Search by category:
Egyéb kategória

Csak januárban teszik rendbe a beszakadt talajt a galántai Zornička-lakótelepen

Csak januárban teszik rendbe a beszakadt talajt a galántai Zornička-lakótelepen

Tornyai Bianka

2023. 12. 29., p – 12:17

GALÁNTA |

Január elején, szakértői vizsgálat után döntenek arról, hogyan hozzák helyre a Zornička lakótelepen leszakadt talajt. A város vezetése nyomatékosan felszólítja a lakosokat, ne közelítsék meg a gödröt, mert életveszélyes.

December 22-én váratlanul beszakadt a talaj a galántai Zornička-lakótelepen. A vízzel elöntött gödörben falazott téglasorok, betondarabok láthatóak. Feltehetően régi szennygödörről van szó, amely a közeli lakótömbökből gyűjtötte a szennyvizet. A város vezetése kordonokkal elkerítette a területet és nyomatékosan arra szólít fel mindenkit, ne közelítsék meg azt. Mária Kilácskóová városi szóvivő hangsúlyozta, rendkívül veszélyes a felázott talajon, a gödör közelében tartózkodni, ugyanis még nem tudják pontosan, mit rejt, nem lehet kizárni, hogy további részek omolhatnak be.

„Az emberek fényképezkednek, a kordon mögé engedik a gyerekeket annak ellenére, hogy figyelmeztettük őket, hogy veszélyes megközelíteni. Újév után, amikor újraindul az élet, az olyan vállalatok, amelyek például a víz szivattyúzásával foglalkoznak, ismét munkába állnak, elkezdődhet a helyreállítás. A víz eltávolítása után látni fogjuk, mi van a felszín alatt, miért szakadt be a talaj, és milyen további lépésekre van szükség a helyreállításhoz. Elsősorban azt kell megállapítani, hogy valóban emésztőgödörről van-e szó, utána minden bizonnyal megerősítik a talajt, hogy a jövőben ne történhessen hasonló baleset, végül betemetik a gödröt”

– részletezte Mária Kilácskóová. Az első megállapítások alapján a feltehetően az 1940-60-as években használt emésztőgödör teteje szakadt be, amelynek létezéséről a város vezetésének eddig nem volt tudomása. A gödör szélén látható nyomokból régészeti leletekre lehet következtetni, de ezt eddig nem lehetett biztosan megállapítani. A Honismereti Múzeum igazgatója, Takács Mihály megerősítette, ezen a területen nincsenek régészeti leletek. A Nyugat–Szlovákiai Vízművek alkalmazottai azonnal kiszálltak a helyszínre, amikor beszakadt a talaj, hogy megvizsgálják, nem sérültek-e meg a vízvezetékek. Megállapították, hogy szerencsére ennek veszélye nem áll fenn, sehol sem szivárog az ivóvíz, nem ez okozta a gondot és a talajszakadás következtében sem sérült meg egyetlen vezeték sem.

Januárban válságstábot hoznak létre a városházán, amelynek tagjai a szakemberek tanácsai alapján döntenek a beszakadt talaj eltávolításának pontos lépéseiről. A szóvivő hozzátette, a város több pontján lehetnek hasonló betemetett emésztőgödrök, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt használták ezeket, de mivel ezekről nincs nyilvántartás, ezért senki sem tudja pontosan, hol helyezkedhetnek el. Hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a jövőben megelőzzenek hasonló eseteket, ezért a levéltárakban kell majd kutatásokat végezni, hogy információkat gyűjtsenek a nagyjából egy időben épült lakótömbök egykori tervrajzairól.

Read More

Post Comment