Search by category:
Egyéb kategória

Hogyan vértezzük fel magunkat, ha egyedül töltjük a karácsonyt?

Hogyan vértezzük fel magunkat, ha egyedül töltjük a karácsonyt?

szaszifanni

2023. 12. 22., p – 11:52

Sokan fogják egyedül tölteni a karácsonyt, és különösen azoknak fájó ez a gondolat, akik először maradnak magukra szentestén. Arról, hogyan vértezze fel magát erővel, elfogadással, aki a családok ünnepét magányosan tölti, vagy gyásza, bánata van, Kiss Csala Emma pszichológust kérdeztük.

„Évek óta figyelem, hogy az emberek a karácsonyi ünnepeket a tökéletességen keresztül látják: a függöny ki legyen mosva, az ablakok megmosva, többféle süteményt sütnek, minden családi látogatást három nap alatt lebonyolítanak, hogy véletlenül se sértődjön meg senki. Több száz eurót pazarolnak el olyan ajándékokra, amelyekre talán nincs is szükség, melyek végül a padláson vagy a pincében kötnek ki.

Úgy érzem, hogy ebben a rohanásban az emberek elfelejtik, mi is a karácsony varázsa, mire kellene fektetni a hangsúlyt, és mi az ünnep lényege. Épp ez a szeretet ünnepe, így fontos lenne, hogy legyünk empatikusak önmagunkkal és másokkal szemben is. Vegyük észre, hogy az ünnepek alatt nem mindenkinek ugyanazok az igényei. A köztünk lévő különbségek azt jelzik, hogy nem mindannyian éljük meg ugyanúgy a karácsonyt. Néhányan egyedül vannak, néhányan gyászolnak, néhányan kimerültek.

Az, aki egyedül tölti az ünnepeket, akár első alkalommal vagy már hosszabb ideje, nem feltétlenül éli meg boldognak ezt az időszakot. Bizonyára fájdalommal küzd és gyásszal, mivel ez az ünnep eddig mást jelentett az életében. Az ember a magányos helyzetében érezheti ezt az ünnepet üresnek, és magát az ünneplést hiábavalónak. A magányt olyan emberek is tapasztalhatják, akik nem találják az érzelmi biztonságot családjaik, rokonaik vagy barátaik körében. Valaminek a hiányát nagyon fontos teljességgel megélni, viszont az emberek ezt gyakran nem megértéssel fogadják, hanem túlzott pozitivitással és bagatellizálással reagálják le.

Pedig a nehéz helyzetben levő egyénre nem kell rákényszeríteni azt, amit most nem él meg, ami a nyugalom vagy a szeretet lenne ideális esetben. Ilyen helyzetekben nem kell, hogy a karácsony kizárólag a boldogságról szóljon. Szólhat reményről, elfogadásról, belső erőről, támogatásról vagy bármiről.”

1. Hozzon létre új tradíciókat!
Engedjen a kreativitásának, és vizsgálja meg, hogy miben lehetne változtatni. Szeretné karácsonyi témával tölteni ezt az időt, vagy épp ellenkezőleg, hogy ez legyen bármi, ami nem karácsonyi? Ön dönt, ön az, aki a szabályokat írja. 

2. Kapcsolódjon!
Ha ilyenkor nehezére is esik, hogy bárkivel is kapcsolatban legyen, válasszon olyan embert vagy társaságot, ahol érzelmi biztonságban lehet. Ha az aktivitás nem jöhet szóba, egy online baráti találkozó is lehetőséget adhat erre. Ha jólesne, ebben az időszakban önkénteskedhet is. 

3. Maradjon aktív!
Most lehet időt szakítani bármi aktivitásra, amire esetleg év közben nem volt lehetőség, mint például egy régen porosodó puzzle kirakása, egy régen vásárolt könyv elolvasása, egy hobbi, amihez már minden eszközt megvásárolt, csak nem kezdett bele, akkor most eljött az ideje. 

4. Irány a természet!
Ha pedig egy séta esne jól a téli hidegben, akkor a mozgás jótékonyan hathat a közérzetre. Válasszunk mindenképpen olyan helyet, ahol szívesen vagyunk. 

5. Élje meg az érzelmeit!
Ha épp veszteség érte, és ez az időszak felerősíti az érzelmek tomboló áradatát, akkor engedje szabadjára, ne fojtsa el őket.

Fontos tudni, hogy ünnepelhetünk másképp is:

A cikk A Vasárnap családi magazin 50-es számában jelent meg, 2023. december 12-én.

Read More

Post Comment