Search by category:
Egyéb kategória

ENSZ: haladéktalanul véget kell vetni a gázai borzalomnak!

ENSZ: haladéktalanul véget kell vetni a gázai borzalomnak!

Mészáros Richárd

2024. 05. 29., sze – 09:07

Haladéktalanul véget kell vetni a gázai borzalomnak és szenvedésnek – jelentette ki kedden Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Dujarric egyben felhívta a figyelmet arra, hogy António Guterres elítélte az Izrael által május 26-án végrehajtott halálos rafahi csapásokat.

„Az izraeli hatóságoknak meg kell engedniük, illetve elő kell segíteniük a humanitárius segélyek azonnali, biztonságos és akadálymentes leszállítását a rászorulóknak és nyitva kell tartani a határátkelőket” – húzta alá a szóvivő.

Amerikai tisztségviselők ugyanakkor újabb fennakadásról számoltak be, ami a palesztinok lakta térség humanitárius segélyezését illeti. Kedden közölték, hogy a segélyek kirakodását szolgáló, az amerikai hadsereg által a Gázai övezet partjai előtt épített móló egy darabja letört a rossz időjárási viszonyok következtében, s a létesítmény ezért átmenetileg nem üzemel. Az illetékesek ugyanakkor nem közölték, hogy milyen fokú a probléma, vagy mennyi ideig tart a móló helyreállítása.

A létesítményt két hete helyezték üzembe. Azóta az ENSZ 137 teherautóval tudott segélyeket onnan elszállítani, ami az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) szerint nagyjából 900 tonna humanitárius támogatásnak felel meg.

Read More

Post Comment