Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini: Fico mindenre emlékszik a támadásból

Pellegrini: Fico mindenre emlékszik a támadásból

Balaskó Réka

2024. 05. 17., p – 08:16

Peter Pellegrini csütörtökön látogatta meg a miniszterelnököt a besztercbányai kórházban, elmondása szerint mindenre emlékszik a támadásból. 

Peter Pellegrini a Ta3-nak elmondta, hogy a miniszterelnök emlékszik a szerda délután Nyitrabányán történt merényletre, és meglepődött, hogy ilyen gyorsan történtek a dolgok, és hogy egyáltalán ez megtörténhetett. 

Robert Fico a Besztercebányára történő átszállítás teljes szakaszában magánál volt, és Pellegrini szerint mindent érzékelt, ami körülötte történt. Emlékszik, hogyan kapott elsősegélyt, hogyan szállítják Nyitrabányára (Handlová), majd helikopterrel Besztercebányára, hogyan vizsgálják a sürgősségi osztályon. Csak arra nem emlékszik, amikor altatás alatt állt – tette hozzá Pellegrini.

A csütörtöki tájékoztatók szerint Robert Fico miniszterelnök, bár magánál van, állapota továbbra is súlyos. 

Kapcsolódó cikkünk

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba, majd megműtötték. A műtét sikeresnek bizonyult, de a miniszterelnök állapota továbbra is súlyos. A merénylőt előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség.

21:06A belga kormányfő feljelentést tett egy rádiós műsorvezetővel szemben, aki a Fico elleni merénylet kapcsán a „levadászására” biztatta hallgatóit. Bővebben…

21:00 – Zuzana Čaputová államfő VI. Fülöp spanyol királlyal beszélt telefonon, aki támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Szlovákiát a Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban, valamint mielőbbi felépülést kívánt a miniszterelnöknek.

20:55 – A Reuters legfrissebb podcastjében megemlítették, hogy a Robert Fico elleni támadás több mint húsz év óta az első merénylet, amelyet magas rangú európai politikai vezetővel szemben hajtottak végre.

20:40 – A világ több mint kétszáz országának vezetője és a legnagyobb nemzetközi szervezetek is kifejezték szolidaritásukat Robert Fico miniszterelnökkel. A reakciók és a jókívánságok folyamatosan érkeznek – közölte a külügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca szerint eddig 77 országból érkezett telefonhívás vagy üzenet államfőktől, nagykövetségektől, biztosoktól, főtitkároktól és nemzetközi szervezetek vezetőitől.

20:15 – Pellegrini szerint a politikusok egy olyan nyilatkozat készítésén dolgoznak, amely nem politikai, hanem emberi jellegű, és amelyet a politikai spektrum minden szereplőjének el kell fogadnia. A dokumentumot a pártok képviselői előreláthatólag a jövő héten írhatják alá az elnöki palotában.

20:01 – Peter Pellegrini a TA3 csütörtök esti műsorában elmondta, a besztercebányai kórház orvosai kiváló munkát végeztek, így már csak Robert Fico szervezetén múlik, hogy megbirkózik-e a sérülésekkel. A megválasztott köztársasági elnök elárulta, az orvosok megengedték neki, hogy néhány perc erejéig találkozzon a kormányfővel.

19:46A Legfőbb Ügyészség speciális részlege felügyeli a kormányfő elleni támadást. Bővebben…

19:39 – Peter Pellegrini megválasztott államfő szerint a miniszterelnök csak hajszál híján menekült meg a haláltól. Robert Fico egészségi állapota továbbra is súlyos. Összefoglalónk a mai történésekről.

19:12A családja nem érti, miért lőtt rá Robert Fico kormányfőre a lévai Juraj Cintula. A többkötetes költő egyik publikációjában élősködőkként emlegeti a romákat, korábban egy szélsőjobboldali paramilitáris szervezettel is kapcsolatban állt. Jelenleg életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti, a rendőrségről kiszivárgott videófelvételen azt állítja, nem ért egyet a kormány politikájával, de Ficót nem akarta megölni.

18:59 – A TA3 tájékoztatása szerint a Fico elleni merénylet elkövetőjét, Juraj Cintulát jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyitrai kirendeltségének cellájában őrzik.

18:40 – Ha a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet elkövetőjét valaki szándékosan radikalizálta, a rendőrség ugyanúgy a nyomára fog bukkanni, mint a pozsonyi, Vár (Zámocká) utcai kettős gyilkosság tettesének. Juraj Hrabko publicista a TASR TV-nek elmondta, a rendőrségnek minden eszköze megvan ahhoz, hogy tisztázza a tettes indítékát. Bővebben…

18:27Hibáztak a testőrök Fico védelme során? Az illetékes hatóságok vizsgálatot indítottak annak kapcsán, megfelelően jártak-e el Robert Fico testőrei a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet alatt és közvetlen utána.

18:20 – A Startitup portál arról írt, hogy a merénylet elkövetőjének védőügyvédje a nyitrai Martina Čierna lesz. Őt „ex offo”, vagyis hivatalból küldték ki Juraj Cintula számára. „Igen, átvettem a képviseletét, ex offo generáltak. Többet nem mondhatok” – közölte. Arra a kérdésre, hogy találkozott-e már a gyanúsítottal, és tanulmányozta-e az ügyét, nem válaszolt.

18:05 – Miről döntött az ország biztonsági tanácsa a mai nap folyamán a Robert Ficóval szembeni támadás kapcsán? Összefoglalónkból megtudhatja, pontosan milyen események történtek, és milyen változásokra kell számítani!

17:55 – Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a Robert Fico elleni merényletet követően ő is kapott halálos fenyegetéseket. A titkosszolgálat megerősítette a kormányfő védelmét.

17:48 – Jakub Vallo aneszteziológus a miniszterelnök állapota kapcsán a SME portálnak elmondta, a lövedékek által okozott hasüregi sérülések súlyos komplikációk garmadáját indíthatják el.

17:30 – Hunčík Péter pszichiáter szerint Robert Fico a poklok poklát élhette át. Úgy gondolja, rendkívül nehéz feldolgozni egy olyan traumát, amin a kormányfő átesett. „Az a nagyjából négy másodperc, amíg eldördült az öt lövés, szinte végtelennek tűnhet” – mondta.

17:17 – Feljelentést tett a rendőrségen Nyitra megye elnöke, Branislav Becík (Hlas), miután megfenyegették azzal, hogy lelövik. Bővebben…

17:12 – „Jobbulást és gyors felépülést kívánunk, Robert!” – üzente egy videóban Facebookon Orbán Viktor magyar miniszterelnök kollegájának, Robert Fico kormányfőnek. „A Robert Fico ellen elkövetett merénylet nagy csapás a békepárti erőknek. Európában egyedül kell tovább küzdenünk a békéért” – tette hozzá.

17:00 – A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnökkel szembeni szerdai támadást. Bővebben…

16:48Ľubomír Solák cáfolta azt az információt, mely szerint a támadó élettársa egy ukrán nő volt, aki mellett radikalizálódott. „Ez az információ nem igazolódott be, álhírről van szó” – hangsúlyozta.

16:36 – Az országos rendőrfőkapitány elmondta, a szerdai merényletet követő eseményekkel, úgymint a gyanúsítottról készült videó, illetve az elkövető személyi igazolványáról készült fotó kiszivárogtatásával összefüggésben még egyetlen rendőrt sem bocsátottak el.

16:33Az iskoláknál, a parlament épülete környékén, illetve a szerkesztőségeknél is fokozták a rendőri jelenlétet. Solák arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napokban megnőtt a hibrid fenyegetések száma.

16:30 – Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány elmondta, nyilvántartásba veszik a kormánytagok, valamint a politikusok elleni fenyegetéseket, és pártállástól függetlenül védelmet biztosítanak a parlamenti képviselőknek az egész ország területén.

16:26 – A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogy a Fico elleni merénylővel szemben vizsgálati fogságba való helyezésre irányuló büntetőeljárást kezdeményez-e, csak annyit jelentett be a sajtótájékoztatón, hogy a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási embargót rendelt el az ügyben. Maroš Žilinka hivatala felügyeli az eset kivizsgálását.

16:15Újabb smeres politikust fenyegettek meg, a rendőrök elfogták az elkövetőt. Bővebben…

16:05 – A Progresszív Szlovákia (PS) 100 napos békére szólította fel a politikusokat. „Egyezzünk meg abban, hogy legalább 100 napig mindannyian tartózkodunk azoktól a támadásoktól, amelyek polarizálják a társadalmat. Szándékosan nem árulom el a részleteket, ezekről először az ellenzéki és koalíciós partnereimmel szeretnék beszélni. Úgy érzem, ez így nem mehet tovább” – mondta a PS elnöke, Michal Šimečka.

16:03„Robert Fico miniszterelnök állapota orvosilag stabil, de továbbra is súlyos” – tette hozzá a besztercebányai kórház igazgatója. Az intézmény hivatalos tájékoztatása szerint a kormányfő kommunikál, és eddig egy műtéten esett át.

15:58 – A Robert Fico elleni merényletre reagálva fokozzák a rendőri jelenlétet a csehországi jégkorong-világbajnokságon. A tornán a szlovák válogatott is szerepel.

15:48A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková szerint Robert Ficón a mai nap folyamán már nem fognak elvégezni egy újabb műtétet, és egy másik intézménybe való átszállítás sem szükséges. Utóbbival kapcsolatban hétfőn szakértői konzíliumot tartanak, amelyen megszülethet a végső döntés. Lapuníková hozzátette, erről magát a miniszterelnököt is megkérdezik majd, hiszen érthető módon Fico közelebb szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez. A korházigazgató elárulta, a szerdai műtét során a Szív- és Érrendszeri Megbetegetések KözépSzlovákiai Intézetének szakembereit is a kórházba hívták.

15:32 – „Átléptünk egy vörös vonalat Szlovákiában” – mondta Pellegrini, aki szerint Robert Ficót csak egy hajszál híja választotta el a haláltól. „Elég lett volna, ha azok a lövések néhány centiméterrel arrébb érik, és ma már másról beszélnénk” – közölte. A leendő államfő arra kérte a polgárokat, hogy utasítsák el az erőszakos cselekményeket. 

15:28 Peter Pellegrini megválasztott államfő meglátogatta a besztercebányai kórházban Robert Fico miniszterelnököt. Elmondta, hogy az egészségi állapota még mindig rendkívül súlyos, és csak pár percig tudtak egymással beszélni. Újságírói kérdésre közölte, biztosította a kormányfőt arról, hogy mellette állnak. Hozzátette, Fico rendkívül kimerült, ezért sokat nem tartózkodhatott nála az intenzív osztályon.

15:25A News and Media Holding főszerkesztőinek és vezetőségének nyilatkozata.

15:15 – Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a közösségi hálón megosztott bejegyzésében nyilatkozott a Robert Fico elleni merényletről. Azt írta, a támadást egy „baloldali aktivista” követte el. Bővebben…

15:06 – Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a Biztonsági Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón kiemelte, kiáll a közjogi méltóságok védelméért felelős hivatal vezetője mellett, és elutasítja azt a feltételezést, miszerint Pavol Krejčí szakmaiatlanul járt el. Hozzátette: Krejčí a helyszínen volt a támadás idején, és „talpig véres öltönyben“ próbált segíteni a kormányfőn. 

15:02 – A Smer és a Hlas is felfüggesztik az EP-választási kampányukat – jelentette ki Matúš Šutaj Eštok és Robert Kaliňák.

14:53 – Délután 4 órára halasztották a rendőrség sajtótájékoztatóját. A miniszterelnök elleni merénylettel kapcsolatos nyomozásról Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitányság fog beszámolni.

14:47 A belügyminiszter megerősítette, büntetőeljárás indult a Robert Fico elleni merénylet elkövetőjével szemben.

14:43 – „Csak azért, mert valakinek stabilizálták az állapotát, még nem jelenti egyenesen azt, hogy nincs életveszélyben” – mondta Robert Fico kapcsán a Denník N megkeresésére Július Hodosy orvos, aki a sürgősségi ellátás terén több éves tapasztalattal rendelkezik. „A következő három-négy nap kulcsfontosságú lesz” – tette hozzá.

14:35 – Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök a besztercebányai kórházba érkezett, hogy érdeklődjön Robert Fico miniszterelnök állapotáról. Várhatóan 15:00-kor tart sajtótájékoztatót.

14:31 – A Biztonsági Tanács ülése után Robert Kaliňák és Matúš Šutaj Eštok is többször felszólították a külföldi sajtó képviselőit, hogy ne terjesszenek féligazságokat és összeesküvés-elméleteket a miniszterelnökről, és ellenőrizzék az információkat.

14:25 – A Robert Fico ellen elkövetett merényletet követően a csehországi politikusok speciális biztonsági átképzésen vettek részt.

14:21 – A belügyi tárcavezető azt állítja, hogy Nyitra megye elnökének, Branislav Becíknek (Hlas) is küldtek halálos fenyegetéseket. Becík egyben a Hlas listavezetője a júniusban esedékes EP-választáson.

14:13 – Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter arra a kérdésre, hogy tervezi-e a lemondását, azt válaszolta, hogy nem ragaszkodik a posztjához. „Csak az érdekel, hogy minden egyes polgár, tisztségviselő és média biztonságát garantáljam”. Robert Kaliňák védelmi miniszter hozzátette, semmilyen okot nem lát arra, hogy Šutaj Eštok távozzon.

14:04 A kormány a Biztonsági Tanács ülése után nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet. Robert Kaliňák elmondta, nem szerettek volna korlátozásokat bevezetni, helyette inkább a társadalom megnyugtatására összpontosítottak. Hozzátette: fokozták a legfőbb közjogi méltóságok, valamint a potenciálisan veszélyeztetett csoportok és személyek védelmét, beleértve az újságírókat is.

14:02 Robert Fico csak korlátozott módon képes kommunikálni, kizárólag egészségügyi kérdésekben beszélnek vele, politikai eseményekről nem tájékoztatják – mondta Kaliňák.

13:56 – Robert Kaliňák újságírók kérdésére elmondta, nem kozmetikai jellegű operációról volt szó, a kormányfő felépülése nem lesz könnyű.

13:50 – A belügyminiszter felszólította a médiát, hogy ne adjanak teret az összeesküvés-elméleteknek és azoknak a „kétségbeesett politikusoknak”, akik lekicsinylik a Robert Fico elleni merényletet, illetve megkérdőjelezik a biztonsági intézkedéseket. „A gyűlöletre nem lehet gyűlölet a válasz” – figyelmeztetett.

13:46 – A rendőrség 15:00-kor tart sajtótájékoztatót a Robert Fico ellen elkövetett merényletről. Az eseményen Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány, valamint Ivan Hapšták és Rastislav Polakovič rendőrfőkapitány-helyettesek fognak felszólalni.

13:40 – Šutaj Eštok közölte, a merénylő egyetlen szélsőséges csoportnak sem volt tagja, egyúttal megerősítette, hogy korábban részt vett kormányellenes tiltakozásokon. A rendőrség 32 olyan esetet vizsgál, amely során interneten keresztül támogatták a merénylő tettét.

13:35 – Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter bejelentette, a gyilkossági kísérlettel kapcsolatos nyomozást a felügyelő ügyészség embargó alá helyezte. Kiemelte: a rendőrség a merénylet egyetlen verzióját vizsgálja, miszerint politikai indíttatású bűncselekményről van szó. A tárcavezető hozzátette, a támadás motivációja az lehetett, hogy az elkövető nem értett egyet az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás megszüntetésével, az RTVS átszervezésével, valamint a Bírói Tanács elnökének menesztésével.

13:30 – A védelmi tárcavezető a Robert Fico elleni merénylettel kapcsolatban kijelentette, nem egy véletlen, hanem egy előre kitervelt bűncselekmény történt. Rámutatott, hogy az elkövető már az alsókorompai (Dolná Krupá) kihelyezett kormányülésen szervezett tüntetésen is részt vett. Kaliňák felszólította a sajtó képviselőit, hogy csak valós információkat és tényeket terjesszenek.

13:22Robert Kaliňák védelmi miniszter a Biztonsági Tanács ülése után elmondta, Robert Fico állapota továbbra is súlyos, mivel sérülései kiterjedtek. Kaliňák szerint négy lövés találta el a kormányfőt. „Az orvosok stabilizálták az állapotát” – mondta, egyúttal hozzátéve, hogy a miniszterelnök még nincs túl az életveszélyen. A tárcavezető megköszönte a lakosság és a politikusok támogatását. „Nagyra értékeljük, mivel ebben a pillanatban a Szlovák Köztársaság új formájáért is harcolunk” – mondta.

13:11 – „Nem egy olyan országot akarunk, ahol a politikusokat a véleményük miatt lelőhetik” – jelentette ki az SaS elnöke, Branislav Gröhling. „Kerüljünk el minden gyűlöletet és támadást” – tette hozzá. Az SaS a PS-hez hasonlóan felfüggesztette az EP-választással kapcsolatos kampányát.

13:09 – A Biztonsági Tanács ülése után Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini is elhagyta a kormányhivatalt. A fejleményekről hamarosan Robert Kaliňák védelmi miniszter és Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter fognak tájékoztatni.

13:01Tévesen „baloldali” íróként jelent meg több magyarországi lapban Fico merénylője. Valószínűleg egy fordítói hiba húzódhat meg a háttérben. Bővebben…

12:52 A Pravda arról írt, hogy az orvosoknak sikerült megállítaniuk a vérzést Robert Fico hasában, azonban gondot okozhat a kormányfő által szedett vérhígító gyógyszer. A kórház egyelőre nem erősítette meg ezeket az információkat.

12:43 – „Nagyra értékelem Zuzana Čaputová elnök asszony és Peter Pellegrini megválasztott államfő megbékélésre való felhívását és határozott politikai gesztusát. A miniszterelnök elleni merénylet a demokrácia elleni támadás. Leginkább arra van szükségünk, hogy véget vessünk ezen támadások és vádaskodások spiráljának” – mondta a PS elnöke, hozzátéve, hogy pártja már tegnap bejelentette, felfüggeszti az EP-választással kapcsolatos kampányát.

12:32 – A közösségi oldalakon olyan álhírek terjednek, melyek szerint a merénylő ukrán volt, valamint hogy egy politikai párthoz tartozott. A rendőrség figyeli a kommentszekciókat. Bővebben…

12:20Kriminológus beszélt a miniszterelnök elleni merényletről: mit tegyünk, ha lövést hallunk? Bővebben…

12:12 – A Progresszív Szlovákia (PS) elnöke, Michal Šimečka szerint a jelenlegi helyzetben nélkülözhetetlen, hogy egymás hibáztatása helyett a feszültség csökkentésére és a polarizáció megszüntetésére összpontosítsunk. „A miniszterelnök egészsége a legfontosabb. A PS nevében bízom abban, hogy a biztonsági erők képesek lesznek lefolytatni a megfelelő vizsgálatokat. Készek vagyunk megtenni bármit a társadalomban uralkodó hangulat lecsillapítására” – tette hozzá.

12:05 – Zuzana Čaputová államfő Robert Kaliňák védelmi miniszter kíséretében érkezett a kormányhivatalba.

12:03 – Sokkban vannak a nyitrabányai (Handlová) lakosok a Fico elleni merénylet után, a legtöbben még nem tudták feldolgozni a történteket. Bővebben…

11:54 – Peter Pellegrini is megérkezett a kormányhivatalba, az újságíróknak nem nyilatkozott.

11:49 – Zuzana Čaputová leköszönő államfő és Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök meghívta a parlamenti pártok vezetőit az elnöki palotába, hogy közösen hozzájáruljanak a feszült helyzet lecsillapításához.

11:35 – A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korábbi igazgatója, Ľubomír Daňko szerint gyakori, hogy az elkövetők a támadások után azt állítják, nem akarták meggyilkolni áldozataikat. „Azt mondta, nem tervezte meggyilkolni, ám végül mindent megtett annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Régóta tulajdonosa volt egy fegyvernek, és tudta, milyen következményekkel járhat, ha lead öt lövést egy emberre, annak létfontosságú szerveire” – tette hozzá.

11:27A lévai Halastavak lakótelepen élő szomszédok teljesen értetlenül állnak a történtek előtt. A lévai könyvtár dolgozói sem hajlandók nyilatkozni a sajtó munkatársainak Cintula kapcsán. Rendezett családi életet élő lakosként jellemezték az elkövetőt, akinek ismerik a gyerekeit, nyugalmazott pedagógus nejét is.

11:24A belügyminisztérium Belső Ellenőrzési Hivatala (ÚIS) büntetőeljárást indított közfeladatot ellátó személy akadályoztatása miatt a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylettel összefüggésben. Ezenfelül az Alkotmányos Tisztviselők és Diplomáciai Képviseletek Védelmi Hivatalához tartozó rendőrök beavatkozásával kapcsolatban is vizsgálat indult.

11:17 – Denisa Saková (Hlas) gazdasági tárcavezető elmondta, a mai kormányülés egyik fő témája a miniszterek fokozott védelme lesz. „Örüljünk annak, hogy tegnap nem volt több áldozat, még az ott álló civilek közül sem” – tette hozzá. Annak kapcsán nem nyilatkozott, hogy az incidens miatt le kellene-e mondania a belügyminiszternek.

11:15Kizárta tagjai közül Robert Fico merénylőjét a lévai Dúha irodalmi klub. Bővebben…

11:07 – Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter is úgy tudja, a miniszterelnöki pozíciót ideiglenesen Robert Kaliňák foglalhatja el.

11:04 – A Biztonsági Tanács ülése előtt Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy nézzék át az összes cikket, amelyet a miniszterelnökről korábban írtak. „Megvan az eredménye annak, ami az elmúlt hónapokban zajlott. Mindez a Robert Fico elleni hadjárat eredménye” – mondta. Hozzátette: a kormányt ideiglenesen a legerősebb koalíciós párt miniszterelnök-helyettese kell hogy vezesse, ő pedig nem más, mint Robert Kaliňák.

11:00 – A rendőrség továbbra is fokozottan figyeli a közösségi médiát, és fellép a fenyegetőző kommentelőkkel szemben, egyúttal toleranciára és egymás elfogadására szólította fel a lakosságot. Bővebben…

10:43 – Zuzana Čaputová leköszönő államfő és Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök közös nyilatkozatot tesz 11:30-kor a Robert Ficóval szembeni merénylet kapcsán. 

10:38 – Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsította meg a rendőrség Juraj Cintulát. A 71 éves nyugdíjas a Markíza szerint azt mondta, büszke arra, amit tett.

10:29Szakértők szerint Robert Fico sérülése maradandó következményekkel járhat. Bővebben…

10:15 – A merénylő, Juraj Cintula már az alsókorompai (Dolná Krupa) kihelyezett kormányüléskor is tüntetett a miniszterelnök ellen. Az eseményről videófelvételeket tett közzé a Markíza. Bővebben…

10:13 – Az elnöki hivatal nem tud arról a táviratról, amelyet a TASR hírügynökség jelentése szerint Vlagyimir Putyin küldött a miniszterelnök elleni támadással kapcsolatban Zuzana Čaputová államfőnek – mondta a TA3-nak az elnök szóvivője, Martin Strižinec.

10:04 – A vállalkozók is elítélték a Robert Ficóval szembeni merényletet. A Munkáltatói Szervezetek Szövetsége (AZZZ) kijelentette, a támadás elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan cselekedet volt.

10:00 – A Fico elleni merénylet a legnagyobb európai napilapok címlapjára került. Bővebben…

9:44 – Martin Smatana egészségügyi szakember elárulta, pontosan mennyire lehet súlyos Robert Fico kormányfő állapota. Bővebben…

9:29 – Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratot küldött Zuzana Čaputová államfőnek a Robert Fico miniszterelnökkel szembeni merénylettel kapcsolatban. A Kreml szerdán teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást.

9:27 – A kulturális minisztérium egyik magas rangú tisztviselője, Lukáš Machala, akit korábban összeesküvés-elméletek terjesztésével hoztak összefüggésbe, arról beszélt, egyetért Štefan Harabinnal, aki a médiát és a civil szervezeteket tette felelőssé a merényletért. Azt is állította, indítványt kellene benyújtani a PS és a Szlovákia mozgalom feloszlatására.

9:21 Saját autójához vitték éjszaka a Robert Fico elleni merénylet elkövetőjét. A rendőrök arra gyanakodtak, hogy bombát rejtett el a gépkocsiban. Bővebben…

9:12Öt órán át műtötték Robert Ficót, jelenleg az intenzív osztályon ápolják.

9:09 – „Lehetetlen megfelelően kifejező szavakat találni a történtekre. Egyszerűen ilyenek nem léteznek. A mai nap a kudarcról szól. Emberi kudarcot szenvedni azzal, hogy másnak az életére törnek megengedhetetlen. A kormányelnöknek sok erőt, mielőbbi gyógyulást kívánok” – nyilatkozta a közösségi oldalon tegnap, a késő esti órákban Ján Krtík, Léva polgármestere. Bővebben…

8:50 – Miriam Lapuníková, a besztercebányai kórház igazgatója is megerősítette, hogy Robert Fico állapota stabil, de nagyon súlyos.

8:44 – Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint a miniszterelnök állapota még mindig nagyon súlyos, de az orvosoknak sikerült stabilizálniuk az éjszaka folyamán. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy jelenleg további beavatkozások folynak a miniszterelnök állapotának javítása érdekében.

8:24 – ​Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a Markízának elmondta, hogy 11.00 óráig közleményt adnak ki a miniszterelnök egészségi állapotáról. A televízió hozzátette, hogy ezt nem sokkal azután mondta, hogy meglátogatta Robert Fico miniszterelnököt a besztercebányai kórházban.

8:17Hamran István volt rendőrfőkapitány szerint Fico testőrei kudarcot vallottak.

8:00 – A Kormányhivatal tájékoztatása szerint ma rendkívüli ülést tart a Biztonsági Tanács és a kabinet is. Az ülés 11:00 órakor kezdődik.

7:54 – Robert Fico szlovák miniszterelnök többórás nehéz műtéte után is életveszélyes állapotban van – közölte a Markíza televízió, amelynek az információt a kórház környezetéből származó megbízható forrás erősítette meg. Filip Kuffa államtitkár reggel azt írta, hogy a legfrissebb információk szerint a miniszterelnök állapota stabil.

7:47 –  Ki léphet Fico helyére? Robert Fico miniszterelnök állapotát stabilizálták, de az ellene elkövetett merénylet után egy ideig valószínűleg nem lesz képes elvégezni a feladatait. 

7:30    Több rendőr áll a Besztercebányai Roosevelt Kórház előtt – jelentette a TA3 televízió a kora reggeli órákban. A sürgősségi osztály előtti területet lezárták, és nem engednek be illetéktelen személyeket. 

 

23:30 – Az ENSZ Szlovákiában is működő szervezetei, úgymint az IOM, az UNHCR, az UNICEF és a WHO is elítélték a Robert Fico elleni merényletet. „Határozottan elítéljük a Robert Ficóval szemben elkövetett megrázó támadást” – áll a közös nyilatkozatukban.

22:57 – A Denník N is úgy értesült, hogy Robert Fico már átesett a műtéten, és eszméleténél van.

22:53 – A merénylő 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki az incidenssel kapcsolatban. Azt írták, a tagságát azonnali hatállyal visszavonják. „Mielőbbi gyógyulást kívánunk a miniszterelnöknek, hogy ismét gyakorolhassa tisztségét egész Szlovákia javára. Imádkozunk érte és az egészségéért” – tették hozzá.

22:38 – Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. „Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték” – tette hozzá.

22:28 – Az Aktuality portál egy megbízható forrásra hivatkozva arról írt, hogy Robert Fico miniszterelnök már átesett a műtéten, állapota pedig stabil. A hírt egyelőre más sajtóorgánumok nem erősítették meg.

22:08 – „Mélységes sajnálatomat fejezem ki a Robert Ficóval történt események kapcsán” – jelentette ki a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) élén álló Bernard Bober érsek. Hozzátette: elítéli az erőszakot, a gyűlöletet és az agressziót, amelyek szerinte tovább mélyítik a társadalom polarizációját. „Ne maradjunk közömbösek, teremtsünk békét. Ne bántsuk egymást, hanem erősítsük a minden emberben ott rejlő jóságot” – mondta.

21:58 A TA3 információi szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt megműtötték, jelenleg mesterséges kómában van.

21:56A Szlovákiai Iszlám Alapítvány (Islamská nadácia na Slovensku) mélységes sajnálatát fejezi ki az események kapcsán. „Megengedhetetlen, elképzelhetetlen, hogy egy tisztességes országban bármilyen fizikai támadás történjen politikusok vagy a mindennapi emberek ellen” – reagáltak a szlovákiai muszlim vallási kisebbség képviselői a mai merényletre. Robert Ficónak gyors felépülést, valamint gyors visszatérést kívánnak a munkaköri kötelezettségeinek ellátásához – informálta az Aktuality portált Mohamad Safwan Hasna, az alapítvány igazgatója.

21:53Šutaj Eštok az esti sajtótájékoztatón leszögezte, a bűnüldöző szervek nem lesznek tétlenek, és nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem. A belügyminiszter elmondta, a hatóságok mindent megtesznek a többi közjogi méltóság és a parlamenti képviselők biztonságának garantálására. Szintén fokozzák egyes médiumok és ellenzéki politikusok védelmét. Hangsúlyozta, mindent megtesznek a lakosság biztonságának garantálásáért.

21:43 – „Magam és a magyar Országgyűlés nevében őszinte együttérzésemet szeretném kifejezni a családnak és a szlovák nemzetnek ezekben a nehéz pillanatokban” – írta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke szerda este.

21:39 – A Refresher arról ír, hogy a merénylet elkövetője, Juraj Cintula a 2015-ben mejelent „Efata: o Cigánoch a Rómoch” című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette ĽSNS választási programjával, és szimpátiáját fejezte ki Ľubomír Harmannal, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun (Devínska Nová Ves).

21:29Dušan Ondrušek pszichológus szerint a politikusoknak nem szabadna két részre osztaniuk a társadalmat a válsághelyzetek során, és kölcsönösen vádolniuk egymást. A Denník N-nek adott interjújában elmondta, Andrej Danko (SNS) „politikai háború kezdődött” kijelentései sem szerencsések, sőt, tovább élezik a helyzetet.

21:26Ivan Štefanec (KDH) EP-képviselő és az Európai Néppárt szlovák delegációjának vezetője is elítélte a merényletet, amely szerinte megbocsáthatatlan egy civilizált társadalomban, tekintet nélkül arra, hogy ki áll az állam élén. Egyúttal Ľuboš Blahát (Smer) és Andrej Dankót (SNS) is bírálta, akik visszaéltek a helyzettel, miközben az orvosok a kormányfő életéért küzdenek.

21:20 – A szlovák társadalom teljesen polarizált – véli Milan Nič, a German Council on Foreign Relations think-tank szlovák elemzője. Hozzátette, egy ilyen politikai közegben „bárki merénylet áldozata lehet”.

21:14 – Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter felszólította az ellenzéket, hogy tisztességesen és tényszerűen bírálja a kormányt, és ne éljen vissza a társadalomban uralkodó feszültséggel. „Mert ami ma történt, az nem egyik napról a másikra történt”.

21:12 A TV JOJ szerint a merénylő feleségét is kihallgatták. A nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

21:02 – „Nem tagadom, hogy könnyek szöktek a szemembe” – reagált Iveta Radičová, Szlovákia volt miniszterelnöke az RTVS szerkesztőjének arra irányuló kérdésére, hogy mi volt az első reakciója, amikor értesült a Fico elleni merényletről. Szerinte már nem a polarizációról, hanem a társadalom egy részének radikalizációjáról van szó.

20:59 –  Kaliňák elmondta, napokban elemezni fogják, mi történt a nyitrabányai téren. „Ezekben a pillanatokban azonban csak Robert Fico felépülésére koncentrálok” – hangsúlyozta, egyúttal a gyűlölet megállítására szólított fel.

20:50 A rendőrség folytatja a bizonyítékok rögzítését a nyitrabányai kultúrház mellett.

20:48 Peter Žiga, a parlament alelnöke a TA3-nak elmondta, hogy a parlamenti ülést keddig elnapolták. „Meglátjuk, hogy alakul a helyzet. Nem zárom ki, hogy még a jövő héten sem ülünk össze. A helyzet nem kedvezne a nyugodt tanácskozásnak, nem jók az emóciók”. A politikai színtér szereplőit arra szólította fel, hogy próbálják meg lenyugtatni a helyzetet. „Ha az szükséges lesz, átcsúsztatom a napirendi pontokat a következő ülésre, s a parlamenti ülésezést befejezzük erre a hónapra” – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy leállította a parlament nyilvános látogatását. Az épület őrzését megerősítik.

20:46 – A Robert Fico elleni támadás megbocsáthatatlan és szégyenletes cselekedet – jelentette ki Matúš Vallo, Pozsony polgármestere. „Őszintén kívánom neki, hogy mielőbb felépüljön a sérüléseiből” – tette hozzá.

20:41Eva Klimová pszichológus szerint a miniszterelnök elleni támadás a feszültség további fokozódásához vezethet.

20:35 Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter szerint a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba első osztályú egészségügyi személyzet gondoskodik a kormányfőről. A kormánypolitikusok szerinte mind sokkhatás alatt állnak. „Mi, kollégák egyenes adásban láttuk, pár méterre voltunk a történéstől” – mondta a kórházban. Megerősítette minisztertársai közlését, miszerint Fico állapota kritikus, és még mindig műtik.

20:35Šutaj Eštok egyúttal a politikai gyűlölködés és a politikai ellenfelekkel szembeni agresszió beszüntetésére szólított fel. „Ne a gyűlölködés legyen a válasz, nehogy elkezdjük ölni egymást azért, mert eltérnek a nézeteink” – hangsúlyozta a belügyminiszter. Hozzátette, ez a legszomorúbb nap a szlovák demokrácia történetében.

20:34 Šutaj Eštok elmondta, folyamatban van a nyomozás. „Mindent megteszünk, hogy ezt a gyalázatos bűntettet kivizsgáljuk” – jelentette ki. Kezdeményezni fogja az ország biztonsági tanácsának összehívását is.

20:31A TA3 korrigálta azt a korábbi közlését, miszerint Robert Fico stabilizált állapotban van és kommunikál. Ez akkor volt érvényes, amikor a besztercebányai kórházba szállították. 

20:20 Hamran István korábbi országos rendőrfőkapitány szerint Fico testőrei kudarcot vallottak. A merényletről készült videón a biztonsági erők zavart viselkedését látta. Szerinte azonnal kórházba kellett volna szállítaniuk Ficót.

20:15„A polgárháború küszöbén állunk. A kormányfő elleni merénylet ezt bizonyítja” – állította a belügyminiszter. 

20:14„Számos olyan ember van, akinek tükörbe kéne néznie” – mondja Kaliňák. Hozzátette, hogy a kormány politikusai nem ítélkeznek. „Én ezzel nem tudok azonosulni” – tette hozzá.

20:12A Telegram közösségi oldalon terjed egy orvosi látleletről készített kép, amely annak nyilvánosságra hozói szerint a miniszterelnök sérüléseit írja le. A meg nem erősített valódiságú dokumentum szerint 16 óra után Nyirabányáról mentőhelikopter szállította a beteget a kórházba, akinek lőtt sebe van. A lövések a bal kart és a hasi régiót érték. A beteg ugyanakkor eszméleténél volt és kommunikált. Az ultrahang folyadékot mutatott ki a hasüregben, a páciens stabilizálása után CT-vizsgálatnak vetik alá. 

20:09A belügyminiszter azt tanácsolja, hogy ne csak az alkotmányos tisztviselők, de az ellenzéki politikusok és a médiumok védelmét is erősítsék meg. 

20:08Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter is megerősítette, hogy Ficót még mindig operálják. Azt mondja, a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

20:06 „Még mindig a műtőben van, az operáció zajlik” – jelentette ki  Kaliňák. A műtét már több mint három és fél órája tart. A tárcavezető szerint a miniszterelnök állapota „nagyon komplikált”. 

20:05 Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt állítja, hogy Robert Ficót továbbra is műtik. Ezzel cáfolta azokat a híreket, amelyet például a Markíza és a TA3 is közölt, miszerint a kormányfő stabilizált állapotban van és kommunikál. 

20:03 – A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház egyelőre nem közölt információt a kormányfő állapotáról. A kormányhivatal 19:30-ra hirdetett sajtótájékoztatót, egyelőre azonban nem tartották meg.

19:45 – A TA3 szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt megműtötték, állapota stabilizált, kommunikál.

19.45 – A Közjogi Méltóságokat Védő Hivatal volt vezetője, Juraj Zábojník szerint a biztonsági őrök hibáztak. „Ha négy vagy öt lövés dördül el, valaki hibázott. Nem láttam, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna” – mondta. Hozzátette, a kormányfő akkor sem maradhatott volna védtelenül, amikor az emberek közé ment, a miniszterelnököt üdvözlő tömegben pedig beépített embernek is kellett volna lennie.

19:35 – A Markíza egy rövid videót tett közzé, amelyet röviddel Juraj C. őrizetbe vétele után vettek fel. Ebben a támadó arról beszél, egy hónappal ezelőtt döntötte el, merényletet követ el Fico ellen. „Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazákot?” – kérdezte a videóban.

19:32A támadó, Juraj C. 2016-ban rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, amelyeket fényképek dokumentáltak. Ez a szervezet a Facebook-oldalán íróként és publicistaként jelölte meg Juraj C.-t, közölte is az írásait. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, s nyíltan támogatta a szervezetet, amelynek nem hivatalos félkatonai jelleggel bírtak. Kapcsolatban álltak különféle szélsőségesekkel, és oroszpárti orientációjuk volt. 2022-ben beszüntették a tevékenységüket. 

19:26Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális és családügyi miniszter szerint a kormányfő állapota továbbra is súlyos. A Markízának azt mondta, hogy még mindig műtik. Tomáš szerint hosszabb operációról van szó, mert a támadó több belső szervet is eltalált.

19:24Az uniós vezetők mellett további külföldi politikusok adtak hangot megdöbbenésüknek a Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni szerdai merénylet miatt.

19:22 A rendőrség arra kérte a médiumokat, hogy iktassák ki a merénylettel kapcsolatos posztjaik vagy közvetlenül a cikkek alatt a kommentálási lehetőséget. „Tiszteljük a demokráciát és a szólásszabadságot, viszont a gyűlöletkeltő megnyilvánulások hozzájárulnak a társadalmi hangulat további eszkalálásához” – közölte Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő. 

19:19 Néhány percen belül sajtótájékoztatót tartanak a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban. Az újságírókat ellenőrzik előtte. 

19:17„Határozottan elítélem ezt a támadást. Gondolataim vele (Robert Ficóval – a szerk. megj.) , a családjával és a szlovák néppel vannak” – közölte Emmanuel Macron francia elnök. 

19:11Egy névtelen forrásból származó információkra hivatkozva a Pravda azt írja, hogy a hasi lövés következtében a golyó áthatolt a bélen. A hasüregben zajló vérzés forrását nem tudják megtalálni az orvosok.

18:52 – Vlagyimir Putyin orosz elnök felháborítónak nevezte a Robert Fico (Smer) elleni merényletet – közölte a Kreml. Putyin szerint „ez a förtelmes bűncselekmény nem igazolható”. „Robert Ficót bátor és elszánt embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki túlélni ezt a nehéz helyzetet” – mondta az orosz elnök, egyúttal mielőbbi felépülést kívánt a kormányfőnek.

18:49 A Denník N arról ír, Robert Fico (Smer) kormányfő eszméleténél volt, kommunikált, amikor négy órakor a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A lövés a hasát és a bal karját érte. Előbbi súlyos.

18:45 A Fico elleni szerdai merénylet után az a legfontosabb, hogy senki ne élezze tovább a helyzetet. Egyes társadalmi csoportokat, embereket vagy politikai ellenfeleket vádolni a társadalom további megosztását eredményezi – jelentette ki Martin Slosiarik szociológus, a Focus ügynökség igazgatója.

18:40 – Joe Biden amerikai elnök közölte, feleségével, Jill-lel együtt imádkoznak a kormányfő mielőbbi felépüléséért. Hozzátette, az amerikai nagykövetség kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal, és készen áll a segítségnyújtásra.

18.38 A privigyei (Prievidza) regionális televízió is lefilmezte a támadás pillanatait. Figyelem, a videó tartalma egyesek számára felkavaró lehet. 

18:21 – A Progresszív Szlovákia cáfolja azokat az álhíreket, hogy a támadó a mozgalmuk tagja volt. Hozzátették, semmilyen kapcsolat nincs köztük és a lövöldöző között. „Határozottan elítéljük a szörnyű tettet” – tették hozzá.

18:19 – Andrej Kiska volt köztársasági elnök szörnyűnek, egyben az ország és a demokrácia alapjai ellen elkövetett támadásnak nevezte a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet. „Ami most a legfontosabb, az a miniszterelnök egészsége. Őszintén kívánok neki mielőbbi gyógyulást”.

18:16 – „Kérem, ne ítélkezzünk elhamarkodottan, és gondoljuk át, mi a legfontosabb. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Robert Fico minél hamarabb felépüljön” – üzente Zuzana Čaputová államfő.

18:13A Fico-kabinet miniszterei elítélték a kormányfő elleni támadást.

18:02 A Denník N információi szerint Robert Fico (Smer) kormányfőt továbbra is műtik. 

17:59 – Minden médium, különösen az RTVS feladata az, hogy hozzájáruljon a társadalom megnyugtatásához – reagált a miniszterelnök elleni támadásra Ľuboš Machaj, az RTVS igazgatója. „Folytatni fogjuk a munkánkat e cél elérése érdekében. De a politikusok feladata az is, hogy ne fokozzák tovább a helyzetet, és ne használják ki ezt a brutális támadást a félelem és a gyűlölet további terjesztésére”.

17:58 – Május 21-re, keddre napolták el a parlament ülését, egyúttal fokozzák a biztonsági intézkedéseket.

17:55 – A Denník N információi szerint a támadó a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub egyik alapítója volt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.

17:49 – Közös feladatunk, hogy azonnal felhagyjunk a politikai gyűlöletkeltéssel – mondta Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter. „Helytelen lenne tovább fokozni ezt a veszélyes helyzetet” – mondta a belügyminiszter. Hozzátette, a támadás mielőbbi kivizsgálása érdekében mindent elkövet.

17.45 – Robert Fico egészségi állapotára vonatkozó információk embargó alatt állnak. A Markíza TV szerint a besztercebányai sürgősségi osztály orvosi személyzetétől elvették a mobiltelefonjaikat. Mint írják, Ficón CT-vizsgálatot végeztek. Azt, hogy milyen egyéb vizsgálatokon esett át, nem tudni.

17:38Mélységesen elítéljük az erőszakot, és mielőbbi felépülést kívánunk a kormányfőnek” – írja Nyerges Csaba, az Új Szó főszerkesztője.

17:32 A merénylet helyszínén tartózkodik Ján Hrivnák, a Főügyészség súlyos bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője és kollégái. Ők felügyelik az elsődleges műveleteket. Előre megfontolt gyilkossági kísérletért 25 évnyi vagy akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kiszabható – emlékeztet az Aktuality.

17:29Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt is „sokkolta és elborzasztotta” a Fico elleni merénylet. „Erőt kívánok neki a gyors felépüléshez. Robert Ficóra, a szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok” – írta az X-en.

17:25 – A Bírói Tanács is elítélte a Fico elleni támadást, a társadalom polarizálását és a gyűlölet terjesztését. „Ez az erőszakos támadás egyben támadás a Szlovák Köztársaság mint demokratikus és jogállam alkotmányos berendezkedése és minden tisztességes polgár ellen”. „Az emberi élet és egészség minden társadalom legfontosabb értéke, függetlenül a polgárok politikai és társadalmi meggyőződésétől és gondolkodásmódjától” – írták.

17:21Az Aktuality legfrissebb információi szerint Ficót három golyó érte: kettő a kezén, egy a hasán.

17:18A Pravda információi szerint az egyik lövedék Robert Fico hasüregébe hatolt. A többi sérülései viszont nem életveszélyesek.

17:18 A támadót Juraj Cintulának hívják. A lévai férfi 1953-ban született. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek.

17:17A TA3 által közzétett videóból egyértelműen kiderül, öt lövés dördült el. 

17:14 – A TA3 a F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházra hivatkozva azt írja, Robert Fico (Smer) kormányfő az életéért küzd.

17:13 „Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!” – írta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Facebookon. „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, és imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában” – posztolta.

17:09 – Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter is elítélte a Robert Fico elleni „hidegvérű” támadást. A tárcavezető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) örményországi üléséről visszautazik Szlovákiába.

17:08 Pedro Sánchez spanyol kormányfőt „elborzasztotta és felháborította” a szlovák miniszterelnök elleni támadás. „Spanyolország Robert Ficóval, családjával és a szlovák néppel áll ebben a rendkívül nehéz időben. Semmi sem igazolhatja az erőszakot” – írta az X-en.

17:07 – A gyűlölködő retorika, amelynek tanúi vagyunk, gyűlölködő tettekhez vezet. Kérem Önöket, állítsuk meg – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő. „A miniszterelnök elleni fizikai támadás elsősorban személy elleni támadás, de a demokrácia elleni támadás is” – mondta.

17.04A merényletre Robert Habeck német alkancellár is reagált. A szövetségi parlamentben adott nyilatkozatában gyors felépülést kívánt Ficónak. Figyelmeztetett, hogy azoknak, akik a demokratikus spektrum részének érzik magukat, „alaposan mérlegelniük” kell a szavaikat.

17:03 – Olaf Scholz német kancellár „gyáva merényletnek” nevezte a Fico ellen elkövetett támadást. „Az erőszaknak nem lehet helye az európai politikában. Ezekben a pillanatokban Robert Ficóra, szeretteire és Szlovákia polgáraira gondolok”.

16:58A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház bejáratát körbeszalagozták a rendőrök. A helyszínen tartózkodik Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi és Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter.

16:56 –  A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) emberei megérkeztek a nyitrabányai (Handlová) Bányászok terére (Námestie baníkov), sorban felkeresik az összes környékbeli létesítményt. A központ továbbra is le van zárva – közölte a SME.

16:52Az Aktuality úgy tudja, a lövést leadó férfi legális fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. A Markíza Juraj C.-ként utal a 71 éves lévai támadóra.

16:50„A Robert Fico szlovák kormányfő elleni brutális támadás abszolút elfogadhatatlan. Sok erőt és gyors felépülést kívánok neki” – mondta Věra Jourová uniós biztos. 

16:48 Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter köszönetet mondott a támogató megnyilvánulásokért. Tárcája tájékoztatta az esetről az Európai unió képviselőit. „Határozottan elítélem ezt a rosszindulatú cselekedetet, amelyet a kormányfő ellen követtek el a demokrácia elleni támadásként” – közölte Blanár.

16:47 – Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Donald Tusk lengyel kormányfő is sokkolónak nevezte a támadás hírét, Ficónak mielőbbi felépülést kívántak.

16:43 „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk mielőbbi felépüléséért” – írta Orbán Viktor magyar kormányfő a hivatalos Facebook oldalán.

16:39„Félelmetesnek” nevezte a Robert Fico elleni támadást Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. „Határozottan elítéljük ezt az erőszakcselekményt a szomszédos partnerországunk kormányfője ellen. Minden erőfeszítést meg kellene tenni annak érdekében, hogy biztosítva legyen, hogy az erőszak semmilyen formában vagy szférában sem válik normává egy országban”. 

16:38 – A Hlas felszólította a pártokat, a közéleti személyiségeket, a harmadik szektort és a médiát, hogy közösen, határozottan ítéljék el a Robert Fico elleni támadást, és „ne támogassák cselekedeteikkel a gyűlöletkeltést Szlovákiában”.  Peter Pellegrini idő előtt befejezi külföldi tartózkodását.

16:36 Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte az erőszakot, egyúttal gyors felépülést kívánt Robert Ficónak. A merénylet nyomán kialakult helyzetet a cseh rendőrség is figyelemmel kíséri. „Kiértékeljük ez esetleges kockázatokat, s ezzel minden intézkedést megteszünk a védett személyeink és objektumaink érdekében” – közölték. 

16:28 Eduard Chmelár, a miniszterelnök tanácsadója szerint a merénylet Szlovákia modernkori történelmének legrosszabb helyzetét eredményezte, s hogy ez a felkorbácsolt légkör és a társadalom polarizációjának „természetes következménye”. „Nem végződhetett ez máshogy. Nem szabadna most egymást gyanúsítgatnunk, hanem arra összpontosítanunk, hogy megnyugodjon a társadalom” – mondta, majd hozzáfűzte: fontos, hogy ne folytatódjon a káosz. Pozitívan értékelte, hogy az ellenzék lemondta a mára tervezett tüntetést. 

16:27 – Petr Pavel cseh elnök szerint a Fico elleni támadásnak figyelmeztető jelnek kell lennie arra, hogy hová vezethet a társadalomban elmélyülő agresszió. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, bármilyen indítékkal is történt”.

16:25 – Délután öt órakor sajtótájékoztatót tart a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán. 

16:24 Rishi Sunak brit miniszterelnök is kifejezte döbbenetét a „szörnyű hírek” hallatán.

16:23 – A Magyar Szövetség is elítélte a miniszterelnök elleni támadást, mielőbbi felépülést kívánt. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írták a nyilatkozatban.

16:22 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni támadás hírét. „Semmi és semmi nem igazolhatja az erőszakot vagy a hasonló támadásokat. A miniszterelnökre és családjára gondolok” – írta.

16:21 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást”. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat”. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol.

16:19 – Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete elítélte a támadást. „Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban” – írják, hozzátéve, hogy „ez a szörnyű tett nemcsak egy személy, hanem a demokratikus értékeink és elveink elleni támadást is jelent”.

16:17 – Több külföldi médium is beszámolt a Robert Fico (Smer) elleni merényletről

16:15 – A miniszterelnök ellen elkövetett támadás fenyegetést jelent mindarra, ami eddig a szlovák demokráciát ékesítette – reagált Peter Pellegrini megválasztott államfő. „Elborzaszt, hogy mire vezethet egy másik politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindenben egyetérteni, de sokféleképpen lehet demokratikusan és törvényesen kifejezni az egyet nem értésünket” – írta. A merényletet a szlovák demokráciát fenyegető példátlan támadásnak nevezte. 

16:12 – Romana Tabák (SNS) szerint a miniszterelnök elleni támadás az ellenzéki tüntetéseknek is köszönhető, ahol szították az indulatokat a kormány ellen. Michal Šimečkától, a Progresszív Szlovákia elnökétől azt kérdezte, „elégedett-e már”.

16:10 – Zuzana Čaputová államfő 16:45-kor nyilatkozik a miniszterelnök elleni támadásról.

16:09Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

16:06 – Ez az ellenzék gyűlölködő politikájának eredménye – reagálta Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter. Megdöbbentőnek tartja a történteket. „Sok erőt és főleg jó egészséget kívánok a miniszterelnöknek”.

16:03 – A kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott rövid közleményében arról ír, Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. „A következő órák döntőek” – tették hozzá.

16:00 – Andrej Danko (SNS) kijelentette, az SNS politikai háborút indít. Változásokat bocsátott előre a médiához és a volt kormánytagokhoz való hozzáállásban. Az ellenzéket felszólította, tartsák tiszteletben a választás eredményét.

15:54 Robert Fico (Smer) kormányfő túl van az életveszélyen – erősítette meg több forrás is a Denník N-nek. Hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett. Jelenleg a besztercebányai kórházban kezelik. A Pluska szerint Ficót megműtik.

15:52 – Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico ellen leadott lövést „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom a mai támadást” – mondta. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá.

15:50 – A JOJ TV információi szerint Ficót egy 71 éves lévai férfi lőtte meg. A Markíza középkorú férfiről ír.

15:45 – Videón a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok.

15:43 – Ivan Korčok a miniszterelnök elleni támadást elfogadhatatlan erőszakos cselekménynek minősítette, és önmérsékletre szólított fel a bűncselekmény kivizsgálásáig. „Őszintén jobbulást kívánok neki. Bízom abban, hogy a biztonsági erők kivizsgálják ezt az elfogadhatatlan erőszakos cselekményt”.

15:42 – Az erőszakot nem lehet tolerálni – kommentálta Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányfő elleni merényletet. Megdöbbentőnek nevezte a lövöldözés hírét, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak.

15:39 – Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) gyors felépülést kívánt Ficónak. „Robert Fico régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában. Kérem, legyünk emberek” – reagált a támadásra.

15:36 – Richard Raši (Hlas) miniszterelnök-helyettes teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást. „Nagyon gyors felépülést kívánok a miniszterelnök úrnak, mielőbb gyógyuljon meg. Ismétlem, ez nem egy demokratikus társadalomba, de semmilyen társadalomba nem való, hogy valaki ilyen aljas módon oldja meg a problémáit.”

15:35 – Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.  

15:27A KDH szerint nem szerencsés, ha a politikusok most egymás szemére hányják, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez egyikünk számára sem engedhető meg” – tette hozzá Ján Horecký képviselő. 

15:26 – „Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, akit szintén sokkoltak a történtek. 

15:25 A SaS és a PS törlik a mai tüntetést, amelyen a Szlovákia Rádió és Televízió (RTVS) mellett álltak volna ki. Branislav Gröhling, az SaS elnöke felszólította a képviselőket, hogy ne gyanúsítgassák egymást ebben a helyzetben. 

15:24 Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

15:22 – Richard Glück, a Smer képviselője az ellenzéket hibáztatta a merényletért, kiabálni kezdett velük. „Ön köztisztviselő, viselkedjen ennek megfelelően” – válaszolta Jozef Pročko, a Szlovákia mozgalom képviselője. Ľuboš Blaha, a parlament alelnöke megpróbálta megnyugtatni a helyzetet, arra kérve Pročkot, hogy ne provokáljon és legyen empatikus, hiszen a kormányfőt meglőtték.

15:19Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért. A Denník N munkatársairól „undorító disznókként” beszélt.

Korábban:

Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, amikor a kormányülés végével Fico az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták. 

A parlament ülését felfüggesztették.

(ta3)

Read More

Post Comment