Search by category:
Egyéb kategória

Érdemes felvenni egy drága jelzáloghitelt, és egy év múlva kiváltani egy olcsóbbal?

Érdemes felvenni egy drága jelzáloghitelt, és egy év múlva kiváltani egy olcsóbbal?

Molnár Iván

2024. 03. 19., k – 16:37

Pozsony |

Egyre több hír szól arról, hogy az Európai Központi Bank hónapokon belül hozzálát az eurózónás alapkamat lefaragásához, aminek köszönhetően a hitelkamatok is csökkennek, így olcsóbban jutunk majd hitelhez. Mit tehetnek azonban azok, akiknek most lenne szükségük a kölcsönre?

Vevőként a jelenlegi helyzetben nehéz eltalálni az ingatlanvásárlás optimális időpontját. Az ideális pillanat az, amikor az ingatlanárak még viszonylag alacsonyak, a magas hitelkamatok azonban már elkezdenek csökkenni. Ha azonban a vevő nem lép időben, sokat veszíthet. Az egyik megoldás az, hogy most veszünk egy olcsóbb ingatlant, amit egy jelenleg kínált drágább hitelből finanszírozunk, és amikor a jelzálogpiac megfordul, olcsóbb kölcsönre váltunk. A hitelkiváltás lényege, hogy a már meglévő kölcsönünk helyett egy kedvezőbbet választunk, az új kölcsönből rendezzük a régi tartozásunkat, és az új hitelt törlesztjük tovább. Ennek az egyik legnagyobb akadálya azonban az, hogy az ügyfél ez esetben „büntetést” fizet a korábbi bankjának. A Trend most annak járt utána, hogy megéri-e a jelenlegi helyzetben drágább hitelt felvenni és később lecserélni egy másikra.

A jelenlegi szabályozás előnye, hogy az előtörlesztési díj a fennálló hitelösszeg legfeljebb 1 százaléka lehet. A változás 2015 óta van érvényben. Addig a bankok 4-5 százalékos díjat is elkértek az előtörlesztésért. Ez azt jelentette, hogy ha nem az előre megállapított időben, vagyis a kamatrögzítés lejártakor próbáltunk előtörleszteni, nem érte meg idő előtt visszafizetni a hitelt. Az új feltételek mellett azonban már viszonylag könnyen és olcsón át lehet vinni a hitelt egy másik bankhoz.

A banki ügyfeleknek ezzel kapcsolatban két fontos változót érdemes nyomon követniük: azt, hogy mennyi idő van még hátra a kamatfixálás végéig, és milyen az új kamatláb. Lapunk elemzésében egy 30 éves futamidejű hitelt vettünk alapul, amelynek a kezdő kamatlába 5 százalék volt. Ezzel kapcsolatban megvizsgáltuk a hitelkiváltás lehetőségét abban az esetben, ha erre egy, két, három vagy négy év múlva kerül sor. A hitel futamidejét nem hosszabbítottuk meg a váltásnál. Ez azt jelenti, hogy ha a hitelkiváltásra két év után kerülne sor, az ügyfélnek még az új banknál is 28 év törlesztési ideje maradna. Mire számíthat ilyen esetben az ügyfél?

Az előny öt év alatt

A hitel első öt éve alatt értékeltük a teljes jövedelmezőséget. Az elemzés összehasonlítja az első öt év törlesztőrészleteinek összegét, ha az ügyfél megtartotta volna a kölcsönt az eredeti törlesztéssel, valamint az eredeti és az új törlesztőrészletek összegét ugyanezen időszak alatt, ha az első öt évben sor került volna a hitelkiváltásra. A számításunk figyelembe veszi a hitelkiváltás időpontjában fennálló egyenlegre vonatkozó előtörlesztési díjat is.

Az eredmény egyértelmű: matematikailag a vizsgált helyzetek mindegyikében megéri közvetlenül az első év után kiváltani a hitelt, még akkor is, ha az új kamatláb csak 4,5 százalék lenne az eredetileg alkalmazott 5 százalék helyett. A nagy kérdés azonban az, hogy az így megtakarított összeg elegendő-e ahhoz, hogy az ügyfél elszánja magát a váltásra. Ha például az eredeti jelzáloghitel összege 50 ezer euró, és az ügyfél egy év múlva úgy dönt, hogy új banknál váltja ki a korábbi hitelét, ahol a fent említett 4,5 százalékot kínálják neki, akkor öt év alatt 214 eurót takarít meg a teljes törlesztésen. Ha a hitel összege kezdetben 200 ezer euró lett volna, a megtakarított összeg 854 euró lenne. Ha azonban az infláció miatt időközben a pénz értéke meredeken csökken, például három százalékra, akkor 50 ezer eurós hitel esetén a megtakarítás több mint kétezer euróra nőne, 200 ezer eurós hitel esetén pedig majdnem kilencezer euró lenne. A hitelkiváltásnál azonban számolni kell az egyéb lehetséges költségekkel is, például az új szakértői jelentéssel, ha a bank nem fogadja el a régebbit, valamint a kataszterbe vétel díjával is.

Összességében az első év utáni hitelkiváltás előnyösebb, mivel az ügyfél a kamatrögzítés hátralévő négy évét tekintve nagyobb törlesztőrészletet takarít meg. Ha kevesebb év van hátra a rögzítésből, az összehasonlítást sokkal körültekintőbben kell elvégezni. Ha például három év van hátra a kamatváltoztatásig, elméletileg akkor is érdemes bankot váltani, ha a kamatláb 5 százalékról 4,5 százalékra csökken. A gyakorlatban azonban a hitelösszegtől függően 32 és 127 euró közötti kumulatív megtakarításért nem érdemes átesni a fáradságos papírmunkán. Ezzel szemben, ha az új kamatláb 3 százalék lenne, a megtakarítás 800 és 3000 euró közötti összeget tehetne ki, a hitelösszeg nagyságától függően.

Ha az ügyfélnek már csak egy éve van hátra az új kamatrögzítés bejelentéséig, akkor biztosan nem lenne érdemes váltani, ha a bank a korábbi hitelkiváltás keretében egy százalékpontos kamatcsökkentést kínálna. Még az is kérdéses, hogy megérné-e az egész, ha akár 3 százalékra csökkenne a kamat. A megtakarított összeg a tartozás összegétől függően 157 és 865 euró között lenne.

Megéri egyezkedni

A számításaink során azt feltételeztük, hogy a kamatláb legfeljebb 3 százalékra csökken. Több szakértő szerint nem várható, hogy a kamatlábak ennél mélyebbre zuhannának. Ha a hitelkiváltásból származó megtakarítás jelképes, nyilvánvaló, hogy az ügyfeleknek nem éri meg végigcsinálni az egész ügyintézést. A trendfordulóval azonban nyomást gyakorolhatnak a bankjukra. Mindössze annyit kell tenniük, hogy jelzik a bank felé a kilépési szándékukat. Minden valószínűség szerint a bank megpróbálja majd megtartani az ügyfelet, és új, kedvezőbb kamatot ajánl neki, akár előtörlesztési díj nélkül. Ez végső soron még előnyösebb lehet a hitelfelvevő számára.

Ha a bank ügyfele jobb ajánlatot kap egy másik pénzintézettől, akkor érdemes erről tájékoztatnia az eredeti bankját, hogy nem kínál-e neki jobb feltételeket. A pénzintézeteknek ilyen esetekre külön részlegeik vannak. Ez azt jelenti, hogy ha a bankfiók munkatársa nem tud kedvezőbb feltételeket ajánlani, akkor továbbítja az ügyet a központban dolgozó kollégáknak.

A Trend elemzése szerint, ha egy ügyfél akciós ingatlant akar vásárolni, és meg van győződve arról, hogy ennek az ára nem fog emelkedni, akkor érdemes a vételre akár viszonylag drága jelzáloghitelt is felvenni, tudva, hogy a kamatok csökkenését követően kedvezőbb hitelt vehet fel.

A magas kamatok más okból jelentenek akadályt a hiteligénylőknek. Amint arra már korábban rámutattunk, a túlzott eladósodás elleni szabályok miatt a magasabb kamatláb alacsonyabb maximálisan nyújtható hitelt jelent. Például, ha egy kérelmezőnek ezer euró nettó jövedelme van, a kamatláb pedig 5 százalék, akkor legfeljebb 73 ezer eurós hitelhez juthat hozzá. Ha azonban a kamatláb 3 százalékra csökken, akkor már 82 ezer euróra emelkedik a hitel felső határa.

Az 1 százalékos büntetés nem olyan jelentős akadály, hogy az ügyfélnek ne érné meg fontolóra venni a bankváltást, még akkor sem, ha a fixáláshoz van kötve. Éppen ezért a hitelfelvevőknek nem kell megijedniük a hosszú, akár tízéves fixálástól sem, ha az adott pillanatban ez előnyös. A probléma az, hogy a szlovákiai bankok nem nagyon szeretik az ilyen ajánlatokat, aminek a fő oka épp az 1 százalékos előtörlesztési büntetés. A bank is kölcsönökre vesz fel pénzt valahol. Ha megtörténik, hogy tízéves futamidejű pénzt kínál az ügyfeleknek nagy tételben, de öt évvel később a piaci helyzet drámaian megváltozik, és a hitelfelvevők távoznak, akkor a banknak viszonylag nagy mennyiségű forrása marad, amit nem tud az eredeti áron kölcsönözni, az előtörlesztési díj pedig nem fedezi a veszteségét.

ĽUBOSLAV KAČALKA

A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa

Read More

Post Comment