendületen. Ennek ellenére minden helyzetet kihasználtak arra, hogy oktassák a beíratott gyerekeket, élő videós bejelentkezéseket indítottak, online edzéseket tartottak, ezáltal senki nem esett ki a gyakorlatból. Jelenleg körülbelül 100 fős létszámmal dolgoznak két helyszínen, Bősön és Nyékvárkonyban, négy korosztályban, alsó és felső tagozatosokkal, középiskolásokkal és külön a versenyzők csoportjával.

„Összesen 9 edzést tartok egy héten, ami jelenleg a maximális leterheltségünk. Olyan, mint amikor az iskolában megtartom a testnevelés órákat, 20-25-nél több gyerekkel már nehezen tudnék megfelelően foglalkozni. Idén ősszel odáig jutottunk, hogy már nem tudtunk felvenni újabb tagokat. Meg kellett húznunk a határt”

– mondta el Csiba Roland, a karate iskola alapítója, a gyerekek egyik mestere, a bősi Amade László Alapiskola testnevelő tanára.

A száz gyerekből van egy 25-30 fős versenyzői csoportjuk. Ide csak azok kerülhetnek be, akik nagyon szeretnének megmérettetni magukat. Mivel kemény a mezőny, ezért ők plusz edzéseken vesznek részt, hogy a technika elsajátítása mellett az erőnlétük is megfelelő legyen.

„Ha csak én akarnék küldeni versenyre egy gyereket, akkor az nem működne, ez egy hármas dolog: a gyereknek, a szülőnek és az edzőnek is akarnia kell ezt. A harmadik nélkül a másik kettővel nem működik. Ha a tanuló és az edző szeretné, de a szülő nem támogatja, akkor már nem megy, és így tovább. A gyerekek egy fokozatosságon alapuló rendszerben vannak, először kis csoportokban, játékos edzéseket tartva foglalkozunk velük, utána jönnek az alapgyakorlatok, majd a nagyobb csoport, ahol egyre több a technikai ismeret” – tette hozzá az alapító. „Nagyon fontosnak tartom a jó a kommunikációt. Minden fél évben, minden egyes szezon előtt leülök velük és megkérdezem tőlük, hogy ki, mit szeretne, hogy mik a céljaik. Arra kérem őket, hogy fogalmazzák meg ezt és mondják is ki. Ez egy nagyon jó módszer és sokat segít a célok elérésében, persze csak lépésről-lépésre haladva”

– mondta el a pedagógus.

Idén összesen 6 versenyen vettek részt, tavaly ilyenkor novemberben volt az első házi bajnokságuk a győri testvécsapatukkal, akikkel azóta is szorosan együttműködnek. Azért szervezték, hogy a gyerekek összemérjék az erejüket. Akkor tapasztalták meg először, hogy milyen egy verseny, a bíráskodás, a szurkolók és a nézők jelenléte vagy a pontozás. Azóta versenyeztek már Kiskunfélegyházán és Budapesten is, ez utóbbi idén szeptemberben volt, melyen 7 ország vett részt és közel 400 indulóval zajlott.

Az iskola egyre komolyabb eredményeinek köszönhetően gyarapszik a támogatóik száma is, köztük Nyékvárkony és Bős város önkormányzata is segíti őket, de vannak magánvállalkozók és szülők is, akik szívesen segítik a gyerekeket. Például kaptak már egy-egy különböző színű, névre szóló pólót és karácsonyra egy újabb meglepetéssel készülnek számukra. Az edzőtermekben van 2-2 versenyszőnyegük és speciális edzéseszközök, melyek elengedhetetlenek a foglalkozások során. A legtöbb versenyre a szülők is elkíséri a gyerekeket, volt olyan alkalom, amikor velük együtt megtöltöttek egy nagy buszt.

Csiba Roland az utóbbi két év eredményeire visszatekintve megemlékezett Kovács Zsoltról, a bősi alapiskola volt tanáráról, akinek egyik utolsó, lapunknak írt cikkében boldogan számolt be a karatésok eredményeiről. Mentorának tekintette őt, aki figyelve kísérte az ifjú sportoló, később pedig az ifjú tanár, majd edző kolléga szakmai pályafutását.

„Nagyon jó barátom volt, engem is ő tanított. Nagy köszönettel tartozom neki, a mentorom volt. Gyerekkoromtól kezdve ő szerettette meg velem a sportot, amikor az egyetem után visszajöttem tanítani, akkor is olyan kapcsolatunk volt, hogy mindenben számíthattam rá”

– mondta hálásan Csiba Roland.

Read More

Post Comment