Search by category:
Egyéb kategória

Így kerülheti el a tavaszi fáradtságot 

Így kerülheti el a tavaszi fáradtságot 

Kiss Bartalos Éva

2024. 03. 18., h – 08:38

Itt a tavasz, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, mi meg legszívesebben magunkra húznánk a takarót. Egyre hosszabbak a nappalok, és többet lehetünk a szabadban, néha mégis nehéz megmozdulni. Ha ön is így érzi, valószínűleg tavaszi fáradtságban szenved. Ez ugyanis nem a képzeletünk szüleménye, mit tehetünk azért, hogy elkerüljük?   

Fáradékonyság, fejfájás, koncentrációs és alvászavar, kedvetlenség – ez mind a tavaszi fáradtságra utalhat, és akár hetekig kitarthatnak a jelek. A jó hír, hogy elég néhány apró változás, hogy megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől, és újra belevessük magunkat a mindennapokba.  

Hormonok játéka   

A tavasz beköszöntével változik az életmódunk. Egyre tovább van világos, kellemesebb az idő, és késztetést érzünk arra, hogy többet legyünk a szabadban. Télen azonban nem ehhez szokott hozzá a szervezet. Akkor a kevesebb napfény miatt több melatonin hormont termelt a szerveztünk, ez felel a jó alvásért. Ahogy több napfény ér bennünket, úgy csökken a melatonintermelés, ami átmeneti alvászavart okozhat. A több természetes fénynek köszönhetően több boldogsághormont, azaz szerotonint szabadítunk fel, azonban a testünknek idő kell ahhoz, hogy megszokja ezt. A tavaszi fáradtság tehát a hormonok játéka is lehetne, de nem csak erről van szó.  

Mint a medve   

Hosszú téli álomból ébred a testünk, az ingerszegény és csendes napokat felváltja a pezsgés. Eddig kevés vitamint és ásványi anyagot, de annál több zsírt és szénhidrátot fogyasztottunk. Most megjelennek az első tavaszi zöldségek a piacokon és a kertekben, valódi vitaminbombaként dobhatják fel az étkezésünket, és elég energiát adnak a szervezetünknek ahhoz, hogy valóban felébredjen.  

Testünk alapvető működését a hormonok szabályozzák. Másképp működnek nappal és éjszaka, télen és nyáron. A hormonok hatnak a hangulatunkra, az alvási funkcióinkra, a testhőmérsékletre, vérnyomásra, emésztésre. Tavasszal a melatonin és a szerotonin szintje a leginkább mérvadó számunkra.  

A melatonin szabályozza az életritmusunkat, vagyis az alvást. A tobozmirigy termeli – a fényre reagálva –, nappal kevesebbet, este többet, így elálmosodunk. Nemcsak a természetes fényforrások hatnak a termelésére, hanem a mesterségesek is. Ezért ajánlott este félhomályt teremteni, hogy a lámpafény ne zavarja meg a természetes melatonintermelést.   A szerotonin, azaz a boldogsághormon a jókedvünkért felel, de az alvásra és emésztésre és számos más életfunkciónkra is hatással van. A fény is fokozza a termelését, ezért lehet a napsütés igazi gondűző. 

Fronthatás   

Ha nem lenne elég a magunk – testünk – baja, még az időjárás is hozzátesz az állapotunkhoz. A tavaszi időszakra jellemző gyakori frontátvonulás is megviselheti a szervezetet. Az enyhe tél után talán felkészültebbek vagyunk a kellemes tavaszi napokra, de arra már kevésbé, amikor egyik napról a másikra 10-15 fokot is ingadozhat a hőmérséklet.  

Tegyen ellene   

Ha elég türelmesek vagyunk, akkor idővel magától is helyreáll a természet rendje. De miért várnánk hetekig, ha mi magunk is tehetünk a jobb közérzetért? Alapvető jótanács, hogy töltsünk sok időt a szabadban, mozogjunk, együnk tápláló, vitaminban gazdag ételeket, felejtsük el a nehéz, zsíros fogásokat. Igyunk sok vizet. Nyissuk ki az ablakot, engedjük be a friss levegőt. Pihenjünk eleget, szervezzünk közös programokat a barátainkkal! Egyszerűnek tűnik? Valóban az, csak elég akaraterő kell ahhoz, hogy megmoccanjunk. Meg idő is, a szervezetünk nem gép, amit átállíthatnánk egy gombnyomással.   

Ha nem múlik   

Azt érzi, hogy túl régóta tart ez a szürkeség? Ne féljen segítséget kérni. Keresse fel háziorvosát, hiszen panaszai utalhatnak vitaminhiányra vagy más olyan egészségügyi problémára, amelyet érdemes kivizsgáltatni. 

Megfelelő táplálkozás – nehéz ételek helyet fogyasszon minél több friss idényzöldséget. A retek és az újhagyma A-, B- és C-vitaminban, ásványi anyagokban, folsavban és vasban gazdag, ezért hálás lesz érte a szervezetünk.   

Mozgás a szabadban – séta vagy kerti munka, a lényeg, hogy kint, friss levegőn legyen, és megmozgassa az ellustult végtagokat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, kezdjen hetente 2-3 alkalommal rövidebb távon, és fokozatosan építse be a mindennapokba.   

Alvás – próbálja meg a természethez igazítani az alvását. Este már hanyagolja a túl világos közeget, csendesedjen el, és készüljön a lefekvésre. Állítsa be a ritmusát, és próbáljon meg mindig azonos időben lefeküdni és felkelni. 

Read More

Post Comment