Search by category:
Egyéb kategória

Zsarolóleveleket kapott a Selye János Gimnázium és valószínűleg több magánszemély is

Zsarolóleveleket kapott a Selye János Gimnázium és valószínűleg több magánszemély is

Vataščin Péter

2024. 03. 14., cs – 15:43

Komárom |

A kiberbűnözésben mára széles körben elterjedt zsarolólevelekben az áll, hogy a feladók videofelvételeket készített a címzettről, miközben pornót nézett. A komáromi iskola bejelentést tett a rendőrségen.

Március 12-én érkezett a Selye János Gimnázium (SJG) központi email-címére egy szlovák nyelvű levél – vagy pontosabban fogalmazva: zsarolólevél. A szöveg szerint a feladó (aki magát Nagy Testvérnek vagy Mindentlátó Szemnek nevezi) már hónapok óta figyeli a címzettet. Azt állítja, egy trójai faló program segítségével hozzáférést szerzett a böngészési előzményekhez, ill. a webkamerához, amelynek segítségével felvételeket készített az alanyról, miközben az felnőttfilmeket nézve elégítette ki magát. A feladó azzal fenyeget, hogy az általa készített videókat pornóoldalakra tölti fel, amennyiben az áldozat nem utal neki 48 órán belül 1400 eurót a bitcoin tárcájra. 

Az esetről a SJG igazgatója, Andruskó Imre értesítette a sajtót, ill. bejelentést tett a rendőrségen. Március 13-án egyébként megkapták a levelet angol nyelven is. Lapunknak elmondta, korábban sosem kaptak hasonló üzeneteket. A kiberbűnözésben elterjedt műfaj szerint valószínűleg ezrek, ha nem tízezrek kaphatták meg ugyanezt a emailt. 

Rendőrségi kapcsolattartó

A december végi prágai lövöldözést követően a belügyi tárca elindította Szlovákiában az iskolák biztonsági átvilágítását, amelynek hatására minden intézmény kapott egy rendőrtisztet – aki a SJG esetében még magyarul is tud. Ezek a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az igazgatókkal. Ehhez kapcsolódóan az elmúlt hetekben az ország minden alap- és középiskolája kapott egy eletronikus kérdőívet. 

Andruskónak az illetékes rendőrtiszt azt tanácsolta, a zsarolólevél miatt mindenképpen tegyen bejelentést (vagyis nem büntetőfeljelentést), március 13-án pedig a nyomozók személyesen is felkeresték a gimnáziumot. „Azt mondták, foglalkoznak majd vele, de nagy valószínűséggel nem tudják majd kideríteni, hogy ki küldte. Az elkövetőek általában olyan ravaszok, hogy olyan külföldi címeket használnak, akik szolgáltatói nem adják ki a kért információkat“ – mondta az iskolaigazgató lapunknak. Az email-cím felépítése egyébként látszólag arra utal, hogy a japán Nagoya városában székelő egyetem rendszeréből küldték. 

Andruskó tudomása szerint más komáromi iskolák nem kaptak ilyen zsarolólevelet, magánszemélyek viszont igen. 

A mai világban bármi bárkiről összevágható akár a mesterséges intelligencia segítségével. Azt pedig nem akartam megkockáztatni, hogy miután egy ilyen levelet megkaptunk, azután nem lépek. Arra is szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy bárki bármikor kaphat ilyen emailt“ 

tette hozzá.

Az igazgató a biztonság kedvéért az informatikusokkal megnézette, hogy a zsarolólevél küldésén kívül történt-e valamilyen illetéktelen behatolás is a gimnázium informatikai rendszerébe. Megállapították, hogy a rendszer nem sérült.

Régóta probléma

A hasonló típusú, szexuális tartalmakkal zsaroló emailek nem számítanak újdonságnak a kiberbűnözés világában. Az Economx portál hírösszefoglalójában például az áll, hogy első ízben 2021 júliusában bukkant fel ez a csalástípus. 2022 januárjában aztán egy újabb kör következett, a Bitdefender kiberbiztonsági cég szakértői ekkor Romániában, Horvátországban és Magyarországon észlelték a zsarolólevelek megjelenését. Ekkor végül romániai szervezett bűnözői csoportokat göngyölítettek fel a hatóságok, aki a tevékenységüket egyaránt végezték az országukon belül és külföldön is. 

Ebben az időszakban a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet például belföldi riasztást rendelt el a magyar nyelvű zsarolólevelek nagy száma miatt. Ezek egyként céloztak állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket is.

Read More

Post Comment