Search by category:
Egyéb kategória

Sikerülhet Bidennek az egyesítés?

Sikerülhet Bidennek az egyesítés?
Mészáros Richárd
2021. 01. 25., h – 08:38

2021. január 25., hétfő – 18:30
Joe Biden

Friss ikon
Off

Törzs

A koronavírus és a vele járó gazdasági válság lesz a Biden-kormány prioritása az első rendeletek és sajtótájékoztatók alapján. Az, hogy emellett a Trump-kormány „vívmányait”, mint a Párizsi Egyezmény felmondását és a WHO elhagyását, illetve az egyes muzulmán többségű államokból való bevándorlási tilalmat is el tudta törölni egyetlen nap alatt, az főleg Trump politikai amatörizmusát mutatja. A volt elnök főleg rendeletekre hagyatkozott a kormányzásban, ahelyett, hogy a kongresszuson keresztül fogadott volna el törvényeket. Így Biden a saját rendeleteivel egyszerűen válthat irányt.

Trump nem igazán értette, hogyan működnek körülötte a dolgok, ezért csak elkezdte a munkát. Ugyan közben a republikánus többségű kongresszus elfogadott egy csomó törvényt, de Trump nagy tervei, például a mexikói fal, nincsenek köztük, mert nem tudta azokat törvényesíteni. Vagy éppen golfozott, amikor tárgyalnia, intézkednie kellett volna. Barack Obama elnök legnagyobb vívmánya, az egészségügyi biztosításra vonatkozó törvény közben átvészelte a négy évet, bár több próbálkozás volt az eltörlésére.

Biden öreg róka a politikában és sokkal hatékonyabban fog kormányozni. Legalábbis ezt hallhatjuk az amerikai média nagy részétől, melynek hangvétele rendkívüli változáson ment át szerda óta. Ez a mítoszkovácsolás, áradozás része a normális amerikai sajtótudósításoknak egy új elnök beiktatásakor, bár négy éve, Trump győzelme után sok cikk pont ettől a „normális” reakciótól óvott.

A társadalom megosztottságának csökkentése érdekében jobb lenne, ha a nagy megkönnyebbülés helyett egy szkeptikusabb hozzáállást választanának az új elnökhöz. Az persze szép és jó, hogy beiktatási beszédében nagy hangsúlyt fektetett az ország egyesítésére. „Nem muszáj, hogy a politika tomboló tűz legyen, ami mindent elpusztít, ami az útjába kerül”, mondta Biden a beiktatáson. És az összes demokrata elnökjelölt közül ő az, akinek van némi esélye a jobboldali támogatásból lekanyarítani. Amikor „fárasztó felháborodás”-nak nevezte az aktuális politikai klímát, ez például inkább a saját híveinek szóló megjegyzés volt. Továbbá a konzervatív keresztény választóknak üzenhet, hogy milyen fontos szerepet játszott az USA második katolikus elnökének beiktatásán a hit. Minimum azt, hogy Biden jobban képviselheti őket, mint egy botrányos valóságshow-sztár.

De amíg nincs egy közös kiindulópont, az egyesítés inkább álom. Biden hangsúlyozta a valóság fontosságát ezekben az időben, amikor rögtön az első lépés, a tényekben való egyetértés is lehetetlen. Mivel teljesen más médiából tájékozódnak a republikánus és a demokrata választók. Trump a sajtó megbízhatóságát rombolta, amikor elnökként álhírnek minősített mindent, ami kritizálta őt. Ha Biden kritikus szemmel nézné a CNN-t és a New York Timest, lenne esély némi bizalmat szereznie a jobboldalon.

A nagy gazdasági mentőcsomag és 100 millió amerikai beoltása persze nagy feladat és sok az akadály. Ha Biden sikeresen megteszi ezt, és képes megfékezni az országban hónapok óta tomboló vírust és laposítani a járványgörbét, lehet esélye az egyesítésre. De jobban tenné a „mainstream média”, ha nem hinne el neki mindent – akkor legalább elkezdhetik közösen keresni a tényeket.

Bevezető

Csak ha nem segít neki túl sokat a sajtó.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Braunsteiner Áron

Read More

Post Comment