Search by category:
Egyéb kategória

Lehet annyira dühös, hogy a szíve nem bírja?

Lehet annyira dühös, hogy a szíve nem bírja?

Károly Zsolt

2024. 05. 29., sze – 13:08

Ha a düh előre tör, még ha csak rövid időre is, az nem csak a hangulatra van hatással – a szív is veszélyben van. Egy nemrégiben készült tanulmány nagyon érdekes eredményekre világít rá.

A vizsgálatban 280 fiatal felnőtt vett részt, akiket olyan érzelmi reakciókat kiváltó feladatoknak vetettek alá, mint a düh, a szorongás, a szomorúság vagy a semlegesség. A feladatok előtt, alatt és után megfigyeléseket végeztek, elsősorban arra összpontosítva, hogy hogyan tágultak az ereik és hogyan működtek a sejtjeik. Az eredmények érdekesek voltak: azok, akik dühöt tapasztaltak, az érzelmi epizód után akár 40 percig is káros értágulatot mutattak.

Dr. Daichi Shimbo, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben meglepetésének adott hangot a harag és a károsodott érműködés közötti közvetlen kapcsolat miatt. Hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség a változások okainak feltárásához. Az ilyen eredmények segíthetnek a szív- és érrendszeri események fokozott kockázatának kitett emberek számára hatékony beavatkozások meghatározásában.

A szakértőket nem lepik meg teljesen ezek az eredmények. A „felnyomja a vérnyomást” kifejezést általában a dühösséggel azonosítják, ami hosszú távú kapcsolatot sejtet a düh és a szív- és érrendszeri kockázat között. Dr. Lou Vadlamani kardiológus a Medical News Today magazinnak megjegyezte, hogy a düh által kiváltott adrenalinlöketek összeszűkíthetik az ereket és megterhelhetik a szívet, növelve a magas vérnyomás és a kapcsolódó szövődmények kockázatát.

Érdekes módon a tanulmány megjegyezte, hogy más érzelmek, mint például a szorongás vagy a szomorúság, nem váltanak ki ugyanolyan érreakciókat, mint a harag. Ez nem azt jelenti, hogy ezek az érzelmek ártalmatlanok a szív- és érrendszeri egészségre nézve; hatásukat egyszerűen nem sikerült a vizsgálat konkrét körülményei között megragadni.

Tekintettel a düh és a szív egészsége közötti egyértelmű kapcsolatra, kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk az érzelmek kezelésének módját. Dr. Vadlamani az érzelmi egyensúlyt és a stresszkezelési technikákat támogatja. Az olyan egyszerű gyakorlatok, mint a mély légzés, a tízig számolás vagy a meditáció jelentős változást hozhatnak. Ő személyesen tanúsítja e módszerek előnyeit a harag hatásainak enyhítésében.

(zdravie-pluska)

Read More

Post Comment