Search by category:
Egyéb kategória

Értékelték a szlovákiai kórházakat

Értékelték a szlovákiai kórházakat

Bugár Anna

2023. 12. 04., h – 18:33

Pozsony |

Idén is a rózsahegyi nyerte el a legjobb egyetemi kórháznak járó címet – tájékoztatott az INEKO gazdaságkutató intézet. Az általános kórházak közül újra a kassai-sacai kapta a legjobb értékelést. A legnagyobb előrelépést a dunaszerdahelyi kórház esetében tapasztaltak az elemzők, a legtöbb pontot viszont az AGEL-csoport által működtetett komáromi egészségügyi intézmény veszítette.

Az INEKO gazdaságkutató intézet már kilencedik éve készítette el a szlovákiai kórházak rangsorát. Az elemzésben 6 fő szempontot vizsgálnak: a kórházi ellátás minősége, a kezelések nehézségi szintje, a betegek elégedettsége, a gazdálkodás, a kórházak működésének átláthatósága, valamint a személyzet tapasztalata. A szakértők minden szemponthoz különböző egészségügyi mutatókat is rendeltek (a betegellátás minőségén belül konkrétan 9 paramétert vizsgálnak, például az újraoperált betegek számát, az elhalálozást vagy a sürgősségin töltött várakozási időt). A felmérésben külön tárgyalták az állami egyetemi kórházakat és a kisebb, regionális kórházakat.

Az értékelés készítői megjegyezték, a koronavírus-járvány negatívan befolyásolta a szlovákiai kórházak minőségét és teljesítményét, különösen 2020-ban és 2021-ben – szinte az összes vizsgált mutató romlott a betegellátás minőségén belül, illetve csökkent az elvégzett beavatkozások száma is. „Ez a kedvezőtlen tendencia az elmúlt évben már megfordult, de még mindig nem sikerült elérni a járvány előtti szintet” – áll az INEKO tájékoztatásában. A járvány lecsengésének köszönhetően javult ugyan a halálozási mutató és csökkent a mentők várakozási ideje is az intézmények sürgősségi osztályán. Az előző évhez képest azonban emelkedett az újraoperált betegek száma és az ismételt kórházi felvételek aránya is.

Dušan Zachar, a gazdasági intézet igazgatója úgy véli, az átláthatóság növelése az egyik kulcsa a nyilvánosság megfelelő tájékoztatásának: lehetővé teszi, hogy tájékozottabb döntéseket hozzanak az emberek, és ezáltal hatékonyabb nyomást gyakoroljanak a közszolgáltatások javítására, ami az egészségügyi intézményeket folyamatos fejlesztésre ösztönzi. „A cél az, hogy a betegek a legjobb ellátást kapják a legjobb áron. Az érték a pénzért eszméjével és koncepciójával összhangban” – tette hozzá.

A nagyobb, bonyolultabb beavatkozásokat végző egyetemi kórházak kategóriájában nem történt változás az élen – a Rózsahegyi Központi Katonai Kórház lett a befutó, a második helyet megvédte a Besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház, a képzeletbeli bronzérmet pedig a Turócszentmártoni Egyetemi Kórháznak ítélték oda.

A rózsahegyi kórház 65,5 pontot szerzett a 100-ból, jól teljesített a páciensek elégedettsége terén, valamint az elemzők kiemelték a jó minőségű egészségügyi ellátást: ebben a kórházban kell a legkevesebbszer újraműteni a pácienseket, valamint az egyetemi kórházak közül itt halnak meg legkevesebben az operáció után. Az állami egészségügyi intézmények közül itt várnak a páciensekkel a legrövidebb ideig a mentősök – átlagban 14,5 percet, ami majdnem egyperces javulást jelent az előző évhez viszonyítva. Robert Rusnák, az intézmény igazgatója köszönetet mondott a kórház dolgozóinak. „Szeretném kifejezni hálámat és köszönetemet kórházunk minden egyes dolgozójának. Az első hely, amelyet a kórház idén megvédett, az a valamennyi egészségügyi és nem egészségügyi dolgozó csapatmunkájának az eredménye” – hangsúlyozta.

Ami az általános kórházak rangsorát illeti, ebben az évben is a Kassa-sacai Agel Kórház kapta a legjobb érékelést. A többi intézmény közül elsősorban a tapasztalt egészségügyi személyzettel, az összetett kezelésekkel és a páciensek elégedettségével emelkedik ki. Az AGEL-csoporthoz tartozó intézmény zsinórban ötödik alkalommal lett az év legjobb általános kórházának kikiáltva. A második helyen az ólublói kórház végzett, a harmadik legjobban értékelt pedig a poprádi kórház lett.

A magyarok által sűrűn lakott területek közül még a rimaszombati kórháznak sikerült bekerülnie a legjobb 10 közé. A Lévai Agel Kórház a 18. helyről a 12. pozícióra tornázta fel magát. A legjelentősebb javulást szintén a déli régióban mérték – a dunaszerdahelyi kórház 8 helyet ugrott – a sereghajtó 25. helyről a középmezőnybe jutott. A rozsnyói Szent Borbála Kórház esetében szintén javuló tendenciát tapasztaltak az elemzők – két helyet lépett feljebb a listán, a 45-ös pontszám azonban csak a 29. helyre volt elegendő. A legrosszabb értékelést a páciensektől kapta, jelentősen átlagon alul osztályozták.

A skála másik végén a Komáromi Agel Kórház helyezkedik el – az 5. helyről egészen a 13. helyig zuhant vissza, ami azért is meglepő, mert 2021-ben még az ország 3 legjobb általános kórháza között szerepelt. A tőketerebesi kórház a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is az utolsó előtti lett, a galántai Szent Lukács Kórház betegei pedig továbbra sem elégedettek az ellátással. A tavalyi 29. helyről kettőt esett vissza.

Read More

Post Comment