Search by category:
Egyéb kategória

Földrengés utáni mentőakciót szimuláltak a komáromi erődben (GALÉRIA)

Földrengés utáni mentőakciót szimuláltak a komáromi erődben (GALÉRIA)

Vataščin Péter

2024. 05. 28., k – 14:55

Komárom |

30 diákot kellett kimenteni a Komáromi erőd Újvárából, akik a forgatókönyv szerint egy földrengés miatt rekedtek a komplexumban. A gyakorlatot az indokolta, hogy a város egy tektonikus törésvonalnál fekszik, amely – mint az köztudott – 1763-ban romba döntötte Komáromot.

Az Újvár parancsnoki épülete alatt baktatunk a törmelékkel teli pincefolyosókon az operatőr kollégákkal. Az „áldozatokat” keressük Matej Polák, a ZaMED igazgatójának segítségével, hogy időben megörökítsük a megmentésüket. Vesztünkre belegyalogolunk a mesterségesen gerjesztett füstbe, ugyanis a forgatókönyv szerint tűz is keletkezett a katasztrófa során. 

A sűrű, sötétszürke füst, gyenge látási viszonyok, ingoványos terep és ami a legborzasztóbb, sikítások, hörgések „színesítik” a pince hangulatát, ugyanis a raktárhelyiségek némelyikében sokkos állapotban levő sérültek, vagy épp végtagjukat vesztett áldozatok hevernek.

Szimuláció ide vagy oda, az ilyen földalatti hangulatok nem tudnak nem hatni az emberre. S abba már bele sem mer gondolni, hogy nézne ki ez a valóságban. 

Matej Polák a sajtónak elmondta, globálisan növekszik a földrengések száma, s mivel Komárom egy tektonikus törésvonalnál fekszik, ezért a mentőegységeknek fel kell készülniük egy potenciális katasztrófára – még akkor is, ha ennek valószínűsége alacsonynak mondható. Egyben emlékeztett arra is, hogy 1763-ban katasztrofális mértékű földmozgás sújtotta a várost.

A gyakorlat során, amelyet a ZaMED mentőszolgálat és a Tűzoltó és Műszaki Mentőszolgálat Komáromi Járási Igazgatósága szervezett, több különböző szervezet embereinek kellett együttműködniük. A ZaMED mentőcsapatai mellett az önkéntes és professzionális tűzoltóegységek, a komáromi kórház szakemberei, a rendőrségek, valamint a Kék Angyal kríziscsapata, az Önkéntes Polgári Védelem és a Különleges Kinológiai Mentőszolgálat emberei is az erődöt járták. A sérületeket, ill. áldozatokat az érsekújvári Egészségügyi Középiskola tanulói alakították.

Matej Polák szerint mivel az erőd lepusztult állapotba került a szovjet katonaság kivonulása után, ezért jelenlegi állapotában megfelel a földrengés utáni állapotok szimulálására. „Nekünk a gyakorlat alapján meg kell tanulnunk azt, hogy mi volt a jó, ill. a rossz, s mi az, amit aztán egy éles helyzetben jobban kell csinálnunk. Ezért a mentőcsapatok parancsnokai mellett van egy instruktor, amely egész idő alatt felírja magának azokat az eljárásokat, amelyeket az adott ember alkalmaz“ – magyarázta az igazgató. Az eredményeket aztán közösen is kiértékelték a gyakorlat után.

Tavaly egy autóbuszbalesetet szimuláltak az erőd területén. Jövőre elképzelhető, hogy folyami hajóbaleset kapcsán tartanak hasonló gyakorlatot, amelynek a verőcei tragédia kapcsán sajnos most friss aktualitása is van.

Read More

Post Comment