Search by category:
Egyéb kategória

Gašpart a parlament különbizottsága is számonkérte

Gašpart a parlament különbizottsága is számonkérte

Nagy Roland

2024. 03. 11., h – 15:43

Pozsony |

Pavol Gašpar, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) újonnan kinevezett igazgatóhelyettese hétfőn megjelent a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti különbizottság ülésén, ahol az ellenzéki képviselők faggatták a kinevezésének körülményeiről, valamint az SIS működéséről.

A kormány múlt héten Pavol Gašpart, az igazságügyi minisztérium korábbi államtitkárát nevezte ki az SIS igazgatóhelyettesének. Robert Fico (Smer) miniszterelnök és kabinetje eredetileg Tibor Gašpar (Smer) parlamenti képviselőt és egykori országos rendőrfőkapitányt szerette volna a titkosszolgálat élén látni, de Zuzana Čaputová köztársasági elnök jelezte, nem hajlandó olyan személyt kinevezni, aki ellen büntetőeljárás zajlik, így Ficóék választása végül a párttársuk fiára esett.

A fiatalabbik Gašpar kinevezését azonban szintén problémásnak találta az államfő, így a kormány taktikát váltott: ahelyett, hogy igazgatót javasoltak volna a köztársasági elnöknek, megváltoztatták az SIS titkosított statútumát, mégpedig oly módon, hogy az igazgatóhelyettes gyakorlatilag vezetői jogkörökhöz juthat. Ezt követően visszahívták Gašpart az államtitkári székéből, majd kinevezték a titkosszolgálat igazgatóhelyettesének, ezzel gyakorlatilag megkerülve az államfőt. 

Kapcsolódó cikkünk

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóhelyettese lett Pavol Gašpar.

Csütörtöktől Pavol Gašpar a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóhelyettese, és egyúttal az SIS irányítására és tevékenységének biztosítására vonatkozó igazgatói jogköröket is gyakorolja – tájékoztatta a TASR-t Katarína Némová, az SIS szóvivője.

„Nevezett személy a Szlovák Információs Szolgálat statútumával összhangban megbízást kapott a Szlovák Információs Szolgálat igazgatójának jogaival, kötelességeivel és felelősségével kapcsolatos jogkörök gyakorlására, mint az a személy, akit a kormány kinevezésre javasolt az államfőnek a Szlovák Információs Szolgálat igazgatói posztjára” – közölte Némová.

Gašpar kinevezését februárban javasolta a kormány az államfőnek. Zuzana Čaputová közölte, mérlegeli, hogy a titkosszolgálat igazgatójának kinevezését az új államfőre hagyja. Ezután a kormány módosította az SIS statútumát.

Szerdán a kormány visszahívta Gašpart igazságügyi államtitkári posztjáról.

Čaputová jelezte is aggályait a kormány eljárása kapcsán, de mint mondta, nem létezik hatékony jogorvoslati eszköz a folyamat megállítására.

Az ellenzék viszont nem hagyta annyiban a dolgot. A Progresszív Szlovákia (PS) a hétvégén jelezte, panaszt nyújt be a Főügyészségre, mert úgy vélik, a kormány lépései törvénysértőek lehetnek. 

Kapcsolódó cikkünk

Martin Dubéci, a Progresszív Szlovákia (PS) frakcióelnöke felszólította a kormányt, oldják fel a titkosítást a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) statúmának kiegészítéséről. Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter a TA3 V politike vitaműsorában elmondta, nem lát ebben semmi problémát, de a törvényes eljárást be kell tartani.

Dubéci és Zuzana Števulová (PS) pénteken találkozott a SIS új igazgatóhelyettesével, Pavel Gašparral, aki a módosított alapszabály alapján a hírszerzés igazgatójának hatáskörével rendelkezik. „Azt kértük tőle, hogy ne az egész statútumot, hanem a kiegészítést oldja fel a titkosítás alól” – mondta Dubéci.

Kaliňák szerint nem Gašpar feladata, hogy jóváhagyja a SIS statútumának kiegészítésének titkosításának feloldását. „Ha egyszer valamit bizonyos szintű titkosítási minősítéssel láttak el, akkor annak feloldásához annak kell hozzájárulnia, aki azt azzal ellátta, aki a dokumentumot készítette” – reagált a miniszter.

Dubéci bírálta a szlovák diplomácia vezetőjének, Juraj Blanárnak (Smer) és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját. „Propagandaeszközként szolgáltunk” – hangsúlyozta. Kaliňák rámutatott a kettős mércére. „Ha ugyanezt valaki nyugati vagy politikai ellenfelünk teszi, az legnagyobb rendben van” – mondta. Megismételte, hogy Szlovákia támogatja az Ukrajnának szánt európai szintű segélycsomagot.

A miniszter megerősítette, hogy a szlovák katonák esetleges ukrajnai részvételét a szlovák kormánynak és a parlamentnek jóvá kell hagynia. Ismételten kijelentette, hogy ellenzi bármely NATO-tagállam csapatainak bevonását az ukrajnai konfliktusba. Kaliňák beszélt a fiatal ukrán disszidensekben rejlő kiaknázatlan potenciálról is, akikre a helyi sorkötelezettségi törvény vonatkozik. Dubéci felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnának lőszer formájában segítséget kell nyújtani. „Akkor lesz béke, ha az Oroszország megérti, hogy a harctéren nem fogja elérni a céljait” – hangsúlyozta.

A büntető törvénykönyv módosításának a Törvénykönyvben való közzétételével kapcsolatban Kaliňák kifejezte meggyőződését, hogy az igazságügyi minisztérium betartotta a törvényes kereteket. „Meggyőződésem, hogy a miniszter mindent a törvénnyel összefüggésben tesz. Először a törvényt kell közzétenni, majd az Alkotmánybíróság döntését” – mondta. Dubéci figyelmeztetett, hogy ha a törvény akár csak egy napig is érvényben lett volna, az „tömeges amnesztiához és a bűncselekmények elévüléséhez” vezetett volna.

Dubéci megismételte a progresszívek azon törekvését is, hogy megnyerjék a júniusi európai parlamenti választásokat. „A Smer, a Hlas és ez a koalíció nem az egyetlen, amely a Szlovákiát képviseli” – mutatott rá. Kaliňák legalább a Smer előző uniós választásokon elért eredményének megtartásáról beszél. „A fő cél az, hogy jelöltünk Szlovákiát akarja képviselni az EU-ban. Az ottani érdekeinket akarjuk érvényesíteni” – tette hozzá.

Ma pedig már arról tájékoztattak, hogy a panaszt hivatalosan is eljuttatták Maroš Žilinka hivatalába, amit a Főügyészség is megerősített.

„Az egész ország érdeke, hogy az ügyészség megvizsgálja az eljárást és a köztársasági elnök megkerülését, szükség esetén pedig intézkedjen. Mind az SIS-nek, mind a kormánynak foglalkoznia kellene azzal, hogy a közvélemény is megbízzon ebben a folyamatban”

– üzente Zuzana Števulová, a PS parlamenti képviselője.

Mária Kolíková (SaS), a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti különbizottság elnöke hétfő délutánra ülést hirdetett, amin végül maga Gašpar is megjelent. A tárgyalás titkos volt, így a sajtó munkatársai nem vehettek részt.

Gašpar az ülést követően úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy a kormány a kinevezésekor megkerülte volna az államfőt. A statútum módosításával kapcsolatban nem akart nyilatkozni, ahogy azt sem árulta el, hogy mióta dolgozik a titkosszolgálat kötelékében. Úgy véli, a kinevezése nem okoz majd problémát az SIS nemzetközi megítélésében – az ellenzéki képviselők ugyanis attól tartanak, hogy az új igazgatóhelyettes kinevezésének körülményei bizalmatlanságot kelthetnek a külföldi titkosszolgálatokban, ami az SIS elszigetelődéséhez vezethet.

Kolíková azonban úgy gondolja, a jelenlévők nem kaptak kielégítő válaszokat Gašpartól, például a biztonsági átvilágítását érintő kérdésekkel kapcsolatban sem. Továbbá elmondta, ellentmondásos lépésnek tartja az új igazgatóhelyettes kinevezését. Úgy fogalmazott, a jövőre nézve fontos kérdés lesz, pontosan hogyan ellenőrizheti az általa irányított bizottság a titkosszolgálat működését. A bizottság ülésén foglalkoztak a statútum megváltoztatásának értelmezési kérdéseivel is, de az ellenzéki képviselők nem kaptak ígéretet Gašpartól arra vonatkozóan, hogy feloldják a titkosítást.

(nar, TASR, Pravda)

Read More

Post Comment